Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

KINAROS - Κίναρος και οι ακρίτες της

Σύμφωνα με άρθρο του συγγραφέα και λαογράφου Γ. Λεκάκη που δημοσιεύθηκε στη «Ροδιακή» το 2011 στην απογραφή του 1951 μετρήθηκαν στο νησί 12 κάτοικοι.
«Όταν η Ελλάδα είχε πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια, στο νησί ζούσαν 8 οικογένειες. Τώρα που έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια, ζει μόνο μία», είχε πει τότε με παράπονο ο κ. Μικές. 
Πράγματι, το 2007-2009 κατοικούσε μόνον ένα ζευγάρι ανθρώπων, ο κ. Νομικός (Μικές) Κατσοτούρχης και η σύζυγός του Ειρήνη (Ρηνιώ) με τα ζώα τους. Ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και το ψάρεμα. Επικοινωνούν με τον έξω κόσμο με δορυφορικό τηλέφωνο. 
Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4,5 τ.χλμ. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 296μ.
Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου και του Μαυροπετρίτη.
Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού. Οι προμήθειες με τα απαραίτητα φτάνουν στο νησί με σκάφος από την Αμοργό.
Η κυρία Ρηνιώ Θηραίου, όπως είναι το πατρικό της ή κ. Κατσοτούρχη  όπως είναι το επώνυμο του ανδρός της, είναι η μοναδική κάτοικος του νησιού. Είναι η γυναίκα που έσπευσε να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό των παλικαριών. Όπως είπε υπάρχει μία επικίνδυνη χαράδρα στο νησί, ενώ μάλιστα πήγε έως εκεί για να ελέγξει μήπως υπήρχε κάποιο ίχνος του ελικοπτέρου.
Οι Ροβινσώνες της Κινάρου
Το ρεπορτάζ του Γ. Ζαχαριάδη για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, όπως είχε αναδημοσιευθεί από την εφημερίδα "Η Ροδιακή" στις 20-5-2007.
Ένα ζευγάρι εδώ και επτά χρόνια είναι μόνιμοι κάτοικοι στη νησίδα «Είναι δύσκολη η ζωή, αλλά μας αρέσει να ζούμε εδώ» είχαν δηλώσει. Ο 62χρονος τότε Μικές Κατσοτούρχης και η συνομήλικη σύζυγός του Ειρήνη ήταν οι μοναδικοί κάτοικοι στη νησίδα Κίναρος! Φροντίζουν τα ζώα τους και καλλιεργούν ένα μικρό χωράφι με κηπευτικά.
Η μοναδική επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο κόσμο είναι όταν έρχεται κάθε εβδομάδα το καΐκι του Αντώνη Χάλαρη από την Αμοργό και τους φέρνει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το ζεύγος Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κίναρο τα τελευταία επτά χρόνια!
Ο Μικές κατάγεται από την Κάλυμνο και η Ειρήνη από την Αμοργό. Τα προηγούμενα χρόνια έμεναν στην Αυστραλία. Ο  πατέρας της Ειρήνης, Γιώργος Θηραίος και η μητέρα της Ακαθή (προέρχεται από το Ακάθιστος), κατάγονταν από την Αμοργό, αλλά έμεναν στην Κίναρο. Μετά τον θάνατό τους το ζεύγος Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε μόνιμα στη νησίδα. 
Οι δύο Ροβινσώνες της Κινάρου έχουν τρία παιδιά. Τα δύο είναι εγκατεστημένα με τις οικογένειές τους στην Αυστραλία και η κόρη τους Ακαθή διατηρεί κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κάλυμνο. «Έχω τελειώσει το Τεχνικό Λύκειο και είμαι μητέρα δύο μικρών παιδιών», είχε πει η Ακαθή, και είχε προσθέσει:  «Τους γονείς μου τούς βλέπω μία εβδομάδα το καλοκαίρι. Έρχονται στην Κάλυμνο για να τους εξετάσουν οι γιατροί και ύστερα επιστρέφουν στην Κίναρο».
Οι δύο μοναδικοί κάτοικοι έπαιρναν νερό από μια στέρνα και από ένα πηγάδι που βρίσκεται στον γυαλό. Μάλιστα η ζωή γίνεται πιο δύσκολη κατά περιόδους, όταν για παράδειγμα υπάρχουν βλάβες. Έχει τύχει να  «έχει χαλάσει η πετρελαιογεννήτρια και δεν είχαμε ρεύμα, ούτε ψυγείο!..».

Το 2013 έφυγε από τη ζωή ο Νομικός Κατσοτούρχης
Η «ΡΟΔΙΑΚΗ» σε δημοσίευμα της το 2013, είχε κάνει αφιέρωμα για το θάνατο του ακρίτη του Αιγαίου και ενός εκ των τελευταίων κατοίκων της νησίδας Κίναρος.
«Ο μπαρμπα-Μικές όπως ήταν γνωστός έμενε τα τελευταία χρόνια στο μικρό αυτό νησί της Δωδεκανήσου με τη σύζυγό του Ειρήνη Θηραίου από την Αμοργό φυλάσσοντας Θερμοπύλες.
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης είχε αναφέρει τα εξής:
"Έφυγε από τη ζωή ο Μικές Κατσοτούρχης, ο Μπαρμπά Μικές όπως τον φώναζαν οι γνωστοί και οι φίλοι, για το μεγάλο και χωρίς γυρισμό ταξίδι. Ένας άνθρωπος ήρεμος, σεμνός, ολιγαρκής, ένας άνθρωπος που επέλεξε με τη σύζυγο του Ειρήνη να δώσει ζωή στη βραχονησίδα της Κινάρου «Από τώρα θα μένω εγώ εδώ, αυτή είναι η πατρίδα μου και αυτός ο τόπος μου, έχω χρέος να τον προστατέψω», έτσι είχε πει κι έτσι έκανε. 
Ένας αυθεντικός ακρίτης, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα να φυλούν τις Θερμοπύλες του Αιγαίου. Σήμερα αυτός ο γενναίος και γεμάτος ψυχή νησιώτης έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του, στο νησί του αλλά και σε όλους εμάς τους φίλους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει. Καλό ταξίδι και αιώνια ανάπαυση. Μπαρμπά Μικέ θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη"».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια