Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

12 ερωτήσεις δείχνουν τι θα αλλάξει στη ζωή σου

Πόσο ευτυχισμένοι και πλήρεις είστε στη ζωή σας; Τι χαρακτήρα έχετε και πόσο εύκολο είναι για εσάς να αλλάξετε συνήθειες και συμπεριφορές προκειμένου να αλλάξετε και να πετύχετε την προσωπική σας βελτίωση; Έχετε θετικούς στόχους στη ζωή σας; Πόσο εύκολο είναι για εσάς να πετύχετε πράγματα που θέλετε και τι πρέπει να κάνετε για να το καταφέρετε;

1.Τι θαυμάζω στους άλλους;
Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση είναι μια ένδειξη για το τι θεωρείτε σημαντικό στον εαυτό σας. Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν μάθει από νωρίς να μην πιστεύουν την αξία τους, να μην αναγνωρίζουν ή να υποβιβάζουν τα θετικά τους στοιχεία, με αποτέλεσμα να είναι μπλοκαρισμένοι, αφού δεν έχουν αυτή τη σημαντική πληροφορία για τον εαυτό τους. Έτσι, πέρα από τα ελαττώματα ή τα αδύνατά σας σημεία, καλό είναι να ξέρετε και να προβάλετε τα θετικά σας.

2.Τι με εκνευρίζει στους άλλους;
Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτή η ερώτηση με την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη; Η απάντηση είναι: έχει σημαντική σχέση! Πολλές φορές οι άνθρωποι εκνευρίζονται με κάποια ιδιότητα του άλλου που οι ίδιοι δεν έχουν, αλλά θα ήθελαν να τους χαρακτηρίζει. Έτσι, ακόμα και πίσω από μια ενδεχομένως ενοχλητική συμπεριφορά του άλλου μπορεί να κρύβεται ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό. Έτσι, μπορεί κάποιος να κατηγορεί έναν φίλο του ότι είναι φλύαρος και κουτσομπόλης, αλλά κατά βάθος και ασυνείδητα να θαυμάζει την κοινωνικότητα του ατόμου αυτού (ακόμα και αν δεν την εκδηλώνει με τον καλύτερο τρόπο).

3.Ποιοι άνθρωποι είναι σημαντικοί για εμένα;
Συχνά οι άνθρωποι ξεχνιούνται, χάνουν τις προτεραιότητές τους και αφοσιώνονται στην εργασία τους, σε διάφορες ασχολίες, χόμπι, δραστηριότητες και δεν τους μένει χρόνο για αγαπημένα άτομα. Και δεν εννοώ απαραιτήτως ξεχασμένους φίλους ή αγαπητά άτομα από το παρελθόν, εννοώ αγαπητά πρόσωπα του παρόντος, -πχ παιδιά/σύζυγο/γονείς- στα οποία δεν αφιερώνει ποιοτικό και συναισθηματικό χρόνο. Αναλογιστείτε λοιπόν, ποιοι είναι οι σημαντικοί άνθρωποι για εσάς και τονώστε τη σχέση σας μαζί τους.

4.Τι εκτιμώ στη ζωή;
Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ευτυχίας και της εσωτερικής αρμονίας. Ποια πρόσωπα, καταστάσεις, εμπειρίες υπάρχουν στη ζωή σας για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη;

5.Ποιες είναι οι αξίες μου;
Τι θεωρείτε σημαντικό σε αυτή τη ζωή; Αν είστε σαν τους περισσότερους, θα πείτε κάτι σαν ‘αγάπη, οικογένεια, σχέσεις, υγεία, ευτυχία…’ και πιθανότατα θα βάλετε και τα χρήματα κάπου στη λίστα σας. Γιατί τότε διαρκώς γκρινιάζετε για τα λεφτά και παραπονιέστε για την οικονομική σας κατάσταση; Μάθετε να εκτιμάτε τις αξίες που έχετε στη ζωή σας, να ζείτε βάσει αυτών και δώστε τη σωστή σημασία και θέση στο οικονομικό κομμάτι.

6.Θέλω να είμαι χαρούμενος ή να έχω δίκαιο;
Τι είναι σημαντικό για εσάς όταν βρίσκεστε με συγγενείς και φίλους; Να περάσετε όμορφα μαζί τους και να είστε χαρούμενοι ή να έχετε δίκαιο; Ανάλογα με την απάντηση που θα δώσετε θα πρέπει να είναι και η συμπεριφορά σας! Έτσι, αν λέτε «θέλω να περάσω καλά» αλλά ανοίγετε πολιτική συζήτηση και διαφωνείτε και τσακώνεστε, κάνετε κάτι λάθος! Εξετάστε τι ακριβώς κάνετε και τι τελικά θέλετε!

7.Τι είναι κίνητρο για εμένα; Ο φόβος ή το πάθος;
Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μια νέα αρχή, να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο, να πάρετε μια μικρή ή μεγάλη προσωπική ή επαγγελματική πρωτοβουλία: «και αν αποτύχω;» ή «τι θα πουν οι άλλοι;» ή κάτι παρόμοιο; Αν ναι, τότε ο φόβος φαίνεται ότι είναι το κίνητρό σας. Γενικά, όταν οι άνθρωποι κινούνται με βάση τον φόβο, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, εστιάζουν στο πώς θα κριθούν, τι θα πάει στραβά, τι είναι άσχημο, στον θυμό, τις τύψεις, την ντροπή.
Αντίθετα, οι άνθρωποι που έχουν ως κίνητρο το πάθος πιστεύουν στις δυνάμεις τους, είναι αισιόδοξοι, αισθάνονται ευγνωμοσύνη, προσωπική δύναμη και βαθιά επιθυμία να εστιάσουν σε αυτό που επιθυμούν για να κάνουν κάτι καλύτερο.

8.Είμαι τελειομανής;
Η τελειομανία όχι μόνο δε συμβαδίζει με την προσωπική ανάπτυξη και την ευτυχία, αλλά είναι τροχοπέδη σε αυτές! Παρόλο που η αρχική επιθυμία του τελειομανούς ανθρώπου είναι θετική (να πετύχει το καλύτερο), στο τέλος μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική: ο τελειομανής είναι ιδιαίτερα επικριτικός με τον εαυτό του και τους άλλους και συχνά καθυστερεί σε βαθμό που αντί να προοδεύει βάζει τρικλοποδιά στον ίδιο του τον εαυτό.

9.Έχω θετικό αντίκτυπο στους γύρω μου;
Τι είδους άνθρωπος είστε; Αυτός που θα κρατήσει την πόρτα στον άνθρωπο που μπαίνει στο ίδιο μέρος από πίσω, που θα καλημερίσει τον περιπτερά, που θα προσφέρει εθελοντικά; Είστε ο άνθρωπος που όταν τον ρωτήσουν θα δώσει μια πληροφορία, θα κατευθύνει τον άλλον, θα βγει από τον εαυτούλη του για να βοηθήσει; Μια τέτοια στάση ζωής φέρνει χαρά, προσωπική ικανοποίηση και αίσθηση σύνδεσης με τους γύρω του.

10.Τι κάνω με τον ελεύθερο χρόνο μου;
Αν η απάντηση είναι «ποιον ελεύθερο χρόνο» ή «βλέπω τηλεόραση, χαζεύω Facebook» ή κάτι ανάλογο, είναι λανθασμένη! Σημαντικό στοιχείο για την ευτυχία, την εσωτερική αρμονία αλλά και την επιτυχία σας είναι το να έχετε ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Είναι απαραίτητο να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, να αποσυμπιεστείτε από το στρες και το καθημερινό άγχος και να ασχοληθείτε με πράγματα που σας αρέσουν και σας γεμίζουν θετική ενέργεια.

11. Που εστιάζω την προσοχή μου;
Πολλοί άνθρωποι από κεκτημένη ταχύτητα εστιάζουν την προσοχή τους στο παρελθόν, με τα λάθη, τις πίκρες και τις στεναχώριες του ή στο μέλλον, με το φόβο του αγνώστου και την αγωνία του τι θα γίνει. Αν κι εσείς εστιάζετε είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, πιθανότατα ξεχνάτε να εστιάσετε στο παρόν σας! Τι πάει καλά σήμερα; Τι σας αρέσει στη ζωή σας τώρα; Επενδύστε στο εδώ-και-τώρα και αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο εστιάζετε στο παρελθόν και το μέλλον: σπάστε τα δεσμά του παρελθόντος και χρησιμοποιήστε τις εμπειρίες που είχατε σαν μαθήματα ζωής, και σκεφτείτε το μέλλον σαν ένα ανοιχτό τετράδιο, στο οποίο εσείς μπορείτε να επιλέξετε τι θα γράψετε.

12.Πώς μπορώ να αυξήσω την ευεξία μου;
Καταρχήν, βάλτε ένα πρόγραμμα στη ζωή σας! Προσέξτε τη διατροφή σας, βάλτε πολύ νερό, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Περπατήστε, κινηθείτε, και με αυτό τον τρόπο κάψτε λίπος, μειώστε τις ορμόνες του στρες και αυξήστε τις ορμόνες της ευτυχίας! Προσέξτε τον ύπνο σας: τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Σε συνδυασμό με θετική και αισιόδοξη σκέψη αλλά και ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, θα αυξήσετε την ευεξία σας και τη χαρά ζωής!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια