Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανδρική εμμηνόπαυση


Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, η καταθλιπτική διάθεση και γενικότερα η έλλειψη ενέργειας, που αισθάνονται αρκετοί μεσήλικες και ηλικιωμένοι, μπορεί να είναι απλώς σημάδια της φυσιολογικής γήρανσης και όχι της «ανδρικής εμμηνόπαυσης», που προκαλείται από την πτώση του επιπέδου της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα...
Η μελέτη έρχεται να διατυπώσει για πρώτη φορά με σαφήνεια νέα κριτήρια διάγνωσης της συγκεκριμένης κατάστασης και, με τον τρόπο αυτό, να αναζωπυρώσει τη διαμάχη γύρω από την ύπαρξη και τη σημασία της "ανδρικής εμμηνόπαυσης".
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αντίθετα με τη γυναικεία εμμηνόπαυση που συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, μόνο το 2% περίπου των ανδρών ηλικίας 40 - 79 ετών ανταποκρίνονται πραγματικά στα κριτήρια διάγνωσης του λεγόμενου υπογοναδισμού, της "ανδρικής εμμηνόπαυσης" δηλαδή, και στις περιπτώσεις αυτές συχνά θα μπορούσε να συσχετισθεί με την μέτρια υγεία ή την παχυσαρκία.
Προηγούμενες έρευνες είχαν υποστηρίξει ότι αυτό το βιολογικό φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό και μάλιστα σε μερικές χώρες εκατομμύρια άνδρες έχουν πάρει ειδικά φάρμακα για να ανεβάσουν την χαμηλή τεστοστερόνη τους, ιδίως στις ΗΠΑ από το 1999 μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση 400% στη λεγόμενη "θεραπεία τεστοστερόνης".
Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ότι μόνο τρία συμπτώματα (λιγότερες πρωινές στύσεις, λιγότερες σκέψεις σεξουαλικού περιεχομένου και στυτική δυσλειτουργία) σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα τρία συμπτώματα, μαζί με το επίπεδο της ορμόνης κάτω από 3,2 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, που αντιστοιχεί στο μισό σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο στους μεσήλικες, πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα άνδρα για να μπορεί να διαγνωστεί ότι εμφανίζει "ανδρική εμμηνόπαυση".
Η έρευνα δείχνει ότι έξι άλλα συμπτώματα, όπως η συχνή κόπωση και η έλλειψη δύναμης και ενέργειας (π.χ. για τρέξιμο ή για σήκωμα βάρους), συναντώνται επίσης συχνά στα άτομα με χαμηλά επίπεδα ορμόνης, όμως όχι κάθε φορά, όπως συμβαίνει με τις σεξουαλικές διαταραχές.
Από την άλλη, ορισμένα προβλήματα που μέχρι σήμερα τείνουν να συσχετίζονται με την χαμηλή τεστοστερόνη, όπως το άγχος ή ο κακός ύπνος, δεν έχουν σχέση με την ορμόνη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι ακόμα και σεξουαλικά συμπτώματα, που συνδέονταν ως τώρα με την μείωση της ανδρικής ορμόνης, στην ουσία είναι εξίσου συχνά σε άνδρες που έχουν φυσιολογικό επίπεδο τεστοστερόνης.
Η μελέτη, υπό τον Φρέντερικ Γου του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με τη συνεργασία ερευνητών από το Imperial College και το University College του Λονδίνου, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, η οποία βασίστηκε σε τυχαίο δείγμα περισσότερων από 3.300 Ευρωπαίων, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια