Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ακόμα υπάρχουν διαφωνίες για το πότε και πώς πρέπει να διδάσκεται η σεξουαλική αγωγή.
Όμως το παιδί είναι εκ φύσεως περίεργο, και, αν δεν του μιλήσουμε εμείς, θα ψάξει να βρει αλλού απάντηση στις απορίες του.
Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει παραλήπτης λάθος ή παραπλανητικών απαντήσεων. Επιπλέον, οφείλουμε από νωρίς να το πείσουμε ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί, με συζητήσεις που θα συμφωνούν πάντα με τη βιολογική και τη συναισθηματική ηλικία του.  

Από 0 έως 3 ετών
Ένα παιδί είναι σεξουαλικό ον από την ώρα της σύλληψής του. Ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία, οι ορμόνες και οι εγκεφαλικές λειτουργίες του είναι τόσο ανεπτυγμένες, που μπορεί έχει αντιδράσεις που αποτελούν σεξουαλικές εκδηλώσεις. Έτσι, ανάλογα με το πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της τουαλέτας ή του μπάνιου, του δίνουμε τα πρώτα μηνύματα για τα όργανά του.  
Από 3 έως 6 ετών
Γύρω στην ηλικία των τριών, το παιδί ανακαλύπτει το φύλο του και τη σεξουαλικότητά του. Οι ψυχολόγοι λένε πως στα 5 το παιδί πλέον ξέρει να ξεχωρίζει ξεκάθαρα αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Αποκτά μια έντονη έλξη για όποιον/α θυμίζει τους γονείς του, και επίσης, επειδή ο λόγος του γίνεται πιο παραγωγικός, αρχίζει να ρωτά πώς γεννιούνται τα μωρά και πώς μπαίνει το σποράκι στην κοιλιά της μαμάς.  
Από 6 έως 9 ετών
Το παιδί τώρα πια συνδέει την ερωτική έλξη με την αγάπη. Στο σχολείο όμως παίρνει διάφορα μηνύματα, μαθαίνει να γελά πονηρά και να λέει κακές λέξεις. Αντιμετωπίζει το σεξ σαν ένα ολοκαίνουργιο λίγο βρόμικο παιχνίδι. Αν δεν το πείσουμε να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του, αν σοκαριστούμε ή απαγορέψουμε κάποιες εκφράσεις και αν αποφύγουμε να του μιλήσουμε ανοιχτά για το σεξ, θα το απομακρύνουμε από εμάς και θα αναζητήσει αλλού να καλύψει την περιέργειά του. Από 9 έως 12+
Με τον μέσο όρο έναρξης της εφηβείας τα 12 χρόνια, την περίοδο να εμφανίζεται πλέον σε 10χρονα κορίτσια, επιβάλλεται να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση, επειδή η εφηβεία δεν αφήνει περιθώρια επικοινωνίας με τους γονείς. Έτσι θα πρέπει να προκαλούμε συζητήσεις για την ανάπτυξη, τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη και τη αξία μιας σχέσης που βασίζεται στην αφοσίωση.

Προσοχή: Αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να προσεγγίσετε το παιδί σας με «σωστό» τρόπο γιατί φοβάστε μήπως το κάνετε να απομακρυνθεί περισσότερο, τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να μιλήσετε και με τους δασκάλους των παιδιών σας που, ειδικά αν είναι νεότεροι, θα έχουν σίγουρα κάποιες ιδέες να μοιραστούν μαζί σας. my

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια