Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δέκα μαθήματα για τον Καζαντζάκη

Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με τα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη και είχαν ως πρότυπο τον Καπετάν Μιχάλη του.

Στις νεότερες γενιές, φαίνεται ότι ο Καζαντζάκης έχει χάσει την παλιά αίγλη του.
Επανακάμπτει ωστόσο σφοδρό το ενδιαφέρον των μελετητών, όπως προκύπτει από την πύκνωση των συνεδρίων, των δημοσιεύσεων και των εκδηλώσεων για τον κρητικό συγγραφέα, που εντάθηκαν πολύ μετά τον εορτασμό των 50 χρόνων από τον θάνατό του, το 2007.
Δέκα μαθήματα για τον Νίκο Καζαντζάκη παραδίδουν στη Στοά του Βιβλίου, στο πλαίσιο του 13ου Κύκλου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, οι Ρέα Γαλαννάκη, Ελευθερία Γιακουμάκη, Πάτροκλος Σταύρου, Μάριος Μπέγζος, Μίμης Αδρουλάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Σγουράκης και Ηρώ Σγουράκη.
"Ο Καζαντζάκης είναι κάτι περισσότερο από συγγραφέας. Είναι φαινόμενο, γεγονός που τον καθιστά μια ιδιαιτερότητα στη νεοελληνική λογοτεχνία" λέει ο Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής του Παντοίος Πανεπιστημίου, ο οποίος συντονίζει τα μαθήματα. Σκοπός τους είναι να έρθει σε επαφή το ευρύ κοινό με το έργο του Καζαντζάκη, να διερευνηθεί η απήχησή του σήμερα και να τεθούν στο τραπέζι κάποια ερωτήματα.
"Γιατί δεν έχει μελετηθεί στην έκταση και στο βάθος που μελετήθηκε ο Καβάφης; Είναι δυσπρόσιτα τα έργα του; Είναι δύσκολη η γλώσσα του; Θεωρήθηκε συγγραφέας "ευρείας κατανάλωσης" γιατί αναπαρήγαγε την εικόνα που είχε η Ευρώπη για τον ελληνικό χώρο στην εποχή του, την εξωτική εικόνα του Ζορμπά που χορεύει;
Γιατί η γενιά του 1930, με την οποία συνυπήρχε, δεν αναφέρεται σε αυτόν; Ποια θα ήταν η τύχη της καζαντζικής "Οδύσσειας" και των θεατρικών του έργων αν δεν είχε γράψει μυθιστορήματα; Πια είναι η θέση του Καζαντζάκη σήμερα που η Ελλάδα δεν είναι ο ανοίκειος "εξωτικός" κόσμος των δεκαετιών του 1940 και του 1950;
Γιατί, ενώ όλοι οι λογοτέχνες αναφέρουν ότι τον έχουν διαβάσει, η ιδιαίτερη γραφή του δεν βρήκε συνεχιστές;" είναι μερικά από τα ερωτήματα που καταθέτει ο κ. Δημηρούλης.
Τα μαθήματα υποστηρίζονται από την προβολή ταινιών και έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τα ταξίδια του, αλλά και παλιές και νέες εκδόσεις του σε διάφορες γλώσσες, με τη συνεργασία των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
* Που και πότε
Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5.
* Από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 30 Μαρτίου, κάθε Τετάρτη, 17.00 - 18.30.
Πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής: καθημερινές 10.00 - 15.30, τηλέφωνο: 210 32 44 538 και 210 32 53 989
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια