Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η εμμηνόπαυση γερνά πιο γρήγορα την γυναίκα;

Όσο νεότερη είναι η γυναίκα όταν μπαίνει στην εμμηνόπαυση, τόσο πιο γρήγορα γερνά;
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αϋπνία – η οποία συχνά εμφανίζεται μαζί με την εμμηνόπαυση – μπορεί να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση.
Πρόκειται για δύο έρευνες. 
Στην πρώτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο νεότερη είναι η γυναίκα όταν μπαίνει στην εμμηνόπαυση, τόσο πιο γρήγορα γερνά.
 Στην δεύτερη, που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα της αϋπνίας – που συχνά συμβαίνουν παράλληλα με την εμμηνόπαυση – μπορεί επίσης να επιταχύνουν τη γήρανση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ο Steve Horvath, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA) και ανώτερος συντάκτης και των δύο μελετών, επισημαίνει ότι, εδώ και δεκαετίες, οι ερευνητές συζητούσαν αν το αντίθετο μπορεί να είναι αλήθεια και τόνισε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η εμμηνόπαυση κάνει τις γυναίκες να γερνάνε γρηγορότερα».

Η εμμηνόπαυση επιταχύνει την κυτταρική γήρανση κατά 6%
Για τις δύο μελέτες, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα «επιγενετικό ρολόι» (που αναπτύχθηκε από τον Horvath), που παρακολουθεί επιγενετικές αλλαγές στην πάροδο του χρόνου.
Δηλαδή, το ρολόι παρακολουθεί τις αλλαγές στην έκφραση γονιδίων, που προκύπτουν μέσα από την εξωτερικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Στην πρώτη μελέτη, χρησιμοποίησαν το επιγενετικό ρολόι για να παρακολουθήσουν την μεθυλίωση -έναν χημικό βιοδείκτη της κυτταρικής γήρανσης- στα δείγματα DNA από περισσότερες από 3.100 γυναίκες, που συμμετείχαν σε τέσσερις μελέτες.
Με την ανάλυση μεθυλίωσης στο αίμα, σάλιο, και στοματικά δείγματα –με μια μπατονέτα από το εσωτερικό του μάγουλου- η ομάδα ήταν σε θέση να μετρήσει τη βιολογική ηλικία των κυττάρων των γυναικών, και αυτό σε σχέση με τη χρονολογική τους ηλικία.
Από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμμηνόπαυση επιταχύνει την κυτταρική γήρανση στο αίμα κατά περίπου 6%.
 «Κατά μέσο όρο, όσο νεότερη είναι μια γυναίκα όταν μπαίνει στην εμμηνόπαυση, τόσο πιο γρήγορα γερνάει το αίμα της. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το αίμα ενός ατόμου μπορεί να αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του σώματος, και αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για αρρώστιες, ακόμη και το θάνατο», τονίζει ο ερευνητής, Morgan Levine, του David Geffen School of Medicine, UCLA.

Αϋπνία… αυξημένη βιολογική γήρανση κατά 2 έτη 
Στη δεύτερη μελέτη, ο Horvath και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το επιγενετικό ρολόι για τη μέτρηση της κυτταρικής γήρανσης 2.078 γυναικών.
Επιπλέον, οι ερευνητές αξιολόγησαν την παρουσία των συμπτωμάτων αϋπνίας μεταξύ των γυναικών, η οποία περιλάμβανε ανησυχία, προβλήματα στο να αποκοιμηθούν, διαταραχή ύπνου, δυσκολία στο να ξανακοιμηθείς αν ξυπνήσεις και ξύπνημα νωρίς.
 Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν πέντε συμπτώματα αϋπνίας ήταν σχεδόν 2 χρόνια μεγαλύτερες βιολογικά, σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας χρονολογικής ηλικίας, οι οποίες δεν είχαν κανένα σύμπτωμα διαταραχής του ύπνου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα των μελετών αυτών δεν αποτελούν απαραίτητα άσχημα νέα.
Αντίθετα δείχνουν ότι το επιγενετικό ρολόι θα μπορούσε να είναι ένα εφικτό εργαλείο για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων θεραπειών – όπως η ορμονοθεραπεία – ως θεραπεία αντιγήρανσης.
Πηγή www.life2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια