Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασιλική Θάνου: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950 και προήχθη στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου την 28η Ιουνίου από το Υπουργικό Συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα και την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης....

Νίκου Παρασκευόπουλου.
Είναι γνωστές και οι θερμές σχέσεις της με τον άλλον ισχυρό άνδρα της Δικαιοσύνης, τον υφυπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.
Είναι γνωστές οι διεκδικήσεις της επί ΝΔ για τις μισθολογικές περικοπές των δικαστών, οι οποίοι είχαν κατέβει με τηβέννους στην είσοδο του Αρείου Πάγου
Εφτασε τότε ως το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η κυρία Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1975.
Προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005.
Αρεοπαγίτης έγινε το 2008 και υπηρέτησε ως το 2014 στο Δ' Πολιτικό Τμήμα.
Στη συνέχεια προήχθη σε αντιπρόεδρο, ενώ ως Πρόεδρος αντικατέστησε λίγο πριν από το δημοψήφισμα τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο και προεδρεύει και του Εκλογοδικείου.
Διετέλεσε πρόεδρος και της Ενωσης Δικαστών για δύο θητείες (2012-2014 και 2014-2016).
Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
Στις επιστημονικές της εργασίες περιλαμβάνονται:
α) «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.
β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.
δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012
ε) « Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.




ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια