Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ζήτημα της μαντίλας


Η σημερινή τουρκική κοινωνία είναι μια κοινωνία με δύο αντίρροπες όψεις, την κοσμική και τη θρησκευτική.
Η θρησκευτικότητα των σύγχρονων Τούρκων διακρίνεται από διαφορετικές ταχύτητες αποδοχής και εκδήλωσης λατρείας του Ισλάμ.
Ταχύτητες τόσο διαφορετικές, που προξενούν μεγάλες εντάσεις, διαφωνίες και διαμάχες σε ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Στο επίκεντρο του "καβγά" για το πόσο προσκολλημένη οφείλει να είναι η τουρκική κοινωνία στις παραδόσεις του Ισλάμ έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της μαντίλας.
Από τη μια πλευρά, οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους διαφωνούν με τη χρήση της μαντίλας διότι πιστεύουν ότι η εμφάνιση σε δημόσιους χώρους γυναικών που φορούν το παραδοσιακό μουσουλμανικό κάλυμμα κεφαλής αποτελεί δείκτη ιστορικής οπισθοδρόμησης, υπανάπτυξης και χαμηλής κοινωνικής στάθμης για το σύνολο της χώρας και επί πλέον, μια σοβαρή απειλή σταδιακής υποχώρησης του κοσμικού κράτους και υποκατάστασής του από ένα ισλαμικό φονταμενταλιστικό κράτος.
Από την άλλη πλευρά τους, οι θρήσκοι μουσουλμάνοι διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικότητας, επικαλούμενοι την αρχή της ισονομίας σ ένα κράτος δικαίου.
Το βέβαιο είναι ότι η διαμάχη της μαντίλας υποκρύπτει ένα σύνολο πολύχρωμων κοινωνικών αντιθέσεων - λιγότερο ή περισσότερο φανερών - στην τουρκική κοινωνία, η οποία, όπως συμβαίνει με κάθε κοινωνία που βρίσκεται σε διαδικασία πολιτιστικής μετάβασης, αναπτύσσει αμυντικά αντανακλαστικά.
γεωτρόπιο

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια