Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ανέκδοτο της ημέρας

Μπροστά από το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη,
εκεί πίσω στον πεζόδρομο κοντά στο περίπτερο, στέκεται μπροστά από το παγκάκι του και διαλαλεί το εμπόρευμά του ο Ιορδάνης, ο πλανώδιος μικροπωλητής. Σαπούνια πουλάει, αλλά σαπούνια που έχουν μια ιδιαίτερη ενέργεια.
Όποιος πλένεται μ΄αυτά, αποκτά την ικανότητα του προβλέπειν.
Πολύς κόσμος μαζεύεται γύρω από το μικρό κινητό κατάστημα του Ιορδάνη, όπου ακούν με προσοχή τις οδηγίες του πωλητή, ο οποίος προσπαθεί να τους πείσει να αγοράσουν το εμπόρευμά του.

-Εγώ πλένομαι καθημερινά με το θαυματουργό σαπούνι κι έχω αποκτήσει την ικανότητα του προβλέπειν. Περάστε κύριοι να αγοράσετε τα θαυματουργά σαπούνια μου, για να αποκτήσετε κι εσείς την ικανότητα του προβλέπειν! Μόνο 5 Ευρώ το καθένα και η επιτυχία είναι σίγουρη. Να κοιτάξτε εμένα, μπορώ να προβλέψω ότι θέλετε! Το βλέπετε αυτό το πράσινο αυτοκίνητο που περνά τώρα; Δε θα προλάβει να περάσει το φανάρι. Βλέπετε αυτό το πουλάκι που πετά προς τον πύργο; Θα καθήσει σ΄αυτό το κλαδάκι!

Κοιτάζουν οι μελλοντικοί πελάτες και, πραγματικά, θαυμάζουν την ικανότητα του προβλέπειν του Ιορδάνη, του μικροπωλητή. Αρκετοί παίρνουν το θάρρος να ξοδέψουν το τάλιρο και να αγοράσουν το θαυματουργό σαπούνι με την ελπίδα να αποκτήσουν την ικανότητα του προβλέπειν. Μεταξύ των πελατών είναι και ο άνεργος οικοδόμος Μιλτιάδης, ο οποίος φαντάστηκε τον εαυτό του με την ικανότητα του προβλέπειν κι έκανε όνειρα για πολλά λεφτά. Αγοράζει ένα σαπούνι και τρέχει αμέσως στην Άνω Τούμπα, πλένεται κανονικά κι αρχίζει να δοκιμάζει τις ικανότητες. Βγαίνει στο μπαλκόνι του σπιτιού του, προβλέπει για το ένα και για το άλλο αυτοκίνητο, μα κανένα δεν μπορεί να πετύχει. Νευριασμένος κατεβαίνει πάλι στον πύργο, πλησιάζει τον Ιορδάνη, τον πλανώδιο πωλητή και τα βάζει μαζί του:

-Δώσε μου το τάλιρο πίσω, γιατί το σαπούνι δε φέρνει τα αποτελέσματα που υπόσχεσαι!
-Μα, σας παρακαλώ κύριε, δεν ακολουθήσατε, ως φαίνεται, τις οδηγίες πλυσίματος. Πρέπει να πλυθείτε σε όλα τα μέρη του σώματος με πολλή σαπουνάδα και καλό τρίψιμο παντού. Πάρτε ένα άλλο και δοκιμάστε πάλι. Εμείς δε λέμε ψέματα, το μεροκάματό μας βγάζουμε. Για δοκιμάστε κι εδώ είμαι εγώ!

Πείθεται ο Μιλτιάδης, αγοράζει δεύτερο σαπούνι, δίνει κι άλλο τάλιρο, πηγαίνει πάλι στο σπίτι του, πλένεται κανονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιορδάνη, μα τα αποτελέσματα είναι πάλι όπως την πρώτη φορά. Καμιά επιτυχία! Περισσότερο νευριασμένος από πριν, επιστρέφει στον πύργο και πηγαίνει απειλητικά προς τον Ιορδάνη, ο οποίος μόλις τον είδε κατάλαβε, ότι κάτι δεν πήγε καλά. Προσπαθεί να τον προλάβει και να τον καλμάρει.
-Σας παρακαλώ, κύριε, μη βάζετε τις φωνές και θα τα ... βρούμε. Μη μου χαλάτε τη δουλειά!
-Δώσε πίσω το δεκάρικο που μου πήρες, για να μη γίνει εδώ Παλαιστίνη.
-Μισό λεπτό, κύριε! Ακολουθήσατε τις οδηγίες μου; Για να δούμε τι φταίει! Πάμε μαζί στο σπίτι, να δούμε, αν πραγματικά ακολουθείς τη συνταγή μου.

Καλμάρει ο Μιλτιάδης, πείθεται και πηγαίνει μαζί με τον Ιορδάνη στο σπίτι, να ξαναπλυθεί, για να αποκτήσει την ικανότητα του προβλέπειν. Φτάνουν στο σπίτι του Μιλτιάδη, μπαίνουν στο μπάνιο κι αρχίζει να σαπουνίζεται ο Μιλτιάδης, κάτω από τα βλέμματα του Ιορδάνη.
-Μια στιγμή, ρε φίλε, είπαμε να πλυθείς και να σαπουνιστείς σε όλο σου το σώμα. Κι εδώ κι εδώ κι εκεί και ... (βάζει εν τω μεταξύ ο Ιορδάνης το χέρι του, σαπουνίζει το Μιλτιάδη στην πλάτη και τον χαϊδεύει στον πισινό του)
-Σιγά, ρε φίλε, έτσι όπως πας εσύ, θα μας πηδήσεις κιόλας!
-Είδες, αγαπητέ μου, το κατάλαβες! Άρχισε να ενεργεί το σαπούνι! Είναι θέμα πλυσίματος!
Από το βιβλίο: "Ανέκδοτα της κωλοτσέπης"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια