Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς θα αγαπήσεις τις Δευτέρες

3 στρατηγικές κινήσεις για να κάνεις αυτή τη μέρα μία νέα αρχή!
Ξεκινάς κάθε εβδομάδα με κακή διάθεση και κούραση;
Κάθε Κυριακή σου φέρνει μία μελαγχολία για το τι σε περιμένει αύριο;
Αν μισείς (και φοβάσαι) τις Δευτέρες, υπάρχουν τρόποι να .....

κάνεις αυτή τη μέρα της εβδομάδας πιο ανώδυνη.
Ξεκίνα τη βδομάδα καλύτερα με αυτά τα βήματα.

Αλλαγές πριν τη δουλειά
1. Χρησιμοποίησε σωστά τις Κυριακές και σκέψου θετικά “Η τροφοδότηση του μυαλού με θετικές σκέψεις και η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία, μειώνει το άγχος και τονώνει το ανοσοποιητικό σου, κάνοντάς σε έτοιμη να δεχτείς τις αλλαγές και την πίεση της εβδομάδας που ακολουθεί. Μια καλή σκέψη που μπορείς να κάνεις είναι ότι έχεις τη δουλειά σου, που είναι αρκετά σημαντική για σένα, αφού σε κάνει να νιώθεις ανεξάρτητη και χρήσιμη. Τι θα έκανες χωρίς αυτή; Εκτίμησε τον εαυτό σου για όσα έχει καταφέρει”, συστήνει η Εύη Ρομφαία, κλινική ψυχολόγος. Θα έχεις λιγότερα να κάνεις το πρωί, αν ετοιμάσεις το φαγητό από την Κυριακή και επιλέξεις τα ρούχα που θα φορέσεις πριν κοιμηθείς. Βάλε τα κλειδιά και τους φακέλους που θες μαζί σου κοντά στην πόρτα για να μην τα ψάχνεις τελευταία στιγμή αλλά προπάντων σκέψου θετικά για την καινούρια εβδομάδα.

2. Διατήρησε τον ύπνο σου στα ίδια επίπεδα και το Σαββατοκύριακο Είναι πιο εύκολο να ξυπνήσεις νωρίς τη Δευτέρα αν κοιμάσαι και ξυπνάς την ίδια ώρα καθημερινά. Το ξενύχτι και το ξύπνημα το μεσημέρι κάνει δύσκολη την προσαρμογή για τον οργανισμό σου. «Ο καλός ύπνος τις βραδινές ώρες, μειώνει τη νευρικότητα και το άγχος, τονώνει τον οργανισμό και σου δίνει δύναμη να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Η στέρησή του προκαλεί διαταραχή της προσοχής και της συγκέντρωσης αλλά και αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο ύπνος, είναι αρκετά σημαντικός για την ομαλή διαβίωση και την ψυχοσωματική σου υγεία», τονίζει η Εύη Ρομφαία.

3. Μην ξεχνάς το πρωινό σου Θα έχεις περισσότερη ενέργεια αν φας ένα θρεπτικό πρωινό. Ένα σάντουιτς ή δημητριακά με γάλα θα σου δώσουν το καύσιμο που χρειάζεσαι για τη μέρα σου.

4. Δουλέψτε σαν οικογένεια, μην αναλαμβάνεις όλα τα βάρη μόνη σου Βοήθησε τα παιδιά σου να μάθουν να αναλαμβάνουν κάποια ευθύνη βάζοντάς τα επικεφαλή για συγκεκριμένες δουλειές. Πρώτη αποστολή: Να βάλουν όσα θα χρειαστούν στο σχολείο στην τσάντα τους. “Να θυμάσαι ότι τα παιδιά σου έχουν ανάγκη από επιβράβευση και ενθάρρυνση για τις δυνατότητές τους, κι όχι από επικριτική συμπεριφορά και τιμωρία. Σε κάθε τους προσπάθεια, αλλά και στην προσαρμογή τους στους κανόνες που έχει θέσει η οικογένεια, είναι σημαντικός ο έπαινος και τα μικρά δωράκια. Όπως έχει τονίσει κι ο αμερικανός ψυχολόγος Σκίνερ ''Ένας άνθρωπος που έχει τιμωρηθεί, δε θα είναι στο εξής λιγότερο επιρρεπής προς μια δεδομένη συμπεριφορά. Στην καλύτερη περίπτωση, μαθαίνει πώς να αποφεύγει την τιμωρία'', εξηγεί η Εύη Ρομφαία.

Αλλαγές στο γραφείο
1. Οργανώσου πριν φύγεις από το γραφείο την Παρασκευή Είναι απίστευτο το πόσα μπορείς να ξεχάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Γράψε ένα email και στείλε το σε σένα με τις εργασίες που έχεις να κάνεις, τα τηλέφωνα και τις εκκρεμότητες.

2. Δώσε στον εαυτό σου κάτι για το οποίο να ανυπομονεί Κάνε την Δευτέρα ιδιαίτερη κάνοντας κάτι συγκεκριμένο αυτή τη μέρα, όπως το να πίνεις το Freddoccino σοκολάτα που τόσο σου αρέσει (αλλά οι θερμίδες είναι απαγορευτικές...), ή να διαβάζεις το ζώδιό σου για την εβδομάδα. “Βρες κάτι που θα κάνει τη μέρα σου να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, διάλεξε κάτι που σε ευχαριστεί ώστε να το περιμένεις με αγωνία τη Δευτέρα”, συστήνει η ειδικός.

3. Προγραμμάτισε τις δουλειές σου Προσπάθησε να δουλεύεις με τους δικούς σου ρυθμούς. Αν είσαι πρωινός τύπος, ξεκίνα από όταν ξυπνήσεις. Αν ξέρεις ότι αποδίδεις καλύτερα αφού έχεις λίγο χρόνο να χαλαρώσεις, άφησε τις εργασίες που απαιτούν προσοχή για αργότερα μέσα στη μέρα.

4. Προσάρμοσε το πρόγραμμα των υπολοίπων Οι έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί από τους συναδέλφους και τους πελάτες σου θα είναι περισσότεροι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε επικοινωνίες που στέλνεις στο μέσο της εβδομάδας. Μάθε να περιμένεις καθυστερήσεις και άφησε για αργότερα κάποιες εκκρεμότητες που μπορούν να αναβληθούν για λίγο ακόμα.

5. Η αλήθεια για τις γκρίζες Δευτέρες: “Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η Δευτέρα δεν είναι η μέρα που μας φαίνεται αρνητική λόγω του ότι σηματοδοτεί την αρχή της εργασιακής μας εβδομάδας και του ανάλογου στρες, αλλά περισσότερο γιατί συνδέεται με το βαθμό της ευχαρίστησης που έχουμε αντλήσει από το σαββατοκύριακο, τις μέρες δηλαδή που δε δουλεύουμε. Πόσο καλά τις αξιοποιήσαμε, τι εφόδια μας δίνουν για να ξεκινήσουμε την εβδομάδα και να αγαπήσουμε τη Δευτέρα”, εξηγεί η Εύη Ρομφαία.

Αλλαγές στη σκέψη σου
1. Στρέψε την προσοχή σου αλλού “Αν αρχίζεις να νιώθεις άγχος για την επιστροφή στο γραφείο, στρέψε την προσοχή σου σε πιο εποικοδομητικά πράγματα. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις ώστε η μέρα να κυλήσει όμορφα”, εξηγεί η ειδικός.

2. Δώσε έμφαση στα θετικά “Υπενθύμισε στον εαυτό σου τι είναι αυτό που σου αρέσει στη δουλειά σου και στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις, φέρε στο μυαλό σου την αγαπημένη σου εικόνα από το καλοκαίρι, κλείσε για λίγο τα μάτια σου και χαλάρωσε στο γραφείο παίρνοντας βαθιές αναπνοές”, τονίζει η ψυχολόγος . Βοήθησε και τους υπόλοιπους να έχουν μία καλή μέρα κάνοντας κάποιο κοπλιμέντο ή λέγοντας μία ιστορία που άκουσες στις ειδήσεις το πρωί.

3. Μάθε από την εμπειρία σου Οι αναποδιές και οι απρόβλεπτες καταστάσεις είναι μέρος της ζωής μας. Ακόμα και αν ο υπολογιστής σου κρασάρει στο τέλος της εργασίας σου ή ο προϊστάμενός σου κατακρίνει τη δουλειά σου, δες το σαν μία ακόμα εμπειρία στην οποία έμαθες κάτι, ίσως ότι την επόμενη φορά θα το χειριστείς καλύτερα «Η εργασία, κομμάτι αναπόσπαστο της ζωής μας, δε μας υπόσχεται μόνο ευτυχισμένες στιγμές αλλά μας διδάσκει κάτι σημαντικό, να βελτιωνόμαστε εσωτερικά από τις αποτυχίες και τις ατυχίες μας κι έτσι να εξελισσόμαστε» επισημαίνει η ειδικός.

4. Προετοιμάσου για το σαββατοκύριακο Η Δευτέρα διαρκεί μόλις 24 ώρες – δώσε στον εαυτό σου θετική διάθεση παίρνοντας εισιτήρια για το θεατρικό του Σαββάτου ή κάνε ένα πάρτι με φίλους στο σπίτι.

“Μπορείς να γίνεις φίλη με τη Δευτέρα, και να συμπαθείς περισσότερο τις Παρασκευές ετοιμάζοντας ένα όμορφο σαββατοκύριακο που σε ευχαριστεί. Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κι όχι μόνο τα παιδιά σου για κάτι που κατάφερες μέσα στην εβδομάδα! Με σχεδιασμό, θετική σκέψη, και επιβράβευση θα διώξεις τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις και θα γίνεις πιο αποδοτική και κυρίως λιγότερο αγχωμένη, θα μυρίσεις πάλι τα τριαντάφυλλα που πριν προσπέρναγες βιαστικά!”, συμβουλεύει η Εύη Ρομφαία, Κλινική ψυχολόγος. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια