Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έρευνα για την οστεοπόρωση στους άντρες

Η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ανεξάρτητα από το αν κάποιος παίρνει ή όχι κορτιζόνη, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης στους άντρες, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη χώρα μας, στην οποία συμμετείχαν 1067 ασθενείς και 93 γιατροί.
Η έρευνα έδειξε ότι το...

φυσιολογικό βάρος, η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και η τακτική σωματική άσκηση σε νεαρή ηλικία, είναι σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στην ανδρική οστεοπόρωση.
Όπως εξήγησαν οι Γ. Τροβάς, ενδοκρινολόγος και Ν. Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής οθροπεδικής, το 55% των αντρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα και οι οποίοι είχαν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας, διαγνώστηκαν τελικά με οστεοπόρωση.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από πολλές διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνεται ότι και οι άντρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν, όσο και οι γυναίκες, κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο κίνδυνος αυτός για έναν μεσήλικα άντρα είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι έξι μήνες μετά από κάταγμα ισχίου, η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
Η έρευνα έγινε σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο οστικής πυκνότητας είτε λόγω βεβαρυμένου ιστορικού, είτε μετά από προτροπή γιατρού ή προληπτικά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια