Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σύμβολα της μόδας

Αναμφίβολα, οι οίκοι μόδας και οι μεγάλοι σχεδιαστές είναι αυτοί που καθορίζουν το στιλ κάθε εποχής. Υπάρχουν όμως και κάποιες γυναίκες, που στο πέρασμα του χρόνου αποτέλεσαν και αποτελούν πραγματικά λαμπερά σύμβολα.
Με το προσωπικό τους στιλ είτε δημιούργησαν σάλο αγνοώντας επιδεικτικά τις επιταγές της εποχής, είτε αποτέλεσαν επιτομή του σικ και του διαχρονικού στιλ, είτε –τέλος- θεωρούνται πραγματικά παραδείγματα προς μίμηση για κάθε γυναίκα που θέλει να είναι μέσα στη μόδα. Ας δούμε μερικές από αυτές και σας καλούμε να συμπληρώσετε τη λίστα με όσες θεωρείτε ότι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή τη λίστα του στιλ
Audrey Hepburn
Η Hepburn αποτέλεσε το συνώνυμο της κομψότητας εντός αλλά και εκτός μεγάλης οθόνης. Η προσωπική της άποψη για την μόδα επηρέαζε πάντα τις ενδυματολογικές επιλογές του χαρακτήρα που ενσάρκωνε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «ανδρικό» πουκάμισο συνδυασμένο με μακριά φούστα και σανδάλια στο «Διακοπές στη Ρώμη -εμφάνιση που υιοθετούσε η Hepburn και στις εκτός οθόνης εμφανίσεις της- το κάπρι παντελόνι με μπαλαρίνες στο Funny Face, τα υπερμεγέθη γυαλιά και το little black dress του Breakfast at Tiffany’s;
Η σιλουέτα της αποτέλεσε την έμπνευση του Givenchy για την κυριαρχία των LBD. Σε μια εποχή που οι καμπύλες κυριαρχούσαν, με την Marilyn Monroe και την Elizabeth Taylor να κρατούν τα ηνία, η Hepburn έκανε τη διαφορά με τη λεπτή, σχεδόν αγορίστικη σιλουέτα της και οι στιλιστικές της επιλογές είχαν να κάνουν περισσότερο με την casual κομψότητα και όχι με το sex appeal.
Υιοθέτησε το στιλ της με: μαύρα κάπρι παντελόνια, μπαλαρίνες, καμπαρντίνα, ζιβάγκο, ανδρικά πουκάμισα.
Πριγκίπισσα Diana
Η μεταμόρφωση της Lady D από ντροπαλό, κοκκινομάγουλο κοριτσόπουλο σε fashion icon συντελέστηκε μπροστά στα μάτια μας. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στο πλάι του πρίγκιπα Καρόλου, η εμφάνισή της απέπνεε νιάτα και αθωότητα. Άχρωμα πουλόβερ Laura Ashley, σύνολα και φορέματα με κοριτσίστικα εμπριμέ και υφάσματα όπως ο ταφτάς και το σιφόν, αποτελούσαν τις επιλογές της νεαρής Diana με επιστέγασμα το νυφικό του γάμου της που από πολλούς χαρακτηρίστηκε από παντελή έλλειψη στιλ με τα υπερβολικά φουσκωμένα μανίκια και την υπερμεγέθη –σαν σιδηρόδρομο- ουρά.
Όσο όμως η Diana κέρδιζε πόντους δημοφιλίας, η αυτοπεποίθησή της και μαζί με αυτήν η γκαρνταρόμπα της άλλαζαν εντυπωσιακά. Στην πραγματικότητα η στιγμή που σηματοδότησε την μεταμόρφωσή της ήταν η εμφάνισή της την ημέρα που ο «ατακτούλης» Κάρολος παραδέχτηκε την απιστία του.
Από εκεί και μετά κομψά φορέματα και elegant κοστούμια αποτέλεσαν τα αγαπημένα ρούχα της ψιλόλιγνης πριγκίπισσας και σχεδιαστές σαν τους Valentino, Versace, Ungaro και Chanel έβαζαν με περηφάνια την υπογραφή τους στις εμφανίσεις της Diana.
Υιοθέτησε το στιλ της με: Little black dress με κλασσική λαιμόκοψη, ανδρικά πουκάμισα, οτιδήποτε κόκκινο, φόρεμα φάκελος, ανδρικά κοστούμια.
Madonna
Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στη Ν. Υόρκη το 1978, μια λέξη θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει: «ατρόμητη». Αυτό ήταν που απέπνεε, ανεξάρτητα με το ντύσιμό της, που την εποχή εκείνη ήταν σκισμένα τζιν, λευκό t-shirt και ένα συνονθύλευμα από faux κοσμήματα.
Στο πέρασμα του χρόνου το στιλ της εξελίχθηκε μαζί με την μουσική της – δαντελωτά εσώρουχα σαν εξωτερικά ρούχα, γάντια χωρίς δάχτυλα, πολύχρωμα βραχιόλια κι ένα τεράστιος σταυρός για το Like a virgin, μαύρο δερμάτινο τζάκετ με λευκό μπλουζάκι και πλατινέ μαλλιά για το True blue, το διάσημο σουτιέν-κώνοι του Gaultier για το Blonde Ambition μέχρι την επιστροφή στη μόδα των 70s με το απόλυτο Farrah Fawcett χτένισμα για το Confessions on a dance floor. Οι ενδυματολογικές της επιλογές είχαν πάντα έναν και μοναδικό σκοπό, να προκαλούν. Και πάντα τα κατάφερνε!
Υιοθέτησε το στιλ της με: σκισμένα τζιν, εσώρουχα σαν εξωτερικά ρούχα, ανδρικά κοστούμια, μεγάλος σταυρός
Jackie O
Σαν σύζυγος πολιτικού έπρεπε να φροντίζει η εμφάνισή της να μην επισκιάζει τον σύζυγό της. Όμως καθώς εκατομμύρια βλέμματα έπεφταν πάνω στον Kennedy, άλλα τόσα δεν μπορούσαν να αγνοήσουν την πάντα καλοχτενισμένη και καλοντυμένη γυναίκα στο πλευρό του. Η στιλάτη πόζα της χτίστηκε πολλά χρόνια πριν τον διάσημο γάμο της, μεγαλωμένη ανάμεσα στην Νέα Υόρκ και το East Hampton, ανατράφηκε για να γίνει η απόλυτη debutante του 1947. Με την είσοδό της στον Λευκό Οίκο προσέλαβε τον, διάσημο στο Hollywood Oleg Cassini, για να επιμεληθεί την γκαρνταρόμπα της, βάζοντας ωστόσο την υπογραφή της σε μεγάλο βαθμό των ενδυματολογικών του επιλογών.
Η πρώτη κυρία λάτρευε τα καλοραμμένα φορέματα, τα μέτρια τακούνια, τα γάντια, τις φούστες με μήκος ως το γόνατο και τα μανίκια 3/4. Αγαπημένοι της οίκοι οι Dior, Givenchy και Chanel που οι δημιουργίες τους πάνω στην Jackie άφησαν ιστορία, όπως το ροζ μπουκλέ ταγιέρ που φορούσε την ημέρα της δολοφονίας του Kennedy.
Το ντύσιμό της άλλαξε δραστικά με την μετακόμισή της στην Ν. Υόρκη, λευκά παντελόνια, μεταξωτές μπλούζες, μαντήλια Hermes περασμένα στα μαλλιά της, μαύρα ζιβάγκο. Η κομψότητα όμως ήταν δεδομένη παρά τις αλλαγές στο ντύσιμό της.
Υιοθέτησε το στιλ της με: αμάνικα φορέματα σε γραμμή Α, μέτρια τακούνια, καλοραμμένα κοστούμια, μεγάλα κοκάλινα γυαλιά, κολιέ με πέρλες.
Kate Middleton
Το νεότερο style icon εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο την νέα γενιά των γαλαζοαίματων. Από την στιγμή που έκλεψε την καρδιά του πρίγκιπα William, ο τύπος την ακολουθεί σε κάθε της βήμα, συμπεριλαμβανομένων και των εξορμήσεών της για ψώνια. Η νεαρή Kate εκπλήσσει ευχάριστα τους βρετανούς με τις επισκέψεις της σε οικονομικές boutique ενώ για τις καθημερινές εμφανίσεις της διαλέγει την άνεση ενός καλοραμμένου φλοράλ φορέματος από σχεδιαστές όπως οι DVF, Joseph Reiss και Issa. Προσπερνώντας την «βασιλική» συνήθεια, δεν διστάζει να φορέσει κάτι περισσότερες από μία φορές.
Για τις πιο επίσημες εμφανίσεις της προτιμά δημιουργίες της Sarah Burton του οίκου Alexander McQueen (που είναι και η σχεδιάστρια του νυφικού της), και σαν γνήσια Βρετανή εκτιμά πάντα ένα εντυπωσιακό καπέλο.
Υιοθέτησε το στιλ της με: statement καπέλα, φορέματα φάκελος, navy και ουδέτερα χρώματα.
Katharine Hepburn
Τόλμησε να είναι από τις πρώτες γυναίκες που φόρεσαν παντελόνια. Ούτε το παρουσιαστικό της –ψηλή και αγορίστικη σιλουέτα- ούτε η συμπεριφορά της ταίριαζαν με την εποχή που κατέκτησε στο Hollywood, μια εποχή που τα ζουμερά, γλυκά θηλυκά αποτελούσαν τον κυρίαρχο πρότυπο. Δεν φούσκωνε τα μαλλιά της ούτε φορούσε τόνους μακιγιάζ (στην πραγματικότητα ανεχόταν μόνο τα απαραίτητα). Και παρόλα αυτά απέπνεε στιλ σε κάθε της εμφάνιση.
Εκτός από τα θρυλικά παντελόνια που λάνσαρε, ψηλόμεσα, με φαρδιά μπατζάκια και με άψογη εφαρμογή παρακαλώ, το ντύσιμο της Hepburn περιελάμβανε ανδρικά πουκάμισα, blazer και καλογυαλισμένα loafers.
Η Hepburn δανειζόταν από την ανδρική γκαρνταρόμπα εκτός από τα ρούχα και την ανδρική αυτοπεποίθηση, γεγονός που την έκανε να αποπνέει ένα ιδιότυπο αλλά τόσο εμφανές sex appeal.
Υιοθέτησε το στιλ της με: ψηλόμεσα παντελόνια, loafers, ανδρικά πουκάμισα.
Diane Keaton
Το όνομά της φιγουράρει συχνά στις λίστες με τις πιο κακοντυμένες αλλά η Diane Keaton δεν ντύνεται για να ευχαριστήσει τους κακοπροαίρετους και γι’ αυτό και μόνο αξίζει να την αναφέρουμε. Είναι αντικομφορμίστρια μέχρι το μεδούλι! Μοιάζοντας σε πολλά με την Katharine Hepburn, το ντύσιμό της είναι μια πραγματική αναφορά στο all time classic androgynous. Οι βάτες στα φαρδιά σακάκια της θυμίζουν δεκαετία των 80s και πολύ συχνά τα συνδυάζει με καπέλο καβουράκι και ζιβάγκο.
Όταν η Keaton αποφασίζει να κάνει μια πιο θηλυκή εμφάνιση, το κάνει με τον πιο αντικομφορμιστικό τρόπο: φαρδιές φούστες μέχρι τη μέση της γάμπας με φαρδιές ζώνες, φορέματα με κλειστό λαιμό και statement κοσμήματα όπως μεγάλες καρφίτσες και σταυρούς. Τι δεν λείπει ποτέ από την εμφάνισή της; Ένα ζευγάρι εφαρμοστά γάντια.
Υιοθέτησε το στιλ της με: Baggy σακάκια, φαρδιές ζώνες, ανδρικά καπέλα, ζιβάγκο, γάντια.
Marilyn Monroe
Η θρυλική σεξοβόμβα, σε κάθε της βήμα εξέπεμπε σεξουαλικότητα, φημολογείται δε ότι είχε το ένα τακούνι των στιλέτων της κομμένο λίγο χαμηλότερα ώστε να πετυχαίνει πάντα αυτό το ναζιάρικο στράβωμα στη λεκάνης. Η Monroe άφησε εμφανίσεις που έμειναν στην ιστορία: το λευκό πλισέ φόρεμα πάνω από το άνοιγμα στο πεζοδρόμιο στο «Εφτά χρόνια φαγούρα», το ροζ στράπλες σατέν φόρεμα με τα μακριά γάντια στο «Diamonds are a girl’s best friend» και το εφαρμοστό ολόσωμο κορμάκι που στρίμωξε το ζουμερό κορμί της για να τραγουδήσει «Happy birthday Mr President».
Στην ζωή της μακριά από την μεγάλη οθόνη η Marilyn προτιμούσε –σαν την Audrey Hepburn- τα χαλαρά πουλόβερ, τα κάπρι και τα τζιν. Παρά το γεγονός ότι τραγουδούσε για τα διαμάντια δεν τα φορούσε, στις καθημερινές της εμφανίσεις διάλεγε ένα εφαρμοστό φόρεμα, ψηλά τακούνια και τίποτε άλλο. Το ναζιάρικο βλέμμα, τα μισάνοιχτα χείλη και το ατίθασο ξανθό τσουλούφι που έπεφτε στο μέτωπό της ήταν αρκετά για να κάνουν ό,τι κι αν φορούσε να μοιάζει σέξι.
Υιοθέτησε το στιλ της με: Εφαρμοστά φορέματα, ψηλόμεσα τζιν, κάπρι παντελόνια, φαρδιά πουλόβερ, τακούνια-στιλέτο.
Grace Kelly
Η μούσα του Hitchcock που μεταμορφώθηκε σε παραμυθένια πριγκίπισσα διέθετε μια ήρεμη φυσική κομψότητα, που έλαμπε τόσο στην μεγάλη οθόνη όσο και έξω από αυτή. Είτε φορούσε τουαλέτα και στέμμα είτε παντελόνια κάπρι και απλό πουκάμισο το μυστικό της Grace Kelly ήταν να δείχνει πάντα ότι το στιλ της ήταν ανεπιτήδευτο. Η φρεσκάδα που απέπνεε το όμορφο πρόσωπό της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεγάλους σχεδιαστές όπως οι Balenciaga, Yves Saint Laurent, Dior και Givenchy δεν δίσταζε όμως να επιλέγει εναλλακτικά αλλά πάντα κλασικά khakis συνδυασμένα με απλά πουκάμισα και ένα μεταξωτό μαντήλι στο λαιμό.
Μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Rainier III του Μονακό, η εμφάνισή της με μια croco τσάντα Hermes που έγινε τόσο γνωστή που ο γνωστός οίκος έδωσε το όνομα της σ’ αυτή την τσάντα και έκτοτε χιλιάδες γυναίκες προτίθενται να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να κρατήσουν μια Kelly bag.
Υιοθέτησε το στιλ της με: γάντια, μαργαριταρένια κολιέ, μεταξωτά μαντήλια, μάξι φορέματα, Hermes Kelly bags
Brigitte Bardot
Μπορεί η Marilyn Monroe να ήταν ο ορισμός της ξανθιάς σεξοβόμβας, η Brigitte Bardot όμως ήταν το αντίπαλον δέος στην απέναντι ακτή του ωκεανού. Στο ντεμπούτο της η Bardot εμφανίστηκε με τυπικό ντύσιμο των 50s –φαρδιά φούστα με φουρό και θηλυκό μπλουζάκι- δεν άργησε όμως να υιοθετήσει το δικό της μοναδικό στιλ. Η καλοκαιρινή της γκαρνταρόμπα στο St Tropez περιελάμβανε μικροσκοπικά μπικίνι, καυτά σορτσάκια και απλά ραντέ φορέματα. Η Bardot λάτρευε το casual ντύσιμο, τα φαρδιά πουλόβερ με λαιμόκοψη χαμόγελο που να αποκαλύπτει τον έναν ώμο και παπούτσια μπαλαρίνες. Η σεξοβόμβα ήθελε να νιώθει πάντα άνετα.
Το μακιγιάζ που αναδείκνυε την ομορφιά της Bardot έχει μείνει στην ιστορία: μαύρο eyeliner σε παχιά γραμμή πάνω από τα μάτια, ροζ lipstick και η αλογοουρά-υπογραφή της Bebe…
Υιοθέτησε το στιλ της με: φαρδιά πουλόβερ με χαλαρό λαιμό, μαύρη κορδέλα για τα μαλλιά, μικροσκοπικά μπικίνι, σορτσάκια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια