Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ντάνος Λυγίζος 1938-2015 ηθοποιός και παρουσιαστής

Πέθανε παραμονή Χριστουγέννων, σε ηλικία 76 ετών ο ηθοποιός και παρουσιαστής Ντάνος Λυγίζος.
Νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, καθώς, όταν εισήχθη στην ιδιωτική κλινική, υπέφερε από δύσπνοια. Ο Ντάνος (Κώστας) Λυγίζος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα.
Στο θέατρο βγήκε το 1965 και στο σινεμά το 1968......
Φιλμογραφία
Πατρίς, ληστεία, οικογένεια (1987)... Βλαστός
Ο Παπασούζας Φαντομάς (1983)... Παπα-Αύγουστος
Τρελλός και πάσης Ελλάδος (1983) .... Κρίτων Αλευράς
Τζακ ο καβαλλάρης (1979)
Οι φανταρίνες (1979)... κατάσκοπος
Υποβρύχιο Παπανικολής (1971)
Κρίμα... το μπόι σου (1970) .... τελωνειακός
Ένα αστείο κορίτσι (1970) .... μετρ στο χορό των εφοπλιστών
Οι τέσσερις άσσοι (1970)
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)... εκφωνητής ραδ. σταθμού
Ο μπλοφατζής (1969) .... Αντώνης
Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969) ... γκρουπιέρης
Ησαΐα... μη χορεύεις (1969)... πλανόδιος πωλ. βιβλίων
Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
Κακός, ψυχρός κι ανάποδος (1969)... Γιώργος
Η τελευταία συνέντευξή του  Δίνοντας τον δικό του αγώνα ζωής, με χρόνιο πρόβλημα υγείας, ένας θρυλικός παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και σπουδαίος ηθοποιός, εδώ και λίγο καιρό επέλεξε τη φροντίδα μιας στέγης γερόντων. Μόνος στη ζωή, χωρίς παιδιά, κατ’ επιλογή, ο Ντάνος Λυγίζος είπε τους λόγους που τον οδήγησαν να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του μακριά από το σπίτι του στο Χαλάνδρι, με ανθρώπους που μόλις πρόλαβαν να συστηθούν. Νέοι συγκάτοικοι που κατανοούν τον ακατάπαυστο βήχα του και ζητούν με τη σειρά τους κατανόηση στα δικά τους όποια προβλήματα. «Το βήξιμο δεν είναι τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχεις αναπνοή» εξηγούσε, περιγράφοντας την κατάσταση της υγείας του ο δημοφιλής ηθοποιός Ο Ντάνος Λυγίζος, τον οποίο τη δεκαετία του ’70 αγαπήσαμε μέσα από την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Candid Camera» με την Μπέττυ Λιβανού, αλλά και στη συνέχεια, στα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, με το χιουμοριστικό σόου «Οχι τα νέα του ΑΝΤ1» με την Ελένη Ράντου, είχε μετακομίσει στη «Σκέπη Πρόνοιας» στην Παιανία. Το γεγονός ότι ήταν δεινός καπνιστής επί σειρά ετών τού δημιούργησε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Η πνευμονολόγος τού συνέστησε να φύγει από το καυσαέριο της πόλης και να πάει να μείνει σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα. Ετσι, ο παλαίμαχος ηθοποιός που άσκησε με επιτυχία και το δημοσιογραφικό λειτούργημα, παράλληλα με το θέατρο, άφησε το σπίτι του στο Χαλάνδρι και επέλεξε αυτή τη λύση, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει με πιο υγιεινό τρόπο την κατάστασή του, αλλά και για να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που τον φροντίζουν αφού ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ παιδιά και ήταν μόνος στη ζωή του... «Η εμμονή μου στο τσιγάρο με έφερε σε κατάσταση που έπρεπε να έχω πάντα καθαρό Η στέγη γερόντων όπου βρήκε καταφύγιο ο δημοφιλής ηθοποιός. αέρα και έτσι είπα “αντίο” στην Αθήνα. Η Παιανία έχει πολύ καθαρό αέρα. Και εδώ που βρίσκομαι είναι ένα πολύ φιλόξενο μέρος, κάτι σαν ξενοδοχείο, και τα περνάω θαύμα. Η πάθησή μου είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το λεγόμενο ΧΑΠ. Μετά το ΧΑΠ όμως έρχεται το... happy end!» είπε ο ίδιος με το γνώριμό του χιούμορ. «Το βήξιμο δεν είναι τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχεις αναπνοή. 
Η ΧΑΠ νεκρώνει τις κυψελίδες των πνευμόνων και δεν παίρνεις οξυγόνο, αλλά το σώμα θέλει οξυγόνο. Οπότε η καρδιά, προκειμένου να στείλει περισσότερο αίμα, αρχίζει να κοπιάζει περισσότερο. Ε, πόσο να αντέξει αυτή η τρόμπα. Ερχεται μια στιγμή και κλατάρει...» Το πρόβλημα της αρρώστιας του ήταν για εκείνον ένας αγώνας ζωής. Αλλωστε ο Ντάνος Λυγίζος ήταν μαθημένος στο να παλεύει κυριολεκτικά με τα κύματα αφού επί σειρά ετών ήταν δεινός ιστιοπλόος και σάρωνε τα κύπελλα σε μεγάλους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. «Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια μη αναστρέψιμη ασθένεια. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να την κρατήσεις στάσιμη και αν μπορείς, να βελτιώσεις την κατάσταση. Ο Ντάνος Λυγίζος παντρεύτηκε δύο φορές στη ζωή του. Την πρώτη φορά με τη δημοσιογράφο Ελλη Ευαγγελίδου και τη δεύτερη με την Ντάντι Σαλιβέρου. Και με τις δύο συζύγους του δεν απέκτησε παιδιά. «Και οι δύο γυναίκες μου ήθελαν παιδιά» εξομολογείται «αλλά εγώ έβλεπα εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτή την ευθύνη. Από τη μια ήταν η ανασφάλεια της δουλειάς. Από την άλλη, είχαμε κάνει και μια δημοσιογραφική έρευνα τότε και τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι ένα αγόρι, από τη στιγμή που γεννιόταν μέχρι τη στιγμή που θα μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό του, χρειαζόταν 17 εκατ. δρχ. Και αναρωτήθηκα: “Πώς θα βγάλω αυτά τα λεφτά;” Αλλοι έκαναν παιδιά. Ο φίλος μου ο Βασίλης Τσιβιλίκας, σαράντα χρόνια θιασάρχης, δούλεψε μόνο για τα παιδιά του. Εβαλε πείσμα και μεράκι για να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά του. Γιατί δεν είναι μόνο τα χρήματα... Πρέπει να είσαι πάνω, καταπάνω στα παιδιά. Οπως ακριβώς μεγάλωσαν εμένα οι δικοί μου γονείς...» Οι συμβουλές του Λόρενς Ολίβιε Μαθητής του σερ Λόρενς Ολίβιε, ο Ντάνος Λυγίζος κράτησε σαν φυλακτό μέσα του τα λόγια του αξεπέραστου δασκάλου του, που δεν τον βοήθησαν μόνο στην υποκριτική, αλλά και στη ζωή του γενικότερα. «Οταν ήμουν στη Βασιλική Ακαδημία, εκεί στην Αγγλία, μας έλεγε ένας συνάδελφος-δάσκαλος που είχαμε ονόματι Λόρενς Ολίβιε: “Μη βασίζεστε στο χειροκρότημα.
Ο εαυτός σας πρέπει να σας χειροκροτήσει και ποτέ μην επαναπαύεστε στο χειροκρότημα. Ποτέ να μην πείτε “α, τι ωραία!” Πάντοτε να αναρωτιέστε “είμαι άξιος γι’ αυτό το χειροκρότημα;” Εκεί είναι το κουμπί της υπόθεσης. Δεν είναι να είσαι μεμψίμοιρος ή κομπλεξικός και να λες “α, δεν είμαι καλός, τι να κάνω;” Να κάθεσαι να το ψάχνεις το πράμα και να λες “ποιο νόημα μου διέφυγε;” Εκεί είναι όλο το κόλπο”» υπογραμμίζει ο Ντάνος Λυγίζος. «Είναι αυτό που λέμε ότι δεν υπάρχουν πια μερακλήδες. Ο πατέρας μου είχε έναν επιπλοποιό που μια πολυθρόνα τη σκάλιζε έξι μήνες. Δεν υπάρχει μεράκι. Είχαμε γιατρούς χειρουργούς που έκαναν δεκαέξι ώρες χειρουργείο, ο Νίκος Οικονόμου, στην τότε Πολυκλινική, με πενιχρά μέσα. Δεν υπάρχει μεράκι τώρα σχεδόν πουθενά. Τα αυτοκίνητα τα σκαλίζαμε τότε, τους αλλάζαμε τα... έντερα. Τώρα έχουν εγκέφαλο, γιατί προορίζονται για ανεγκέφαλους. Ελειψε το μεράκι και στις ανθρώπινες σχέσεις και στις δουλειές, αλλά ούτε και πολιτικοί με μεράκι υπάρχουν σήμερα... Ο Ντάνος Λυγίζος δεν έχει παράπονο από τη ζωή του, ούτε από το θέατρο, γιατί πάντα ήξερε τι ζητούσε και υπηρετούσε με πάθος ό,τι αναλάμβανε. Γι’ αυτό σήμερα, που είναι μακριά από το θέατρο, έχει να πει: «Μου δώσανε όλες τις ευκαιρίες. Από τη στιγμή που ανοίγει η αυλαία και είσαι πάνω στη σκηνή, σου δίνονται όλες οι ευκαιρίες. Κακά τα ψέματα, μου δόθηκαν όλες οι ευκαιρίες».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια