Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τυροκουλούρα πλεκτή

.
Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για την επιφάνεια εργασίας
6 κουτ. σούπας χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
1 αbγό για τη ζύμη + 1 ακόμη, ελαφρώς χτυπημένο, για άλειμμα της κουλούρας
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
2/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
μίγμα μυρωδικών και μπαχαρικών από λίγη πάπρικα γλυκιά, λίγη τριμμένη ξερή ρίγανη, λίγο σουσάμι, λίγο παπαρουνόσπορο και λίγο πιπέρι (υπολογίζουμε περίπου ½ κουτ. γλυκού από το καθένα)

Διαδικασία
Ρίχνουμε σ’ ένα μπολάκι το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό μέρος για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά του. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το ένα αβγό, το ξύσμα λεμονιού και το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι μέχρι να προκύψει μια ελαστική, εύπλαστη ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα. Πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων περίπου 30x40 εκ. και πάχους 1 εκ. Αλείφουμε το φύλλο με τη μισή ποσότητα χτυπημένου αβγού και από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά και το μίγμα μπαχαρικών και μυρωδικών. Τυλίγουμε τη μακριά πλευρά του φύλλου σε ρολό και έπειτα με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση, κατά μήκος. Ενώνουμε τα δύο φιτίλια από τη μία τους πλευρά και τα πλέκουμε μεταξύ τους, φτιάχνοντας πλεξούδα. Βάζουμε την πλεξούδα σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση ή σε ένα επίσης λαδωμένο στρογγυλό ταψάκι και ενώνουμε τις δύο άκρες της, φτιάχνοντας στεφάνι.

Αλείφουμε την επιφάνειά της με το υπόλοιπο χτυπημένο αβγό και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά στον αέρα, για να φουσκώσει. Έπειτα ρυθμίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στις πάνω και κάτω αντιστάσεις και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά, ώστε να ψηθεί καλά στο εσωτερικό του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια