Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ποιοι λαοί της Ευρώπης ζουν περισσότερο

Η Ισπανία φημίζεται για το νόστιμο τσορίθο και τις καστανιέτες της. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι Ισπανοί απολαμβάνουν επίσης και περισσότερα χρόνια ζωής απ’ ό,τι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας εστίασε στο προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων από 18 χώρες της Ευρώπης σε διάστημα 20 ετών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι άνθρωποι ηλικίας 75-84 ετών (το 1991) ζούσαν το 2001. Κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των αντρών που ήταν ακόμη ζωντανοί το 2001 ήταν 27%, ενώ οι γυναίκες κατάφεραν να επιβιώσουν σε ποσοστό 40%! Στη συνέχεια, αναλύθηκαν τα στοιχεία από το 2001 έως το 2011 και διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό επιβίωσης για τους άντρες ήταν 34% και για τις γυναίκες 47%.

Οι κάτοικοι της βόρειας Ισπανίας, της βορειοανατολικής Ιταλίας, της Ανδόρρας, καθώς και της νότιας και της δυτικής Γαλλίας είναι αυτοί που καταφέρνουν να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, κατά κύριο λόγο χάρη στη μεσογειακή διατροφή που ακολουθούν κατ’ εξοχήν οι λαοί αυτοί.
Από την άλλη, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Σκανδιναβοί πεθαίνουν νωρίτερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Η φτώχεια, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εν γένει οι κακές συνήθειες κοστίζουν χρόνια ζωής στους Ευρωπαίους, επισημαίνουν οι ερευνητές. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής είναι οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τα γονίδια, τα επίπεδα ρύπανσης και οι δυνατότητες πρόσβασης στο σύστημα περίθαλψης.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Ιρλανδία ήταν κάποιες από τις χώρες που εξαιρέθηκαν από τη μελέτη λόγω της έλλειψης στοιχείων αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια