Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βότανα και γιατροσόφια

1. Πονάει το αφτί; Στάξε μερικές σταγόνες λιωμένο κρεμμύδι!
2. Η διάρροια δίνει και παίρνει; Ανακάτεψε ένα κουταλάκι ωμό καφέ με το χυμό μισού λεμονιού και… τέλος στις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα!
3. Έχουν τα μάτια σου μαύρους κύκλους ; Βάλε αγγούρι φρεσκοκομμένο σε φέτα ή κατάπλασμα και οι μαύροι κύκλοι θα υποχωρήσουν.
4. Μυρίζουν τα πόδια σου; Κάνε ένα ποδόλουτρο με αφέψημα φασκόμηλου!
5. Έχεις λόξιγκα; Φάε λίγη ζάχαρη!
6. Τα μαλλιά σου είναι θαμπά και άτονα; Ξέπλυνέ τα με λίγο ξίδι!
7. Τα χείλια σου είναι σκασμένα και πονάνε; Κάνε συχνά επάλειψη με μέλι!
8. Έκοψες το δάχτυλό σου και αιμορραγεί; Ρίξε λίγο μαύρο πιπέρι (για όσους αντέχουν!).
9. Έχεις ταχυπαλμία και άγχος; Ανασήκωσε τους αντίχειρες!
10. Το κεφάλι σου πάει να σπάσει από τον πονοκέφαλο; Κάνε κομπρέσες εμποτισμένες με αφέψημα δυόσμου!
11. Υποφέρεις από αϋπνίες; Φόρεσε κάλτσες λίγο πριν κοιμηθείς για να είναι τα άκρα σου ζεστά!
12. Πονάει η κοιλιά σου; Κάνε επάλειψη με ελαιόλαδο!
13. Έκαψες το δαχτυλάκι σου στο σίδερο; Ρίξε επάνω στο έγκαυμα λίγο καφέ!
14. Πονάει το δοντάκι σου! Πριν πας στον οδοντίατρο, βάλε λίγο πάγο για να ανακουφιστείς!
15. Έχεις πρησμένα μάτια από το ξυνύχτι; Βάλε μια φέτα ωμής πατάτας κάτω από τα μάτια!
16. Έχεις πυτιρίδα! Το ξέρεις; Ξέπλυνε τα μαλλιά σου με αφέψημα δεντρολίβανου!
17. Έβγαλες μια άφθα στο στόμα ή πρήστηκαν οι αμυγδαλές σου; Κάνε γαργάρες με φασκόμηλο.
18. Χτύπησες το χεράκι σου; Βάλε στην πληγή κατάπλασμα από ρίγανη!
19. Ζαλίζεσαι και όλα γύρω σου γυρίζουν; Πιες λίγο χυμό λεμονιού στον οποίο θα προσθέσεις λίγη σόδα.
20. Έπαθες ψύξη και έχεις «στραβολαιμιάσει»; Κοπάνησε φρέσκα φύλλα ρίγανης, ζέστανέ τα λίγο και κάνε επάλειψη στο σημείο που πονάς.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Στον Μεσαίωνα στην Ευρώπη θεωρήθηκε ευλογημένο θείο βότανο, από εκεί πήρε και το όνομά του και το χρησιμοποιούσαν για τελετουργική κάθαρση. Στην παραδοσιακή θεραπευτική θεωρείται ότι συντελλεί στην κάθαρση του αίματος. Είναι τονωτικό, δυναμωτικό, βοηθά στην πέψη, είναι αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, απελευθερώνει από φουσκώματα και συλλογή αερίων. Εντριβές και καταπλάσματα βοηθούν σε ρευματισμούς αρθρίτιδες και παθήσεις του δέρματος. Μπορεί να θεραπεύσει την ανορεξία, το έλκος στομάχου. Οι πεπτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές και για αυτό στη βόρεια, κεντρική Ευρώπη παρασκεύαζαν λικέρ από το είδος Αγγελική Αρχαγγελική, όπως το Benedictine. Στα μέρη μας πιο εύκολα βρίσκουμε την Αγγελική την άγρια, ή των δασών, οι ιδιότητες είναι κοινές.

BAΛΣAMO
Επουλωτικό πληγών κυρίως με καταπλάσματα από λάδι που έχει παρασκευαστεί βάζοντας για αρκετό καιρό μέσα σε αυτό κυρίως άνθη του φυτού. Επίσης καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα θεραπεύουν μώλωπες, τσιμπήματα, εγκαύματα, τραύματα, εκδορές. Το αφέψημα είναι βάλσαμο για το πεπτικό, για το στομάχι, το ήπαρ και όλες τις παθήσεις που συσχετίζονται, κυρίως για το έλκος και τον ίκτερο. Αλλά και βάλσαμο για την ψυχή, θεωρείται ότι βοηθά στην θεραπεία της κατάθλιψης. Ακόμα εμμηναγωγό, αιμοστατικό και κατά των ελωδών πυρετών.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Όχι μόνο για το φαγητό ή τον αγιασμό, αλλά και εξαίρετο θεραπευτικό βότανο. Το αιθέριο έλαιό του είναι αντισπασμωδικό. Ίσως έλαβε το όνομά του γιατί συσχετίζεται με παθήσεις της κεφαλής. Έλεγαν οι παλιοί ότι καθαρίζει το κεφάλι, χρησιμοποιείται κατά του πονοκεφάλου, της ζαλάδας, νευρικής ημικρανίας. Βοηθά μαζί με το δεντρολίβανο τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Φέρνει ευχάριστη διάθεση, απελευθερώνοντας τη σκέψη, από τα περιττά. Με κρασί φτιάχνουμε κάτι χωνευτικό. Τονωτικό, διουρητικό, αντισηπτικό, αποχρεμπτικό. Χρησιμοποιείται κατά της δυσκοιλιότητας μαζί με λάδι στη σαλάτα.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ
Το άρωμα του ούζου, ορισμένων ειδών τσίπουρου και ρακί. Είναι τονωτικό και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα, αλλά και αντίστοιχα τονώνει και ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα. Το λικέρ από σπόρους γλυκάνισου σε οινόπνευμα βοηθά στην πέψη σε επώδυνη δυσπεψία. Είναι καλό αποχρεμπτικό, κατάλληλο για το στομάχι, αντισπασμωδικό, διουρητικό, εμμηναγωγό. Ως κατάπλασμα βοηθά σε εκχυμώσεις.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Ένα από τα πιο ευλογημένα βότανα με σημαντική παρουσία ως φυτό ή αιθέριο έλαιο, στην τελετουργική ή μαγική χρήση των βοτάνων. Θεωρείται ότι καθαρίζει το αίμα, αλλά και προκαλλεί διαύγεια πνεύματος. Βοηθά τη μνήμη και τη συγκέντρωση, την εγρήγορση, δρα ως τονωτικό και κρατά ξύπνιο το νου χωρίς να τον κουράζει με υπερένταση όπως κάνει ο καφές. Είναι πολύ ευεργετικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι εμμηναγωγό. Δρα κατά νευρικών παθήσεων, τοποθέτηση του φυτού στο κεφάλι θεωρείται ότι ξεκουράζει τους πνευματικά κουρασμένους. Τα βλαστάρια του σε κρασί φτιάχνουν ένα καλό τονωτικό της καρδιάς, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Δρα κατά του ικτέρου, της χρόνιας χολοκυστίτιδας και ηπατίτιδας. Βοηθά σε επούλωση πληγών, σε ρευματικούς πόνους και οιδήματα, αλλά και το αφέψημά του μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε γαγγραινώδεις πληγές.

ΘΥΜΑΡΙ
Το όνομά του συσχετίζεται με το θυσιάζω και το αρωματίζω. Ένα από τα βασικά αντιβιοτικά είτε σε μορφή βοτάνου είτε ως αιθέριο έλαιο. Πολύ καλό για το αναπνευστικό, αλλά και για παρασιτώσεις του εντέρου, ανθελμινθικό, κατά των οξύουρων και κατά των κολικών, που οφείλονται σε λοίμωξη. Έτσι όπως και η ρίγανη βοηθά στη διάρροια, στη δυσεντερία, δρα ως αντιπυρετικό σε τυφοειδή πυρετό. Το έγχυμα μπορεί να θεραπεύσει την ψώρα και άλλες δερματοπάθειες. Στο αναπνευστικό βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος (και πονοκεφάλου που προκαλείται από αυτό) άσθματος, του κοκκύτη, της φυματίωσης, της χρόνιας βρογχίτιδας, και χρόνιου κατάρρου, της λευκόρροιας, αλλά και της αμηνόρροιας. Επίσης καθαρίζει τον αέρα και δρα προληπτικά για να αποφεύγονται κρυολογήματα.

ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ
Οι σπόροι του είτε ως αφέψημα ή έγχυμα βοηθούν πολύ σε πεπτικές διαταραχές. Χορηγείται κατά της δυσπεψίας, για το στομάχι, ως αντιφυσιτικό, εφιδρωτικό, κατά παθήσεων του εντέρου. Κατάλληλο για καταστάσεις υστερίας και κεφαλαλγία που προκαλείται. Ο χυμός του θεωρείται ότι προκαλεί έντονη μέθη.

ΛΕΒΑΝΤΑ
Η λεβάντα από παλιά θεωρούνταν ότι βοηθά στην αυπνία, φέρνει ωραία όνειρα και γλυκό ύπνο, όχι τυχαία γιατί το χρώμα της συσχετίζεται με το υψηλότερο τσάκρα ευνοόντας τη σύνδεση με την άλλη πλευρά. Αντίστοιχα ως αφέψημα, τονώνει το νευρικό σύστημα. Επίσης είναι αντισπασμωδικό, αντιβηχικό, κατά του άσθματος, του κοκκύτη, της γρίππης και της λαρυγγίτιδας, ένα ακόμα από τα φυσικά αντιβιοτικά, για το φαρμακείο του σπιτιού. Διουρητικό, μειώνει τον πονόδοντο, θεραπεύει την ουλίτιδα. Δρα ως ηρεμιστικό και βοηθά στον πόνο του στομάχου που οφείλεται σε νευρικότητα και άγχος, ηρεμώντας και καθαρίζοντας το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Λίγες σταγόνες στο μαξιλάρι μπορούν να μειώσουν την αυπνία, ενώ στο δέρμα μαζί με κάποιο λάδι να αλλάξουν την όψη ενός άρρωστου ή απλά κουρασμένου δέρματος σε υγιές και φωτεινό.
Το αιθέριο έλαιο είναι παρασιτοκτόνο, εκτός από τη θεραπεία και προσωπική υγιεινή είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σπιτιού.

ΡΙΓΑΝΗ
Ένα από τα πρώτα βότανα που γνώρισα είτε στην μαγειρική της μανιάτισσας γιαγιάς είτε ως θεραπευτικό για τη διάρροια από τη μακεδόνισσα μαμά. Είναι το φάρμακο που έχω συστήσει σε πάρα πολύ κόσμο με θεαματικά αποτελέσματα. Η μητέρα μου πάντα όταν πρόκειται να ταξιδέψει έχει μαζί της σε ένα σακουλάκι λίγη ρίγανη, για την αντιμετώπιση της γνωστής διάρροιας των ταξιδιωτών. Καλό τονωτικό, αποχρεμπτικό, κατά της δυσμηνόρροιας, αντισπασμωδικό,εφιδρωτικό, μειώνει τον πονόδοντο. Ακόμα έχει σημαντικές επουλωτικές ιδιότητες. Βοηθά σε ρευματισμούς, στη θεραπεία του άσθματος, σε καταρροϊκές παθήσεις. Στεγνό κατάπλασμα με ζεσταμένα και κοπανισμένα φρέσκα φύλλα βοηθά σε ψύξεις και στραβολαίμιασμα.

ΤΑΡΑΞΑΚΟ
Το λεγόμενο δόντι του λέοντος ή κοινώς πικραλίδα. Το ταπεινό αυτό χόρτο που πολλές φορές βρέθηκε στη σαλάτα μας ή το μαζέψαμε από το δρόμο, είναι ένα καλό καθαριστικό του αίματος, διουρητικό, υπακτικό, τονωτικό, θεραπεύει το σκορβούτο. Είναι καλό για τις φλεμονές του στήθους, για τον βήχα, για δερματικές παθήσεις, αλλά επιδρά σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης, θεραπεύει τις παθήσεις του ήπατος, τη διόγκωση ήπατος και σπληνός σε ελονοσία. Θεραπεύει το διαβήτη, δρα κατά της παχυσαρκίας, ρυθμίζει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και του λεμφικού συστήματος. Δρα κατά της κόπωσης και τονώνει την πνευματική διάυγεια. Μπορούμε να το λάβουμε ως αφέψημα, βάμμα ή στη σαλάτα…

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Πνευματικό και θεραπευτικό. Το κάψιμο των φύλλων του ή του αιθερίου ελαίου, καθαρίζει το χώρο σε όλα τα επίπεδα. Δρα κατά του κρυολογήματος, του ρευματικού πυρετού, κατά της ατονίας του πεπτικού. Ακόμα χρησιμοποιούνταν για να μειώνει το νυκτερινό ιδρώτα των φυματικών. Δρα κατά της νευρασθένειας. Είναι επίσης ένα ακόμα φυσικό αντιβιοτικό, απολυμαντικό, αποχρεμπτικό, βοηθά την πέψη. Είναι καλό για στοματικές πλύσεις και γαργάρες. Τονώνει τη μνήμη και νικά την τεμπελιά και νωθρότητα. Είναι το κατεξοχήν φυσικό οιστρογόνο, άρα ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, δρα κατά της αμμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας, λευκόρροιας, βοηθά ακόμα τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εναρμονίζοντας τις ορμόνες. Κάνει καλό στο δέρμα με ατμόλουτρα. Το αφέψημά του θεραπεύει, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, σταφυλίτιδα κλπ. Είναι επίσης καλό τονωτικό για τα μαλλιά.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Το χαμομήλι φημίζεται για τις καταπραϋντικές, κατευναστικές του ιδιότητες είτε στο πεπτικό, είτε στο δέρμα, είτε στη νοητική και ψυχική ηρεμία. Είναι ένα φυσικό ήπιο αλλά δραστικό αντιφλεγμονώδες. Είναι καλό αντισπασμωδικό, βοηθά στη θεραπεία των ρευματισμών, του κρυολογήματος, του πυρετού,μειώνει τους κολικούς του εντέρου. Αναφέρεται ότι βοηθά σε παράλυση της γλώσσας. Ενδείκνυται ακόμα σε ανορεξία, είναι τονωτικό, διουρητικό, ήπιο ηρεμιστικό, κατάλληλο σε δυσμηνόρροια και υστερία. Από τη γιαγιά και τη μητέρα μου γνωρίζω ότι στη Μακεδονία και στον Πόντο από παλιά και ως σήμερα δίνουν στα νευρικά, ανήσυχα μωρά χαμομήλι (ή τίλιο), αραιωμένο στο νερό τους για να σταματούν το κλάμα. Μάλιστα το προτιμούσαν όταν το μωρό είχε και κωλικούς. Στην ομοιοπαθητική υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο, που είναι κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο τύπο ανήσυχου μωρού, που του ταιριάζει το χαμομήλι. Θεωρείται ακόμα ότι βοηθά την εύκολη γέννα. Το κατάπλασμά του είναι αντιρευματικό. Ενδείκνυται ακόμα για εξωτερικούς στο δέρμα ή εσωτερικούς ερεθισμούς στους βλεννογόνους, και άρα αντίστοιχες λοσιόν, καταπλάσματα, και στοματικές ή κολπικές πλύσεις. Οι κομπρέσες χαμομηλιού εμποτισμένου σε γάζα, ξεκουράζουν και θεραπεύουν τα ερεθισμένα κόκκινα μάτια. Χαρίζει στα μαλλιά λαμπερό ξανθό χρώμα και φωτίζει τις φυσικές ανταύγειες, όταν μετά το λούσιμο τα ξεπλένουμε με χαμομήλι.
Αντιμετώπιση βασικών παθήσεων με τη χρήση βοτάνων κατά τον παραδοσιακό τρόπο...
Τα βότανα ήταν μέσα στην καθημερινότητα των παλιών και φτάνουν μέχρι σήμερα να τα συναντούμε σε φαγητά και συνταγές μαγειρικές ή θεραπευτικές. Τα βότανα στα φαγητά δεν τα έβαζαν μόνο για τη νοστιμιά αλλά και τη συντήρηση και τις ιδιότητες που προσέφεραν, ακόμα και αν ήταν απλά το άρωμά τους. Όλα συντονίζονταν σε μια τελετουργία παλιά και ξεχασμένη που όμως φανερώνει τις ρίζες της στην παράδοση κάθε τόπου.
Ήδη έχουν αναφερθεί ορισμένες θεραπείες ή πρακτικές εφαρμογές, αλλά θα περιγράψουμε κάποιες ακόμα συνταγές. Προσοχή δοκιμάστε τις συνταγές αλλά σε κάθε περίπτωση επισκεφτείτε ή ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Κάτι μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερο από ό,τι φαίνεται και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αντί για καλό να προξενήσουμε βλάβη στον εαυτό μας ή σε κάποιον δικό μας από κακή χρήση των βοτάνων.

Παραδείγματα από την κουζίνα και το φαρμακείο της γιαγιάς μου στην παράδοση της Μάνης, πικραλίδες σαλάτα, φασκόμηλο και πορτοκάλι στο χοιρινό, δεντρολίβανο στο κατσικάκι, λαδορίγανη χτυπημένη με λεμόνι, πάντα στο σερβίρισμα των ψαριών, θυμάρι, ρίγανη και μαϊντανό στα κεφτεδάκια, βασιλικό στον αγιασμό και σαν έκφραση αγάπης, προσφοράς, στο δίσκο σερβιρίσματος του νερού και του καφέ συνήθως για έναν εκλεκτό καλεσμένο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο της οικογένειας.
Στα κρυολογήματα πάντα τσάι του βουνού ή φασκόμηλο με μέλι και λεμόνι και χυμό φρεσκοστημένου πορτοκαλιού. Σε πονόλαιμο γαργάρες με λεμόνι και αλάτι. Μαντζουράνα σε κοιλιακούς πόνους. Λεμονάδα με σόδα για ναυτία ή δυσπεψία. Επίσης χυμό λεμονιού για πρόκληση εμετού. Ξύδι στο ξέβγαλμα των μαλλιών για υγιή μαλλιά, ακόμα και τώρα σε ηλικία 95+ η γιαγιά έχει πέρα από τους γκρίζους κροτάφους, μαύρα μαλλιά…

Από τον πατέρα μου έμαθα τις εισπνοές ευκαλύπτου για το κρυολόγημα, τις λαρυγγίτιδες κλπ και το αλατόνερο για να καθαρίσει ο ρινοφάρυγγας με πλύσεις, εισπνοή και έπειτα φύσημα της μύτης ή φτύσιμο από το στόμα. Μάλιστα δρα προληπτικά το καλοκαίρι στη θάλασσα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με θαλασσινό νερό. Επίσης την τονωτική δύναμη της ζεστής σοκολάτας όταν σε αυτή προσθέτουμε μπαχάρια, πιπέρια, γαρύφαλλο και κανέλλα. Το κονιάκ και το μέλι είναι το επιπρόσθετο στοιχείο που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση όλων αυτών των συστατικών ή και σε οποιοδήποτε αφέψημα, απλά χρειάζεται πολύ προσοχή σε κάποια ιδιαίτερα δραστικά γιατί μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα η απορρόφηση. Σε χτυπήματα, διαστρέμματα χτυπημένο κρεμμύδι ως κατάπλασμα. Το σκόρδο, ρίχνει την πίεση, ειδικά τα φρέσκα σκορδάκια. Η κρεμμυδόσουπα προλαβαίνει το κρυολόγημα.
Από παραδοσιακές συνταγές, οδηγίες και ερευνώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων παραθέτουμε ορισμένες ακόμα θεραπείες για κάποιες κοινές παθήσεις ή συνηθισμένες καταστάσεις:

Τα πρησμένα μάτια ηρεμούν με κατάπλασμα ωμής πατάτας, σε γάζα.
Τα κόκκινα μάτια με κατάπλασμα από χαμομήλι.
Τα μάτια με μαύρους κύκλους με αγγούρι φρεσκοκομμένο σε φέτα ή κατάπλασμα και δροσερό.

Για την κόπωση: το φασκόμηλο για την νοητική και ψυχική, το θυμάρι για νοητική κυρίως κόπωση, το βάλσαμο για ψυχική κυρίως κόπωση, το κάρδαμο και το σπανάκι για σωματική και ενεργειακή κόπωση. Αν δεν είστε σίγουροι για το αίτιο ή είναι γενικευμένη η κόπωση, κάντε συνδυασμούς που σας ταιριάζουν σαν γεύσεις και αρώματα, θα βρείτε το καταλληλότερο για εσάς.

Κατάθλιψη: Στα πρώτα σύννεφα δοκιμάστε φασκόμηλο, βάλσαμο, μελισσόχορτο και μιλήστε με τον γιατρό σας, υπάρχουν φυσικές λύσεις πριν καταφύγετε στα αντικαταθλιπτικά.

Εγκαύματα: Υπάρχουν διάφορες παραδοσιακές συνταγές οι πιο ακίνδυνες κατάπλασμα από πατάτα ωμή τριμμένη, ή κατάπλασμα από κοπανισμένο λάχανο.

Τα οιδήματα των κάτω άκρων αντιμετωπίζονται με καταπλάσματα από λάχανο, λιωμένα βραστά φύλλα τυλιγμένα σε γάζες.

Δυσκοιλιότητα τέλος με ξερά δαμάσκηνα μουλιασμένα σε νερό μια νύχτα, το πρωί πίνετε το χυμό και τρώτε τα δαμάσκηνα. Άλλος απλός τρόπος, ζεστό νερό με μέλι κάθε πρωί. Σε ζόρικες καταστάσεις τα φύλλα Αιγύπτου, αλλά πολλή προσοχή και όχι τακτικά γιατί αδρανοποιείται η λειτουργία του εντέρου.
Διάρροια. Ρίγανη πρώτα από όλα.

Ακμή. Ανάλογα με τη βαρύτητα μπορεί να βοηθήσει λοσιόν από χυμό τομάτας το βράδυ και λίγο χυμό λεμονιού σε βαμβακερό ύφασμα ή γάζα το πρωί, ή με αφέψημα λεβάντας ή χαμομηλιού, ξεπλένετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ. Σε μεμονωμένα σπυράκια, τοπικά μόνο λεμόνι.

Δυσμηνόρροια. Βρείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα. Αφέψημα από δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ή μαντζουράνα, που συνήθως έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εμμηνόπαυση. Προτιμήστε το φασκόμηλο
Σε αραιομηνόρροια ή σε καθυστέρηση δοκιμάστε την Αρτεμισία, αλλά μπορεί να βοηθήσει και το φασκόμηλο γιατί ρυθμίζει τις γυναικείες ορμόνες.

Κρυολογήματα, Αμυγδαλίτιδα, Λαρυγγίτιδα, Φαρυγγίτιδα κλπ ό,τι έχουμε ήδη αναφέρει, εισπνοές ευκαλύπτου, γαργάρες με χυμό λεμονιού και αλατόνερο και τα κατάλληλα αφεψήματα πχ θυμάρι, φασκόμηλο κλπ Η μαντζουράνα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εντριβή με οινόπνευμα ή πετρέλαιο το βράδυ πριν τον ύπνο.

Στη βραχνάδα γαργάρες με αλατόνερο ή γαργάρες με φασκόμηλο και ξίδι αραιωμένο στο αφέψημα.

Ωτίτιδα. Σε βαμβάκι ελαιόλαδο ή χυμός δεντρολίβανου ή χυμός μαντζουράνας.

Αναιμία. Στη σαλάτα εκτός από το σπανάκι...μαιντανός και ως φρέσκος χυμός από τα φύλλα,φρέσκη πικραλίδα (ταραξάκο), αφέψημα από ρίζα αγγελικής.

Αιμορροϊδες. Υπάρχουν διάφορες συνταγές με λάχανο, μελιντζάνα, κ.α. αλλά δοκιμάστε σκόνη από τριμμένες φλούδες σκόρδου, είναι η πιο αποτελεσματική συνταγή.

Για την ουρική αρθρίτιδα τσουκνίδα και ταραξάκο σε αφέψημα.

Χοληστερίνη τέλος με ταραξάκο.

Διαταραχές του ήπατος θα βρείτε λύσεις στα βότανα που αναφέραμε παραπάνω, αλλά βοηθά και η αγκινάρα έστω και στη διατροφή.

Γαστρίτιδα και αυξημένη οξύτητα του στομάχου, αγνό ελαιόλαδο. Για το έλκος μαστίχα Χίου. Διαβάστε και τα βότανα που αναφέρονται στην αρχή.

Τονωτικά μαλλιών για την τριχόπτωση : δεντρολίβανο, τίλιο, εκουιζέτο, φασκόμηλο, αχιλλαία, δάφνη, μάλαθρο, τσουκνίδα, χαμομήλι κ.α

Επουλωτικά πληγών ως κατάπλασμα: κυρίως ρίγανη, βάλσαμο, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, δίκταμο.

Διαστρέματα, τραυματισμοί, οιδήματα το δραστικότερο είναι κατάπλασμα από κοπανισμένο κρεμμύδι, επίσης είναι πολύ δραστικό και σε οιδήματα από τσιμπήματα εντόμων.

Και μια σκόνη για τα δόντια με σόδα και αλάτι σε ίσα μέρη, μικρή ποσότητα πάνω στην οδοντόβουρτσα.
Μέλι κατά του hangover
Με δεδομένο ότι τα ξενύχτια δεν τα κόβεις, ας έχεις τουλάχιστον υπόψη σου έξυπνους τρόπους για να μειώσεις τους πονοκεφάλους μετά από μια ατελείωτη κραιπάλη. Σε πρώτη φάση, καλό είναι να αλείψεις μια φέτα με μέλι. Περιέχει φρουκτόζη και θα σε βοηθήσει να απορροφήσεις πιο γρήγορα τους τόνους αλκοόλ που έχεις πιεί.

Εσπρέσο στον πόλεμο κατά της ημικρανίας
Οι πάσχοντες γνωρίζουν καλά τι επώδυνη διαδικασία είναι η ημικρανία. Ξέρουν, επίσης, ότι υπάρχει ένα διάστημα 10-12 ωρών με συμπτώματα που, αν δεν τα προσέξουν θα έρθει η ημικρανία να τα ισοπεδώσει όλα. Η λύση που προτείνεται γι’ αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι ένα δυνατό εσπρεσάκι μαζί με μπόλικο νερό και στη συνέχεια 20 λεπτά γυμναστικής. Ο οργανισμός ρυθμίζει έτσι καλύτερα την ποσότητα αίματος που πηγαίνει στον εγκέφαλο και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Ξύδι για τα κοψίματα
Να αποφύγεις να κοπείς είναι πρακτικά αδύνατο. Όλο και κάτι θα κάνεις, με κάτι πιο περίεργο θα καταπιαστείς και μπορεί να τρέξει και λίγο αίμα. Μην ανησυχήσεις γιατί χρησιμοποιώντας ξύδι, θα ξεπεραστεί το κόψιμο γρήγορα και ανώδυνα. Οι αντισηπτική δράση του, βοηθά τον οργανισμό να επουλώνει πιο γρήγορα τις πληγές, να αποφύγει μολύνσεις και να απαλύνει τον πόνο σε μεγάλο βαθμό και σύντομα.

Παγωμένο νερό στα χέρια για να σταματήσει ο ιδρώτας
Ειδικά το καλοκαίρι, ο ιδρώτας σε φέρνει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση. Για να αντιληφθεί ο οργανισμός σου ότι έπαψες να κυκλοφορείς στη ζέστη, ή ότι σταμάτησες να τρέχεις, χρειάζεται πάνω από μισή ώρα. Όλο αυτό το διάστημα, εσύ θα συνεχίζεις να ιδρώνεις και να νιώθεις άβολα…
Η λύση είναι να βουτήξεις τα χέρια σου στο παγωμένο νερό. Αμέσως, ο οργανισμός χαμηλώνει θερμοκρασία και σταματάς να ιδρώνεις. Έτσι, με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη, θα ηρεμήσει γρηγορότερα ο οργανισμός σου, θα πάψει να στέλνει η καρδιά μεγάλες ποσότητες αίματος στα άκρα και εσύ θα νιώθεις πολύ καλύτερα.

Γάλα για την καούρα
Για τα ανθρακούχα αναψυκτικά, όπως η σόδα, είναι γνωστό. Για το γάλα όμως, όχι. Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα θα βοηθήσει ώστε να οι εκκρίσεις του στομάχου να μην προκαλούν καούρες, ενώ και η πέψη θα ολοκληρωθεί γρηγορότερα και χωρίς προβλήματα. Αρκεί βέβαια να μην έχεις δυσανεξία στη λακτόζη.

Πράσινο τσάι για ευχάριστη αναπνοή
Προβλήματα δυσάρεστης αναπνοής κατά καιρούς αντιμετωπίζουν όλοι. Το τσιγάρο, η κακή διατροφή και λόγω καλοκαιριού, οι κραιπάλες, τα ξενύχτια και το αλκοόλ, αποτελούν λόγους που το επόμενο πρωί η αναπνοή σου είναι χάλια. Οι Βρετανοί του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που επίσης όταν πίνουν ξεχνούν να σταματήσουν, φαίνεται πως βγήκαν τη λύση στο πράσινο τσάι!
Μία από τις βασικές ιδιότητές του είναι να εξολοθρεύει τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Βέβαια, από μόνο του δεν κάνει και θαύματα. Αν περιόριζες και εσύ λιγάκι τις εξαλλοσύνες, θα βοηθούσε…
Θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να πάψετε να κολλάτε ιώσεις από το βήξιμο του διπλανού σας;
Αν κάνετε τα παρακάτω ίσως και να πετάξετε -επιτέλους- τα χαρτομάντιλα.....

Καυτό μπάνιο
Αν σας ξαναπούν να μην κάνετε μπάνιο με καυτό νερό, αγνοήστε τους. Σύμφωνα με τον θεραπευτή Cornelis van Dalen ένα καυτό απολαυστικό μπάνιο έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ειδικά αν ρίξετε και άλατα από τη Νεκρά Θάλασσα. Ο θεραπευτής επισημαίνει πως το ζεστό νερό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ τα άλατα στο μπάνιο βοηθούν στο άνοιγμα των ρινικών οδών.

Περπατήστε μέχρι τη δουλειά
Δε λέμε να μένετε στη Γλυφάδα και να πάτε με τα πόδια στην Κηφισιά. Αν μένετε σχετικά κοντά καλό είναι να αποφύγετε τρένα και λεωφορεία καθώς έχετε διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσετε. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως το 87% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα και έπαιρναν μέσα μεταφοράς αρρώσταιναν από ιώσεις όπως και το 75% που πήγαινε με το αμάξι του. Αντίθετα, το 55% ήταν ποδηλάτες και το 50% πεζοί. Περπάτημα 15 με 20 επτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο να κρυώσει κάποιος μέχρι και 50%.

Κάντε σεξ
Επιδοθείτε στο πιο αγαπημένο... σπορ του ανθρώπου. Τον έρωτα, το σεξ (όπως θέλετε πείτε το). Έρευνα επιστημόνων στην Πενσιλβανία έδειξε πως όσοι κάνουν έστω μια με δύο φορές την εβδομάδα σεξ ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Κάνοντας σεξ ανεβαίνουν τα επίπεδα του IgA, αντίσωμα που βρίσκεται στο σάλιο και είναι πρωτοστάτης στην προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις.

Τέλος στα τσάι
Αν την επόμενη φορά που είστε άρρωστος και σκεφτείτε να πιείτε τσάι, μην το κάνετε. Μελέτες έχουν δείξει πως η καφεΐνη που περιέχει το τσάι και ο καφές είναι διουρητική γεγονός που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Παράλληλα, στερεί από το σώμα σας τις απαραίτητες βιταμίνες που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού. Αντί λοιπόν για τσάι πιείτε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πείτε ναι στα μανιτάρια
Η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μολύνσεων όπως αναφέρουν επιστήμονες από τη Μασαχουσέτη προσθέτοντας πως είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και βιταμίνης Β12.

Κόκκινο κρασί
Πολλά είναι τα θετικά που έχουν ακουστεί για τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στην υγεία. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση της εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου, άνοιας, εγκεφαλικού ενώ προστατεύει από το κρυολόγημα. Μην το παρακάνετε όμως οι λάτρεις του κρασιού. Δυο ποτηράκια την ημέρα είναι ό,τι πρέπει.

Ξηροί καρποί
Μια και αναφερθήκαμε στο κρασί ας έρθουμε και στους ξηρούς καρπούς. Ερευνητές στη Νότια Αφρική ισχυρίζονται πως η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων μπορούν να μας βοηθήσουν στο ανοσοποιητικό αφού περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο που δρουν κατά του κρυολογήματος. Επίσης, τα λίπη που περιέχουν βοηθούν στην απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών από τον οργανισμό.
Αβοκάντο
Καταπολεμά τον διαβήτη Μειώνει τη χοληστερίνη Αποτρέπει τα εμφράγματα Ρυθμίζει τη πίεση Απαλύνει το δέρμα
Αγκινάρα
Βοηθά στη πέψη Μειώνει τη χοληστερίνη Προστατεύει τη καρδιά μας Σταθεροποιεί το ζάχαρο Προστατεύει από ηπατίτιδες
Ανανάς
Δυναμώνει τα οστά Απαλύνει το κρύωμα Βοηθά τη πέψη Εξαφανίζει οζίδια Σταματά τη διάρροια
Βερύκοκο
Καταπολεμά τον καρκίνο Ρυθμίζει τη πίεση Προστατεύει την όραση Προστατεύει από Alzheimer Επιβραδύνει τη γήρανση
Βρώμη
Μειώνει τη χοληστερίνη Καταπολεμά τον καρκίνο Καταπολεμά τον διαβήτη Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα Απαλύνει το δέρμα
Γιαούρτι
Προστατεύει από έλκη Δυναμώνει τα οστά Μειώνει τη χοληστερίνη Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα Βοηθά τη πέψη
Γκρέιπφρουτ
Προστατεύει από τα εμφράγματα Βοηθά στην απώλεια βάρους Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών Καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη Μειώνει τη χοληστερίνη
Γλυκοπατάτα
Προστατεύει την όραση Φτιάχνει τη διάθεση Καταπολεμά τον καρκίνο Δυναμώνει τα οστά
Δαμάσκηνο
Επιβραδύνει τη γήρανση Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα Ενισχύει τη μνήμη Μειώνει τη χοληστερίνη Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
Ελαιόλαδο
Προστατεύει την καρδιά μας Βοηθά στην απώλεια βάρους Καταπολεμά τον καρκίνο Καταπολεμά τον διαβήτη Απαλύνει το δέρμα
Καρότα
Προστατεύουν την όραση Προστατεύουν τη καρδιά μας Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα Καταπολεμούν τον καρκίνο Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Καρπούζι
Προστατεύει τον προστάτη Βοηθά στην απώλεια βάρους Μειώνει τη χοληστερίνη Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών Ρυθμίζει τη πίεση
Καρύδι
Μειώνουν τη χοληστερίνη Καταπολεμούν τον καρκίνο Ενισχύουν τη μνήμη Φτιάχνουν τη διάθεση Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
Κάστανο
Βοηθούν στην απώλεια βάρους Προστατεύουν τη καρδιά μας Μειώνουν τη χοληστερίνη Καταπολεμούν τον καρκίνο Ρυθμίζουν τη πίεση
Κεράσι
Προστατεύουν τη καρδιά μας Καταπολεμούν τον καρκίνο Θεραπεύουν την αϋπνία Επιβραδύνουν τη γήρανση Προστατεύουν από την νόσο Αlzheimer
Κουνουπίδι
Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη Καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού Δυναμώνει τα οστά Εξαφανίζει τις μελανιές Προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις
Κρεμμύδι
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος Καταπολεμούν τον καρκίνο Σκοτώνουν τα βακτηρίδια Μειώνουν τη χοληστερίνη Καταπολεμούν τους μύκητες
Λάιμ
Καταπολεμούν τον καρκίνο Προστατεύουν την καρδιά μας Ρυθμίζει τη πίεση Απαλύνει το δέρμα Θεραπεύει το σκορβούτο
Λάχανο
Καταπολεμά τον καρκίνο Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα Βοηθά στην απώλεια βάρους Προστατεύει τη καρδιά μας Βοηθά στις αιμορροϊδες
Λεμόνι
Καταπολεμούν τον καρκίνο Προστατεύουν την καρδιά μας Ρυθμίζουν τη πίεση Απαλύνουν το δέρμα Θεραπεύουν το σκορβούτο
Λιναρόσπορος
Βοηθούν τη πέψη Καταπολεμούν τον διαβήτη Προστατεύουν την καρδιά μας Βελτιώνουν την πνευματική μας υγεία Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Μάνγκο
Καταπολεμά τον καρκίνο Ενισχύει τη μνήμη Ρυθμίζει τον θυρεοειδή Βοηθά τη πέψη Προστατεύει από την Νόσο του Alzheimer
Μανιτάρι
Ρυθμίζουν τη πίεση Μειώνουν τη χοληστερίνη Σκοτώνουν τα βακτηρίδια Καταπολεμούν τον καρκίνο Δυναμώνουν τα οστά
Μέλι
Επουλώνει πληγές Βοηθά τη πέψη Προστατεύει από έλκη Αυξάνει την ενέργεια Καταπολεμά τις αλλεργίες
Μήλα
Προστατεύουν τη καρδιά Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα Σταματούν τη διάρροια Καταπολεμούν τη Νεφρική Ανεπάρκεια Μαλακώνουν τις αρθρώσεις (αποτρέπουν την αρθρίτιδα)
Μούρο
Καταπολεμούν τον καρκίνο Προστατεύουν τη καρδιά μας Σταθεροποιούν το ζάχαρο Ενισχύουν τη μνήμη Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
Μπανάνα
Προστατεύει τη καρδιά μας Μαλακώνει τον βήχα Δυναμώνει τα κόκαλα Ρυθμίζει τη πίεση Σταματά τη διάρροια
Μπρόκολο
Δυναμώνει τα οστά Προστατεύει την όραση Καταπολεμά τον καρκίνο Προστατεύει τη καρδιά μας Ρυθμίζει τη πίεση
Νερό
Βοηθά στην απώλεια βάρους Καταπολεμούν τον καρκίνο Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά Απαλύνει το δέρμα
Παντζάρια
Ρυθμίζουν τη πίεση Καταπολεμούν τον καρκίνο Δυναμώνουν τα κόκαλα Προστατεύουν τη καρδιά μας Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Πεπόνι
Προστατεύουν την όραση Ρυθμίζουν τη πίεση Μειώνουν τη χοληστερίνη Καταπολεμούν τον καρκίνο Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Πίτουρο
Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα Μειώνει τη χοληστερίνη Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών Βελτιώνει την πέψη
Πορτοκάλι
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα Καταπολεμούν τον καρκίνο Προστατεύουν την καρδιά μας Ρυθμίζουν την αναπνοή
Πράσινο τσάι
Καταπολεμά τον καρκίνο Προστατεύει την καρδιά μας Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών Βοηθά στην απώλεια βάρους Σκοτώνει τα βακτηρίδια
Ροδάκινο
Θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα Καταπολεμούν τον καρκίνο Βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών Βοηθούν τη πέψη Βοηθούν στις αιμορροΐδες
Ρύζι
Προστατεύει την καρδιά μας Καταπολεμά τον διαβήτη Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά Καταπολεμά τον καρκίνο Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
Σιτάρι
Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα Μειώνει τη χοληστερίνη Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών Βελτιώνει τη πέψη
Σκόρδο
Μειώνει τη χοληστερίνη Ρυθμίζει την πίεση Καταπολεμά τον καρκίνο Σκοτώνει τα βακτηρίδια Καταπολεμά τους μύκητες
Σταφύλι
Προστατεύουν την όραση Καταπολεμούν τη πέτρα στα νεφρά Καταπολεμούν τον καρκίνο Βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος Προστατεύει την καρδιά
Σύκο
Βοηθούν στην απώλεια βάρους Βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών Μειώνουν τη χοληστερίνη Καταπολεμούν τον καρκίνο Ρυθμίζουν την πίεση
Τομάτα
Προστατεύει τον προστάτη Καταπολεμά τον καρκίνο Μειώνει τη χοληστερίνη Προστατεύει την καρδιά
Τσίλι
Βοηθούν τη πέψη Απαλύνουν τον πονόλαιμο Θεραπεύουν την ιγμορίτιδα Καταπολεμούν τον καρκίνο Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Φασόλι
Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα Βοηθούν τις αιμορροΐδες Μειώνουν τη χοληστερίνη Καταπολεμούν τον καρκίνο Σταθεροποιούν το ζάχαρο
Φράουλα
Καταπολεμούν τον καρκίνο Προστατεύουν την καρδιά μας Ενισχύουν τη μνήμη Μειώνουν το άγχος
Φυστίκι
Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις Βοηθούν στην απώλεια βάρους Καταπολεμούν τον καρκίνο του προστάτη Μειώνουν τη χοληστερίνη Δημιουργούν / επιδεινώνουν πεπτικές διαταραχές
Ψάρι
Προστατεύει την καρδιά μας Ενισχύει τη μνήμη Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα Καταπολεμά τον καρκίνο
 Φάρμακα που έχετε στο σπίτι σας και δεν το φαντάζεστε
1. Γαρύφαλλο. Αντιμετωπίζει τα κοψίματα…
Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης.
Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.

2. Ζάχαρη.
Αντιμετωπίζει το λόξιγκα!
Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.

3. Ελαιόλαδο.
Αντιμετωπίζει τα εκζέματα!
Για να καταπραΰνεις ένα έκζεμα, χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο απευθείας στο σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Φουλ» σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με το έκζεμα, το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά ενυδατικά καλλυντικά, όμως όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο δεν περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως οι κρέμες που βρίσκεις στο εμπόριο.
Και όχι μόνο.
Το ελαιόλαδο βοηθά και στην επανόρθωση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων ή καφέ «λεκέδων».
Με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίψε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο επίμαχο σημείο.
Σε σοβαρά περιστατικά, μετά την επάλειψη με λάδι τύλιξε το σημείο με πλαστική μεμβράνη και άσε την σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερη ενυδάτωση.

4. Βότκα.
Αντιμετωπίζει την κακοσμία των ποδιών!
Αν τα πόδια σου μυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, μπορείς να έχεις θεαματικά και… μυρωδικά αποτελέσματα, αν τα τρίψεις με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα.
Γρήγορα θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη οσμή.
Κάνει την ίδια δουλειά με το οινόπνευμα για εντριβές (που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν προτιμάς να απολαύσεις το ποτάκι σου).
Η βότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δημιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που ευθύνονται γι’ αυτές τις απαίσιες μυρωδιές, καταπολεμώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.

5. iPod.
Αντιμετωπίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση!
Τριάντα λεπτά κατάλληλης μουσικής κάθε μέρα μπορούν να κατεβάσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παν/μίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, την έριξαν ακόμα περισσότερο ακούγοντας απαλή μουσική και αναπνέοντας αργά.
Η συστολική πίεση (το πρώτο νούμερο που εμφανίζεται στη μέτρηση) έπεσε κατά 3,2 μονάδες σε μία εβδομάδα, ενώ ένα μήνα μετά είχε μειωθεί κατά 4,4.

6. Κυδώνι.
Αντιμετωπίζει την αιμορραγία των ούλων!
Κόψε ένα κυδώνι και ρίξ’ το σε λευκό κρασί.
Άφησε το για 1 βδομάδα.
Χρησιμοποίησέ το για να κάνεις πλύσεις.
Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

7. Φυτικό λάδι.
Αντιμετωπίζει το συχνό σπάσιμο των νυχιών!
Μήπως τα εύθραυστα νύχια σου σε ταλαιπωρούν και σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εμφάνισή τους;
Υπάρχει λύση!
Για να αποκτήσεις μακριά και γερά νύχια, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης.
Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα για τα χέρια που επιβάλλεται να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, δοκίμασε και μια θεραπεία νυκτός με σίγουρα αποτελέσματα:
Πριν πέσεις για ύπνο, άλειψε τα χέρια σου με φυτικό λάδι και μετά φόρεσε πλαστικά γάντια μίας χρήσης.
Ενώ εσύ κοιμάσαι, τα γάντια θα βοηθήσουν το λάδι να εισχωρήσει στο δέρμα σου, προσφέροντας στις ταλαιπωρημένες παλάμες και τα νύχια σου έξτρα ενυδάτωση.

8. Παγωτό.
Αντιμετωπίζει το κάψιμο στη γλώσσα!
Σίγουρα σου έχει συμβεί πολλές φορές: ήπιες την πρώτη γουλιά από τον ελληνικό καφέ σου ή δάγκωσες την καυτή πίτσα και κατακάηκες…
Ο ιστός στο επάνω εσωτερικό του στόματος είναι εξαιρετικά λεπτός γι’ αυτό και πολύ ευαίσθητος στις καυτές τροφές.
Αν δεν είχες υπομονή να κρυώσει λίγο το τυρί στην πίτσα σου, ανακουφίσου στη στιγμή με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι.
Ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ένα παγάκι στο στόμα θα σε σώσουν επίσης, αρκεί να βγάλεις το παγάκι πριν αρχίσεις να πονάς για τον αντίθετο λόγο!

9. Μέντα ή κανέλα.
Αντιμετωπίζει το άγχος από το κυκλοφοριακό!
Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Παν/μίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης.
Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%.
Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα αντανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%.
Αντιπαθείς τις τσίχλες;
Τοποθέτησε αρωματικά κανέλας ή μέντας στο αυτοκίνητό σου.

10. Πατάτα.
Αντιμετωπίζει τα εξανθήματα!
Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές – από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μέχρι τα απορρυπαντικά ή τα φυτά.
Είτε προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα και κνησμό είτε πυορροούν.
Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά.
Για να ανακουφιστείς, φτιάξε χυμό πατάτας.
Πώς;
Αποχύμωσε 2 πατάτες και βούτηξε μια γάζα στο χυμό.

11. Μπαλάκι του τένις.
Αντιμετωπίζει πονεμένα πόδια!
Για ένα ευχάριστο και εντελώς δωρεάν μίνι μασάζ στα ταλαιπωρημένα σου πόδια, βγάλε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και κύλισε κάθε πατούσα σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις ή του γκολφ.
Για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό.

12. Λεμόνια ή ελιές.
Αντιμετωπίζουν την ταξιδιωτική ναυτία!
Η ταξιδιωτική ναυτία αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας.
Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.
Μόλις νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξτε 2 ελιές στο στόμα σου ή πιείτε το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι!

13. Μολύβι.
Αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο!
Όταν αγχώνεστε ή έχετε νεύρα, το πιθανότερο είναι ότι σφίγγετε ασυναίσθητα τα σαγόνια και τα δόντια σας, σωστά;
Δυστυχώς, η κίνηση αυτή «τεντώνει» τους μυς που συνδέουν τα σαγόνια με τους κροτάφους και είναι αρκετή για να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείτε στα πρόθυρα της κρίσης, τοποθετήστε ένα μολύβι ανάμεσα στα δόντια σας, αλλά χωρίς να το δαγκώνετε.
Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκουράζετε τους μυς από την ένταση και γλιτώνετε τον πονοκέφαλο.

14. Γιαούρτι.
Αντιμετωπίζει τη δυσάρεστη αναπνοή!
Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή – η οποία προκαλείται από βακτήρια!
Φαίνεται πως οι «καλοί» οργανισμοί που ζουν στο γιαούρτι εξουδετερώνουν τους «κακούς» που κατοικούν στο στόμα μας και είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία του στόματος.

15. Listerine.
Αντιμετωπίζει τις φουσκάλες!
Το κλασικό συστατικό για δροσερή αναπνοή -και ένα πολύ δυνατό αντισηπτικό- κάνει και για τις φουσκάλες.
Πότισε με το στοματικό διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πίεσέ το ελαφρά πάνω στο σημείο τρεις φορές τη μέρα μέχρι η φουσκάλα να ξεραθεί και να μη σε πονάει πια.

16. Μελισσόχορτο.
Αντιμετωπίζει τον έρπη ζωστήρα!
Το μελισσόχορτο ή lemon balm είναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα (έναν τύπο ιού του έρπητα, που όμως δεν έχει σχέση με το συνώνυμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), αφού διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες που δρουν κατά του ιού.
Βράστε 2 με 4 κουταλιές μελισσόχορτο, άστε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρετε με το βότανο το οίδημα αρκετές φορές τη μέρα.

17. Γλυκόριζα.
Αντιμετωπίζει τους κάλους και τα κότσια!
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που μας ταλαιπωρούν.
Διαβάστε τη συνταγή για να φτιάξετε στο σπίτι σας τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά:
Θα αλέσετε μερικά κομμάτια γλυκόριζας, θα τα ανακατέψετε με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και, τέλος, θα τρίψετε το μίγμα στα προβληματικά σημεία.

18. Μήλο.
Αντιμετωπίζει το κιτρίνισμα των δοντιών!
Ποια ήταν η πρώτη παροιμία που μάθαμε όταν ήμασταν μαθητές στο σχολείο;
«Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα».
Σωστά!
Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν… μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάμε.
Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ότι διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.

19. Μονωτική ταινία.
Αντιμετωπίζει τις μυρμηγκιές!
Κι όμως πιάνει!
Αν καλύψετε τη μυρμηγκιά σας με ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα!
Για να το κάνετε σωστά, καθαρίστε πρώτα την περιοχή.
Μετά κόψτε ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας λίγο μεγαλύτερο απ΄ τη μυρμηγκιά.
Ανά 3 μέρες βγάζετε την ταινία και απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα τρίβοντας με ελαφρόπετρα ή λίμα.
Συνεχίστε μέχρι να εξαφανιστεί.
Τα χημικά της ταινίας σκοτώνουν τη μυρμηγκιά.

20. Μαγειρική σόδα.
Αντιμετωπίζει την ουρολοίμωξη!
Με τα πρώτα συμπτώματα, διαλύστε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιείτε το.
Συνέχιστε να το πίνετε μία φορά τη μέρα μέχρι να καταφέρετε να πατε στο γιατρό για να σας γράψει αντιβίωση.
Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον της
 Μ Ε Λ Ι & Κ Α Ν Ε Λ Α
HEART DISEASES - ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, αλείψτε στο ψωμί και να το φάτε τακτικά για πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης, όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, διατηρείται μίλια μακριά από την επόμενη καρδιακή προσβολή. Η τακτική χρήση της παραπάνω διαδικασίας ανακουφίζει από την απώλεια της αναπνοής και ενισχύει την καρδιά να κτυπά. Στην Αμερική και τον Καναδά, διάφορες ιδιωτικές κλινικές έχουν θεραπεύσει επιτυχώς ασθενείς και έχουν διαπιστώσει ότι μεγαλώνοντας, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Μέλι και κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

ARTHRITIS – ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ:
Αρθρίτιδα. Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί έκαναν τη θεραπεία στους ασθενείς με ένα μίγμα μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί επεξεργασία, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο, και μέσα σε ένα μήνα ως επί το πλείστον όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας, περπάτησαν απαλλαγμένοι από τον πόνο.

BLADDER INFECTIONS - μολύνσεις κύστεων:
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην κύστη.

CHOLESTEROL - ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας αναμιγνύεται σε 450ml νερό, δίνοντάς το σε έναν ασθενή με χοληστερίνη, βρέθηκε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες.
Όπως αναφέρθηκε για τους αρθριτικούς ασθενείς, εάν ληφθεί τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν στην εν λόγω εφημερίδα, αγνό μέλι που λαμβάνεται με τροφή ανακουφίζει καθημερινά τη χοληστερόλη.

COLDS - ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ:
Εκείνοι που πάσχουν από συχνά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα θεραπεύσει και τον πιο χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα, καθώς και την ιγμορίτιδα.

UPSET STOMACH - ΣΤΟΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ:
Μέλι που λαμβάνονται με σκόνη κανέλας θεραπεύει το πόνο στο στομάχι, αλλά και καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα τους.

GAS - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, αποκαλύπτεται ότι αν το μέλι λαμβάνεται με λίγη κανέλα σε σκόνη, το στομάχι απαλλάσσεται από αέρια.

IMMUNE SYSTEM – Ανοσοποιητικό σύστημα:
Καθημερινή χρήση κανέλας σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριακών andviral ασθενειών.

INDIGESTION - δυσπεψία:
Κανέλα σε σκόνη ανακατεμένη σε δύο κουταλιές της σούπας μέλι που λαμβάνεται πριν από το φαγητό ανακουφίζει από οξύτητα και χωνεύει ακόμη τα βαρύτερα φαγητά.

LONGEVITY - μακροβιότητα:
Τσάι με μέλι και κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά των γηρατειών. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη και τρία φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε όπως το τσάι. Πίνετε 1 / 4 φλιτζανιού, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο και απαλό και εμποδίζει τα γηρατειά. Η ζωή εκτείνεται ακόμη και άνω των 100 ετών.

PIMPLES - σπυράκια:
Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

SKIN INFECTIONS - λοιμώξεις του δέρματος:
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

WEIGHT LOSS - ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ:
Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

CANCER - ΚΑΡΚΙΝΟΣ:
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.

FATIGUE - ΚΟΠΩΣΗ:
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ. όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

BAD BREATH - Κακή αναπνοή:
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.

HEARING LOSS - ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ:
Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια