Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ασθένεια Τσάγκας - Τροπικό παράσιτο προκαλεί εγκεφαλικά

Η τροπική παρασιτική ασθένεια, Τσάγκας, γίνεται όλο και πιο συχνή αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με ισπανική έρευνα.
Περίπου 18 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με το παράσιτο Trypanosoma cruzi στο αίμα τους, που προκαλεί τη νόσο του Τσάγκας.
Πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η νόσος θέτει το μολυσμένο άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω επιπλοκών στην καρδιά και θρόμβους στο αίμα.
Η ασθένεια Τσάγκας
H Αμερικάνικη Τρυπανοσωμίαση ή νόσος του Τσάγκας είνα μια μορφή τρυπανοσωμίασης.
Η ασθένεια προσβάλλει εκατομμύρια φτωχούς σε 21 χώρες τις Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Ωστόσο η μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων στην
Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία τα τελευταία 20 χρόνια έχει μεταφέρει την ασθένεια και στις χώρες αυτές. Παλαιότερη μελέτη εκτιμά ότι περισσότεροι από 300.000 μετανάστες της Λατινικής Αμερικής με τη νόσο του Τσάκας ενδέχεται να ζουν στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στη Λατινική Αμερική ενώ κάθε χρόνο περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου.
Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα φλεβοτομία έντομα ή από μολυσμένα άτομα μέσω μετάγγισης αίματος, κατά τη γέννα και μέσω συγγενούς μετάδοσης.
Ωστόσο, το παράσιτο μπορεί να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα για χρόνια ή και δεκαετίες και ο άνθρωπος να μη γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί.
Ο καθηγητής Φρανσίσκο Χαβιέρ Καροντ-Αρτάλ του νοσοκομείου Virgen de la Luz στην Κουένκα δήλωσε ότι οι μισοί από τους ασθενείς Τσάγκας που έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο.
Ο ίδιος και ο συνάδελφός του Χοακίν Γκασκόν υποστηρίζουν ότι ασθενείς από ενδημικές χώρες που παθαίνουν εγκεφαλικό, πρέπει να εξετάζονται για Τσάγκας ενώ οι γιατροί και το κοινό πρέπει να ενημερωθούν για τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου των ανθρώπων με τη νόσο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια