Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάθετε το σωστό τρόπο να πίνετε νερό

Οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν συνεχώς να πίνουμε άφθονο νερό για να καθαρίζουμε τον οργανισμό και να διατηρούμε μια καλή υγεία, όμως ξέρετε πώς να πίνετε νερό με το σωστό τρόπο; Η ποσότητα νερού που πίνετε είναι σημαντική, όμως πρέπει επίσης να μάθετε να πίνετε νερό τις σωστές στιγμές της ημέρας.
Στο σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε τους πιο ωφέλιμους τρόπους να πίνετε νερό, καθώς και το πώς το νερό μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορα θέματα υγείας.
Η σημασία του νερού
Το νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο των σωματικών μας υγρών (ούρα, ιδρώτας, πεπτικές εκκρίσεις, σάλιο, δάκρυα), όμως το χρειάζονται και τα κύτταρα του σώματος προκειμένου να λειτουργούν κανονικά.
Γνωρίζετε επίσης ότι, αν και είναι σημαντικό να πίνετε νερό, το εξασφαλίζετε επίσης από τις τροφές που καταναλώνετε -ειδικά από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τι είδους νερό πρέπει να πίνετε;
Αν το νερό της βρύσης σας είναι καλής ποιότητας, είναι πάντοτε η πιο υγιεινή, η πιο οικονομική και η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Όμως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ποιότητα του δημόσιου νερού είναι υψηλή, τόσο στην πηγή όσο και μετά το πέρασμά του από τους σωλήνες.
Το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί επίσης μια καλή εναλλακτική, εφόσον είναι υψηλής ποιότητας.
Τέλος, το νερό που έχει υποστεί όσμωση και άλλα είδη φιλτραρίσματος αποτελούν επίσης καλές επιλογές.
Το νερό σας δεν θα πρέπει να
έχει ασυνήθιστη γεύση ή μυρωδιά.
Πόσο θα πρέπει να πίνετε;
Γενικά η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού είναι μεταξύ ενάμισι και δύο λίτρων, ή 6 με 8 ποτήρια περίπου. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, θα διαπιστώσετε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι τόσο δύσκολη.
Πρέπει όπως να λάβετε υπόψη σας τη συγκεκριμένη κατάστασή σας ή τις συνθήκες. Για παράδειγμα, χρειάζεστε λιγότερο νερό το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι και χρειάζεστε περισσότερο αν ασκείστε τακτικά από ό,τι αν κάνετε καθιστικό τρόπο ζωής.
Ξεκινήστε αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα νερού που πίνετε -προσθέστε μισό ποτήρι κάθε δύο ή τρεις ημέρες μέχρι να φτάσετε τα 8 ποτήρια την ημέρα. Στην πορεία θα αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στη συνολική σας υγεία. Ίσως έχετε περισσότερη ενέργεια ή ίσως προσέξετε ότι το δέρμα σας βελτιώνεται. Μπορεί να αρχίσετε να ιδρώνετε περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δίνετε στο σώμα σας τη δυνατότητα να αποβάλει τις τοξίνες αποτελεσματικότερα, έτσι είναι πιο καθαρό και διαθέτει περισσότερη ζωτικότητα.
Πίνετε νερό το πρωί
Η καλύτερη στιγμή για να πιείτε νερό είναι με άδειο στομάχι. Μπορείτε να πιείτε μέχρι και 4 ποτήρια νερό το πρωί πριν το πρωινό σας γεύμα, εφόσον το κάνετε αργά και χωρίς να λιμοκτονήσετε. Σταδιακά αυξήστε την ποσότητα του νερού που πίνετε το πρωί και τελικά θα έχετε την αίσθηση ότι το σώμα σας το λαχταράει.
Χάρη σε αυτό το κόλπο αρχίζουν να λειτουργούν όλα τα εσωτερικά σας όργανα. Επιπλέον συνιστούμε να προσέχετε τη θερμοκρασία του νερού σας:
  • Αν τείνετε να έχετε δυσκοιλιότητα, πίνετε πολύ ζεστό νερό.
  • Αν έχετε διάρροια ή υδαρή κόπρανα, πίνετε δροσερό -αλλά ποτέ κρύο- νερό.
  • Ως γενικός κανόνας, το ζεστό νερό είναι το καλύτερο.
Πριν τα γεύματαΑν θέλετε να αποφύγετε την υπερφαγία ή το να φάτε πολύ γρήγορα, προσπαθείτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό περίπου δεκαπέντε λεπτά πριν από το γεύμα σας. Αυτός είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος καταπολέμησης της ανησυχίας.
Αποφεύγετε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων
Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κατεβάσετε ένα σωρό νερό την ώρα που τρώτε, επειδή έτσι το αναμειγνύετε με την τροφή και τα γαστρικά υγρά και αυτό απλώς επιδεινώνει την πέψη σας. Αν η τροφή σας έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση ίσως χρειαστεί να πιείτε λίγο νερό, όμως αν συνηθίσετε να πίνετε το νερό πριν και προσθέσετε φρέσκιες τροφές στα γεύματά σας (όπως σαλάτες, γκασπάτσο) θα αισθάνεστε λιγότερο την ανάγκη να πίνετε νερό την ώρα που τρώτε.
Για τον ίδιο λόγο, δεν συνιστούμε να πίνετε νερό αμέσως μετά το φαγητό, με εξαίρεση τα εγχύματα βοτάνων.
Τη νύχτα
Τη νύχτα δεν είναι κακή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό λίγο πριν πάτε για ύπνο, εφόσον αυτό δεν σας κάνει να σηκώνεστε μέσα στη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα διαταράσσοντας την ανάπαυσή σας.
Συμβουλές για να πίνετε περισσότερο νερό
  • Δοκιμάστε γευστικά και πρωτότυπα αρωματισμένα νερά, όπως με χυμούς φρούτων και με βότανα.
  • Πίνετε εγχύματα βοτάνων.
  • Φτιάξτε σπιτική λεμονάδα χρησιμοποιώντας νερό, λεμόνι, μέντα και στέβια.
  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και, όταν είστε στο σπίτι, συνηθίστε να έχετε νερό στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε.
meygeia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια