Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σκοτώνουν οι λιγότερες από έξι ώρες ύπνου

Λιγότερες από έξι ώρες ύπνου την ηµέρα µπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, ενώ ακόµη και µία νύχτα χωρίς ύπνο µπορεί να εµποδίσει την ικανότητα του σώµατος να χρησιµοποιεί την ινσουλίνη για να επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίµα, έδειξαν νέες µελέτες.
 Βρετανοί και ιταλοί ερευνητές προειδοποιούν πως όποιος κοιµάται λιγότερο από έξι ώρες έχει 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει µέσα σε χρονικό διάστηµα 25 ετών, σε σύγκριση µε κάποιον που κοιµάται έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, που είναι το ιδανικό.
Όµως και ο πολύς ύπνος φαίνεται πως κάνει κακό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης µια σχέση ανάµεσα στον υπερβολικό ύπνο - πάνω από εννέα ώρες - και τον πρόωρο θάνατο, αν και τόσος ύπνος µπορεί απλώς να σηµαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβληµα υγείας.
Τα συµπεράσµατα της έρευνας βασίσθηκαν σε δείγµα 1,5 εκατ. ανθρώπων και δηµοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Sleep».

Ο διαβήτης
Μια άλλη έρευνα ολλανδών επιστηµόνων µπορεί να εξηγεί γιατί τα κρούσµατα διαβήτη βρίσκονται σε άνοδο ανά τον κόσµο.
Ισως να µην οφείλεται σε σύµπτωση το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των κρουσµάτων διαβήτη στους ενηλίκους την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία στις δυτικές κοινωνίες η διάρκεια του ύπνου µειώθηκε.
Σύµφωνα µε την έρευνα που δηµοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Εndocrinology & Μetabolism», ακόµη και µε µία νύχτα χωρίς ύπνο, το σώµα δυσκολεύεται να χρησιµοποιήσει την ινσουλίνη για να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίµα.
«Τα ευρήµατά µας δείχνουν πως ακόµη και µία νύχτα αγρυπνίας έχει βαθύτερες συνέπειες στον µεταβολισµό απ' ό,τι πιστεύαµε ώς τώρα», δήλωσε η δρ Έστερ Ντόνγκµπα, διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστηµίου του Λάιντεν στην Ολλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια