Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόσο εύκολα λές αντίο στην εργένικη ζωή;

Τι κάνει τελικά έναν άντρα να αποχωριστεί την εργένικη ζωή και να δεσμευτεί σε μια σχέση; Είναι ζήτημα σωστού χειρισμού εκ μέρους της γυναίκας ή απλώς θέμα συγκυριών;
Δεσμεύομαι άρα υπάρχω;
Η έννοια της δέσμευσης είναι ίδια και για τα δύο φύλα. Το πώς την αντιμετωπίζουμε όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τρόπο που αξιολογούμε τον εαυτό μας, τις προσδοκίες και τα όνειρά μας καθώς και τις προηγούμενες εμπειρίες μας από τις σχέσεις.
Ειδικότερα στους άντρες 'κυρίως εξαιτίας των παραδοσιακών κοινωνικών δομών' επιτρέπεται, και συχνά τους επιβάλλεται ακόμα, να εκφράσουν την αμφιθυμία τους για τις σχέσεις πολύ περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν και περισσότερους ή λιγότερους φόβους για τη δέσμευση συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι εκπρόσωποι των δύο φύλων «μοιράζονται» τους ίδιους προβληματισμούς και σκέψεις μπροστά στην ιδέα μιας σχέσης.
Τι τους δεσμεύει...
1 Η μειωμένη αυτοεκτίμηση: Δημιουργούνται συναισθήματα αμφιβολίας και καχυποψίας για την αγάπη της συντρόφου, το πόσο πιστή θα είναι κ.τ.λ..
2 Προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες: Από άλλες σχέσεις ή από την οικογένεια, που εντείνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης.
3 Η έλλειψη αίσθησης αυτονομίας: ¶νθρωποι που συνήθως ταυτίζονται με τον άλλο και «χάνουν» τον εαυτό τους συχνά αποφεύγουν τη δέσμευση.
4 Οι προτεραιότητες: Διαφορετικά όνειρα και στόχοι σε μια δεδομένη στιγμή οδηγούν στην αποφυγή της δέσμευσης.
5 Ο φόβος της «αλλαγής»: Ιδιαίτερα όταν επισημοποιείται μια σχέση, υπάρχει ο φόβος ότι η συμπεριφορά του συντρόφου μας μπορεί να αλλάξει.
…και τι τους αποδεσμεύει
1 Προσωπικοί λόγοι: Η ένταση των συναισθημάτων, η ευχαρίστηση που παίρνουν από τη σχέση, η συμβατότητα αξιών και στόχων συνήθως συμβάλλουν στην επιδίωξη της αποκλειστικότητας.
2 Κοινωνικοί λόγοι: Σε αυτή την περίπτωση η δέσμευση είναι απόρροια κάποιας απόφασης βασισμένης στη λογική, π.χ. «δεσμεύομαι γιατί είμαι στην “κατάλληλη” ηλικία».
3 Πρακτικοί λόγοι: Η εκτίμηση των διευκολύνσεων που μπορεί να προσφέρει η σχέση π.χ. στον οικονομικό τομέα κ.λπ.
Αν ο σύντροφός σας φοβάται να δεσμευτεί:
1 προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει να αποφύγει.
2 σκεφτείτε τι ζητάτε εσείς μέσα από τη δέσμευση και τη σχέση σας.
3 δώστε του περιθώριο να αναζητήσει ο ίδιος τη δέσμευση.
Tip
Αν ο σύντροφός σας αποφεύγει τη δέσμευση, επιστρατεύστε το χιούμορ σας, χωρίς όμως να ξεπεράσετε τα όρια! Πιθανώς να ξορκίσετε το φόβο του, αρκεί να το κάνετε με αγάπη.
woman

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια