Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κυπριακές νοστιμιές!

Ποιητές και ταξιδιώτες έχουν υμνήσει τις γεύσεις του νησιού.
Η ιστορία, πάντως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κουζίνα, αφού κατά τη διάρκεια των αιώνων, το στρατηγικής σημασίας νησί κατακτήθηκε από πολλούς:

Φοίνικες, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ρωμαίοι, Ενετοί, Οθωμανοί και Άγγλοι άφησαν το στίγμα τους. ΄Εχοντας αρκετά κοινά με την ελληνική κουζίνα, αλλά και εκμεταλλευόμενη τη μοναδική της θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, έχει προσθέσει αμέτρητες εξωτικές γεύσεις, κάνοντας την κουζίνα της μία από τις δημοφιλέστερες και πλουσιότερες του κόσμου.

Ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα της Κύπρου είναι αναμφίβολα το τυρί χαλούμι. Μέρος του παραδοσιακού κυπριακού συστήματος διατροφής εδώ και αιώνες, είναι ίσως το μοναδικό τυρί στον κόσμο το οποίο μπορεί να φαγωθεί με οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή, ωμό, ψημένο, τηγανητό, στον φούρνο και βραστό.
Κατασκευάζεται από την πήξη του γάλακτος με τη βοήθεια της "πυθκιάς" (πυτιά), ακολουθούμενης από το στάδιο του βρασμού του πηγμένου γάλακτος μέσα στο δικό του τυρόγαλα, το οποίο προκαλεί παστερίωση. Το δεύτερο επίσης διάσημο προϊόν είναι η Κουμανταρία, το υπέροχο κυπριακό κρασί, που μάλιστα έχει την παλαιότερη παράδοση από οποιοδήποτε άλλο κρασί σ ολόκληρο τον κόσμο!
Το πρώτο κρασί παράχθηκε για πρώτη φορά από Ναίτες Ιππότες όταν το 1191 ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατέλαβε την Κύπρο. Η μυστική συνταγή διατηρείται ακέραια μέχρι και σήμερα.

* Γευστικό ταξίδι '
 Ένα από τα μεγάλα μυστικά της κυπριακής κουζίνας είναι αναμφισβήτητα τα διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα τα οποία αρωματίζουν τα πιάτα της μοναδικά, προσφέροντας μια αξέχαστη γαστριμαργική εμπειρία. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα πιο γευστικά και διάσημα πιάτα του τόπου είναι η σεφταλιά - χοιρινά μπιφτέκια στα κάρβουνα - οι κούπες από πλιγούρι και κιμά ή πλιγούρι και μανιτάρια, η λούντζα, καπνιστό χοιρομέρι το οποίο σερβίρεται συχνά σε σάντουιτς με χαλούμι, το πλιγούρι, τα κουπέπια - ντολμάδες με κιμά και ρύζι - και τα αφέλια, χοιρινό μαριναρισμένο σε κρασί και κόλιανδρο.
Η κουζίνα περιλαμβάνει καπνιστά, κρασάτα κυπριακά λουκάνικα με γλυκό αρωματικό κόλιανδρο, πατάτες αντιναχτές και διάφορα λαχανικά συνδυασμένα με αρωματικά και μπαχαρικά. Σε ό τι αφορά τα γλυκά, ο κατάλογος δεν έχει τέλος, με κυρίαρχα τα διάσημα "δάχτυλα κυριών", δηλαδή φύλλο από ζυμάρι γεμισμένο με καρύδια, αμύγδαλα και μέλι, το σιάμαλι, φτιαγμένο από σιμιγδάλι με ανθόνερο, τις κολοκοτές με σταφίδα και πλιγούρι, το κυπριακό παστελάκι με σουσάμι, φιστίκια και μέλη και φυσικά, τους παραδοσιακούς κυπριακούς λουκουμάδες

* Και υπέροχα κρασιά
Εκτός από την Κουμανταρία, η Κύπρος έχει τεράστια παράδοση γενικότερα στα κρασιά. Είναι γευστικά, με ωραίο άρωμα, ενώ υπάρχουν περίπου 15 ποικιλίες που δεν καλλιεργούνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι σπουδαιότερες είναι το Μαύρο ή το Τοπικό Μαύρο, το οποίο αποτελεί και τη βάση για όλα τα κόκκινα και μαύρα κρασιά, καθώς και το Ξυνέρι, που αποτελεί την πιο διαδεδομένη καλλιεργημένη ποικιλία λευκού σταφυλιού στην Κύπρο. Γνωστά είναι και το Σπούρτικο, η Μαλάγα, το Οφθαλμό και η Κανέλλα.
 tasty & style

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια