Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εκλογές στη Ρωσία 2016

Εκλογικός περίπατος αποδείχθηκαν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι χθεσινές εκλογές στη Ρωσία ανοίγοντάς του διάπλατα το δρόμο για μία ακόμη θητεία στο τιμόνι της Ρωσίας.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρει η Deutsche Welle δεν άλλαξε τίποτε στη Δούμα, το Ρωσικό κοινοβούλιο. Η «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβάλλεται με 53,54 %. Και η πραγματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το κόμμα μας έχει κερδίσει», δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για ένα «καλό αποτέλεσμα» παρ” όλο που η συμμετοχή στις εκλογές δεν ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες κυμάνθηκε κάτω από το 40%.

Ύστερα από την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 54,3% εξασφαλίζοντας 238 από τις 450 έδρες του ρωσικού κοινοβουλίου. Στη δεύτερη και τρίτη θέση έρχεται το κομμουνιστικό κόμμα και το ακροδεξιό LDPR με ποσοστά 13,5 και 13,3% αντίστοιχα. Τελικά και το φιλελεύθερο κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Δούμα λαμβάνοντας το 6,2% των ψήφων.

Η εύκολη νίκη της «Ενωμένης Ρωσίας» ανοίγει ουσιαστικό το δρόμο στον Βλαντιμίρ Πούτιν να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ωστόσο το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μαρτυρεί το μειωμένο ενδιαφέρον των ρώσων πολιτών σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο ελέγχεται από το Κρεμλίνο με απόλυτη σχεδόν εξουσία, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να εγείρει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης.

Την ίδια ώρα τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης μένουν εκτός βουλής, εφόσον δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 5%. Τα τρία μικρότερα κόμματα που εισήλθαν στη Δούμα, το LDPR, οι Κομμουνιστές και η «Δίκαιη Ρωσία» αποτελούν επισήμως το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ωστόσο επικυρώνουν κατά κανόνα τις αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος της «Ενωμένης Ρωσίας». Ως εκ τούτου οι παρατηρητές τα περιγράφουν ως «συστημική αντιπολίτευση», εφόσον δεν αποτελούν απειλή για την κυβέρνηση.

Οι χθεσινές εκλογές έρχονται μετά από δύο πολύ ταραγμένα χρόνια στη Ρωσία, με την προσάρτηση της Κριμαίας, τις δυσχερείς σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και την εμπλοκή της χώρας στον εμφύλιο της Συρίας. Ωστόσο παρ” όλη την οικονομική κρίση, που είναι αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η δημοτικότητα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο 80%. Στις εκλογές έλαβαν μέρος για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία στις αρχές του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια