Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εμφύτευμα προβλέπει την επιληπτική κρίση

Ένα εμφύτευμα μπορεί να προλάβει τις κρίσεις επιληψίας, αναγνωρίζοντας έγκαιρα τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη.
Η συσκευή είναι σε θέση να αναγνωρίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και να δείχνει πότε ο ασθενής κινδυνεύει για μια μεγάλη, μικρή ή μέτρια κρίση επιληψίας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Neurology, έγινε σε ένα μικρό δείγμα 15 ασθενών σε τρία νοσοκομεία της Αυστραλίας, από όπου φάνηκε ότι η συσκευή λειτούργησε σε ορισμένους ανθρώπους. Η επιληψία προκαλείται από μία ανώμαλη δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου και προκαλεί σπασμούς και ακούσια κινητικότητα.
Η συσκευή μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα του από την επιφάνεια του εγκεφάλου με ηλεκτρόδια σε ένα άλλο εμφύτευμα που βρίσκεται στο στήθος και στην συνέχεια με μία συσκευή χειρός ενημερώνοντας τον ασθενή για την επικείμενη επιληπτική κρίση. Από την μελέτη φάνηκε ότι η δράση της συσκευής ήταν αποτελεσματική μόνο σε 8 ασθενείς, όπου η συσκευή ενεργοποιήθηκε πλήρως και οι ασθενείς ενημερώθηκαν για το επιληπτικό επεισόδιο.

"Το να είναι σε θέση κανείς να προβλέψει μια κρίση λίγα λεπτά ή ώρες πριν , αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που η ασθένεια αντιμετωπίζεται. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μεταβληθούν τα είδη των φαρμάκων που χορηγούμε», ανέφερε ο καθηγητής Μαρκ Κουκ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της συσκευής. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι "Εάν ένα άτομο είναι σε θέση να ειδοποιείται όταν πρόκειται να έχει μια κρίση, αυτό θα μπορούσε να τον βοηθήσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η συσκευή θα μπορούσε επίσης να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους φροντιστές των ατόμων με επιληψία".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια