Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μελέτη συνδέει το βερνίκι νυχιών με παράλυση και διαταραχές

Όταν η μόδα και η “ομορφιά” επιβάλλονται για κάποιους σκοπούς…
Νέα μελέτη που διεξήχθη από κοινού από το Πανεπιστήμιο Duke και την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) ανακάλυψε ίχνη μιας μάλλον τοξικής χημικής ουσίας στο σώμα των γυναικών που είχαν πρόσφατα βάψει τα νύχια τους
25 τοις εκατό των βερνικιών που περιέχουν TPHP δεν το αναφέρουν στην ετικέτα τους Unknown
Τριφαινυλο-φωσφορικό (TPHP), ένας πλαστικοποιητής που χρησιμοποιείται σε βερνίκια νυχιών και ως επιβραδυντικό φλόγας για έπιπλα, ανιχνεύθηκε στα ούρα της κάθε γυναίκας που προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχουν στη μελέτη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν βερνίκι νυχιών με TPHP άμεσα με τα νύχια τους, τα επίπεδα της εν λόγω χημική ουσίας στα ούρα τους αυξάνονταν απότομα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ούρα των γυναικών για μια χημική ουσία που ονομάζεται φωσφορικό διφαινυλεστέρα ή DPHP, το οποίο δημιουργείται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει την TPHP. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Environment International, κι αφορούσε τον έλεγχο δέκα βερνικιών, με τους επιστήμονες να βρουν τα ίχνη της TPHP σε οκτώ από αυτά.
Δύο από τις οκτώ γυαλιστικά που περιείχαν TPHP δεν ανέφεραν το συστατικό στην ετικέτα τους. «Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία ότι το TPHP, μια χημική ουσία ύποπτη για την πρόκληση ενδοκρινικών διαταραχών που χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή πλαστικών και ως επιβραδυντικό πυρός σε έπιπλα, εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των βερνικιών νυχιών», λέει η EWG.
Η TPHP προκάλεσε παράλυση στις γάτες
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά, γιατί ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων από άλλες μελέτες δείχνουν ότι το TPHP προκαλεί ενδοκρινική διαταραχή, που σημαίνει ότι επηρεάζει την κανονική λειτουργία των ορμονών. Σε μελέτες σε ζώα, έχει προκαλέσει αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες. (Ορισμένες μελέτες χρησιμοποιούν το αρκτικόλεξο TPP γι ‘αυτό το χημικό.) “Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, [PDF]« Η επανειλημμένη έκθεση [σε TPHP] μπορεί να προκαλέσει μικρές αλλαγές στα ένζυμα του αίματος. ” Μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι η υπερβολική έκθεση σε TPHP προκαλεί μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Για παράδειγμα, όταν η TPHP εγχύθηκε σε γάτες, προκάλεσε καθυστερημένη παράλυση, με δύο από τις έξι γάτες να παραλύσουν μετά από 16-18 ημέρες ύστερα από τη λήψη μιας “ενδοπεριτοναϊκής ένεσης” των χημικών από 0,1 έως 0,4 g / kg
Αφού οι ερευνητές εξέτασαν ένα τόσο μικρό μέγεθος δείγματος, και όχι ολόκληρη τη σειρά προϊόντων βερνικιών νυχιών, αποφάσισαν να μην αποκαλύψουν ποιες μάρκες περιείχαν TPHP. Ωστόσο, ελπίζουν όλοι οι κατασκευαστές, να ενημερώσουν τις ετικέτες των προϊόντων τους αποκαλύπτοντας την παρουσία του TPHP κατόπιν των πρόσφατων ευρημάτων τους. Αν και οι ερευνητές δεν κατονόμασαν τους ενόχους από το εμπορικό σήμα, η EWG έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο κατάλογο των καλλυντικών και τα δυνητικά επιβλαβή συστατικά που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των βερνικιών νυχιών που έχουν TPHP. Μερικές από τις κορυφαίες σε πωλήσεις μάρκες (στις ΗΠΑ) που περιέχουν το εν λόγω συστατικό:
Nail-Polish-Brands-TPHP
Σύμφωνα με την EWG, η TPHP πιθανά προστίθεται στο βερνίκι νυχιών για να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και αντοχή (όχι για μείωση πληθυσμού;) «Οι συγκεντρώσεις σε οκτώ βερνίκια νυχιών με TPHP κυμαίνονταν από 0,49 τοις εκατό σε 1,68 τοις εκατό κατά βάρος.
Προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς το σώμα απορροφά την TPHP, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχοντες να συλλέξουν δείγματα ούρων πριν και μετά την εφαρμογή ενός βερνικιού που περιείχε περίπου 1 τοις εκατό TPHP.
Όταν οι συμμετέχοντες φορούσαν γάντια και έβαζαν το βερνίκι σε συνθετικά καρφιά, τα ουρικά επίπεδα τους δεν άλλαξαν σημαντικά. Ωστόσο, όταν εφάρμοσαν το βερνίκι απευθείας στα δικά τους τους τα νύχια, τα επίπεδα της DPHP στα ούρα τους αυξήθηκαν απότομα.
Αν τα νύχια συνήθως δεν είναι τόσο διαπερατά, οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι διαλύτες όπως το ασετόν επιτρέπουν στα τοξικά συστατικά να απορροφηθούν από το το σώμα πιο εύκολα. Δύο έως έξι ώρες αφού έβαψαν τα νύχια τους, οι 24 από τις 26 εθελοντές στη μελέτη είχαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα της DPHP στα ούρα τους. Δέκα έως 14 ώρες μετά τη λείανση των νυχιών τους, τα επίπεδα DPHP σε όλους τους 26 συμμετέχοντες είχαν αυξηθεί, είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν επταπλασιαστεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότερη TPHP είχε μπει το σώμα τους και είχε μεταβολιστεί σε DPHP.
«Σε τέσσερις εθελόντριες των οποίων συλλέχθηκαν ούρα σε διάστημα 48 ωρών, στις τρεις από τις τέσσερις, οι συγκεντρώσεις τους DPHP κορυφώθηκαν μεταξύ 10 και 20 ωρών μετά από το βάψιμο των νυχιών τους», αναφέρει η EWG.
πηγές: Duke Researchers Find Nail Polish Chemical in Women’s Bodies / EWG.org EWG.org CDC. gov [PDF] EWG.org EcoWatch.com
nea.allnewz.gr
 thesecretrealtruth.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια