Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το κρύο βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ξεχάστε την βαριά ένδυση το χειμώνα αν θέλετε να χάσετε λίγο βάρος.
Η έρευνα δείχνει ότι οι κρύες συνθήκες το χειμώνα βοηθούν στο να παραμένουμε πιο λεπτοί.
Κατ’ αρχήν υπάρχουν δύο είδη λίπους στο σώμα μας, το λευκό και το καφέ.
Το λευκό είναι αυτό το ενοχλητικό λίπος που....

βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας και αποθηκεύει τις παραπανίσιες θερμίδες που καταναλώνουμε με την μορφή τριγλυκεριδίων.
Αλλά υπάρχει και ο καφές λιπώδης ιστός -οι ενήλικες έχουν μικρή ποσότητα σε σχέση με τα βρέφη- που ειδικεύεται στην καύση θερμίδων ώστε να παράγεται θερμότητα στο σώμα και να διατηρούμαστε ζεστοί. Τα μωρά έχουν πολλά καφέ λιποκύτταρα για να είναι ζεστά στον ψυχρό κόσμο που απότομα έρχονται.
Το καφέ λίπος ονομάστηκε έτσι από το χρώμα του το οποίο οφείλεται στα πολλά μιτοχόνδρια που έχει, τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο κρύο αυξάνει την ποσότητα του καφέ λίπους στους ενήλικες. Μ’ αυτό τον τρόπο ξοδεύονται περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας. Το καφέ λίπος προστατεύει όχι μόνο από την παχυσαρκία αλλά και από μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Οι ερευνητές ανέφεραν «Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους στη βόρεια Φινλανδία και εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν μια σημαντική ποσότητα καφέ λίπους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ηλικίας άτομα που ζουν σε εσωτερικούς χώρους».
Η πρωτεΐνη Zfp516
Στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, ερευνητές έχουν δείξει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Zfp516 μπορεί να είναι το κλειδί στην “στροφή” του λίπους από λευκό σε καφέ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Molecular Cell, η καθηγήτρια Διαιτολογίας και Τοξικολογίας Χέι Σουκ Σουλ και οι συνεργάτες της, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι, η έκθεση σε κρύο περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης Zfp516, η οποία είναι ζωτική για τη δημιουργία του καφέ λίπους.
Ένα πείραμα έδειξε ότι τα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγουν μεγάλη ποσότητα Zfp516 είχαν σε 30% λιγότερο βάρος από τα φυσιολογικά ποντίκια παρότι και οι δύο ομάδες κατανάλωναν παχυντικές τροφές.
Από την άλλη μεριά, όταν οι ερευνητές προκάλεσαν γενετική τροποποίηση σε μερικά πειραματόζωα, ώστε να εξουδετερώσουν το γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη Zfp516, εκείνα δεν ανέπτυσσαν πλέον καθόλου καφέ λίπος.
«Αν θα μπορούσε κανείς να αυξήσει κάπως τα επίπεδα της πρωτεΐνης Zfp516, πιθανώς μέσω φαρμάκων, θα είχε περισσότερο καφέ λίπος και ίσως θα έχανε περισσότερο βάρος, ακόμη κι αν έτρωγε την ίδια ποσότητα φαγητού», εξηγεί η Σουλ.
Τα ποντίκια με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης Zfp516 διαπιστώθηκε επίσης ότι έκαναν καλύτερη επεξεργασία της ζάχαρης και είχαν μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Τα υψηλότερα επίπεδα καφέ λίπους αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια