Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καρκίνος μαστού: Ευάλωτοι σε υποτροπή οι πυκνοί μαστοί

Γυναίκες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής αν έχουν πυκνούς μαστούς, δήλωσαν ερευνητές

Οι γυναίκες με πιό πυκνό μαστό είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να δουν τον καρκίνο να επιστρέφει, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν λιγότερο πυκνούς μαστούς, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Cancer’.
Οι Καναδοί ερευνητές συμβουλεύουν ότι οι γυναίκες που έχουν τους περισσότερο πυκνούς μαστούς θα πρέπει ενδεχομένως να υποβληθούν σε ραδιοθεραπεία, ενώ οι γυναίκες με τους λιγότερο πυκνούς μαστούς θα πρέπει ενδεχομένως να την αποφύγουν. Ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν αλλάξουν οι θεραπευτικές αγωγές.
Οι ερευνητές, από το νοσοκομείο Women's College του Τορόντο, εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 335 γυναικών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για διηθητικό καρκίνο στο μαστό και για τις οποίες υπήρχε διαθέσιμη μαστογραφία πριν την αγωγή.
Οι μαστοί των ασθενών κατηγοριοποιήθηκαν ως χαμηλής, μέσης και υψηλής πυκνότητας.
Η πυκνότητα μαστού ήταν υψηλότερη στις νεαρότερες γυναίκες της έρευνας, η οποία περιέλαβε γυναίκες με μέση ηλικία τα 63,5 χρόνια. Οι γυναίκες με υψηλή πυκνότητα μαστού εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής. Σε περίοδο 10 ετών αντιμετώπιζαν κίνδυνο υποτροπής κατά 21%, σε σύγκριση με ποσοστό 5% των γυναικών με λιγότερο πυκνούς μαστούς.
Δέκα χρόνια αργότερα, η διαφορά στα ποσοστά υποτροπής της νόσου στις γυναίκες που δεν έλαβαν ραδιοθεραπεία μετά την εγχείρηση ήταν περισσότερο έντονη, με το 40% των γυναικών με υψηλής πυκνότητας μαστό να έχουν υποτροπή έναντι καμίας από τις γυναίκες που είχαν τη χαμηλότερη πυκνότητα μαστού.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες με χαμηλή πυκνότητα μαστού μπορεί ενδεχομένως να μη χρειάζονται ραδιοθεραπεία, αλλά οι γυναίκες με υψηλή πυκνότητα μαστού μπορούν ενδεχομένως να ωφεληθούν σημαντικά από τη θεραπεία.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ορμονικό προφίλ του πιο πυκνού μαστικού ιστού τον καθιστά περισσότερο ευάλωτο στον καρκίνο.
Ο ερευνητής Dr. Steven Narod, δήλωσε ότι η σύνθεση του μαστικού ιστού που περιβάλλει τον καρκίνο του μαστού είναι σημαντική στην πρόβλεψη ενδεχόμενης επιστροφής του καρκίνου μετά την εγχείρηση. Έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα βαθμό μπορεί να αλλάξει η πυκνότητα μαστού με την άσκηση και την ορμονική θεραπεία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια