Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χοληστερίνη η Μόνα Λίζα, Ουρικό Οξύ, ο Μιχαήλ Άγγελος!

Ένας Ιταλός γιατρός ανέλυσε ζωγραφικούς πίνακες με "σταρ" του παρελθόντος και διέγνωσε σε όλους μια σειρά από παθήσεις.
Η Μόνα Λίζα είχε υψηλή χοληστερίνη και λίπωμα στο δεξί της μάτι, ο Μιχαήλ Άγγελος υπέφερε από ουρικό οξύ επειδή είχε πρησμένα γόνατα και ο "Νεαρός άνδρας" του Μποτιτσέλι μπορεί να είχε σύνδρομο Marfan, επειδή στο γιατρό δεν "άρεσαν" τα δάχτυλά του.
Όλα αυτά ανακοινώθηκαν σε ιατρικό συνέδριο στη Φλωρεντία και παραθέτουμε τα έργα που σχολιάστηκαν.
Εμείς, βέβαια, στο μάτι της Μόνα Λίζα είδαμε μια φυσική σκιά και τα δάχτυλα του άνδρα μάλλον κομψά μας φάνηκαν, εντούτοις εκεί είναι που χρειάζεται το έμπειρο μάτι του γιατρού...."Τα έργα μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία όσων απαθανατίζουν", δήλωσε στο συνέδριο ο γιατρός Βίτο Φράνκο, που διδάσκει Παθολογική Ανατομία στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.
Για τον Μιχαήλ Άγγελο παρατήρησε πως τα γόνατά του φαίνονται παραμορφωμένα και απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι, όταν ο μεγάλος καλλιτέχνης ζωγράφιζε την Capella Sistina, ζούσε κυριολεκτικά μόνο με ψωμί και κρασί. "Αυτό του προκάλεσε", είπε ο κ. Φράνκο, "πρόβλημα στα νεφρά και ουρικό οξύ".
Που είδε τα γόνατα του Μιχαήλ Άγγελου;
Στον πίνακα του Ραφαήλ "Η Σχολή των Αθηνών".
Σε αυτό το έργο ο Μιχαήλ Άγγελος ταυτίζεται με τον Ηράκλειτο, που κάθεται σκεφτικός σε πρώτο πλάνο.
Πάντως, ό τι κι αν είχε ο μεγάλος ζωγράφος, ήταν για εκείνον ασήμαντο.
Πέθανε 89 ετών, χωρίς να φροντίσει ποτέ ιδιαίτερα για την υγεία του.
Από τα δάχτυλα του μοντέλου στο πορτρέτο του "Νεαρού Άνδρα" του Μποτιτσέλι, άλλος ειδικός διέγνωσε παλαιότερα ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Όσο για τη Μόνα Λίζα, το πρόβλημα με τη χοληστερίνη της τεκμηριώνεται από το ξανθέλασμα, μια κίτρινη λιπώδη πλάκα, που διέκρινε ο ειδικός κάτω από το δεξί μάτι της.
vita

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια