Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λιποσώματα για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ελπίδες για την οριστική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, με τη χρήση λιποσωμάτων, δίνουν στοιχεία έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, καθώς έχει ήδη επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης σε πειραματόζωα.
Γι' αυτήν την πολλά υποσχόμενη εξέλιξη μίλησε....

ο καθηγητής Βιοχημείας και επικεφαλής του Κέντρου Νανοϊατρικής του πανεπιστημίου Bicocca του Μιλάνου Massimo Masserini στο 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, που διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου Nanotexnology 2015. «Στη νόσο Αλτσχάιμερ έχουμε δύο σημαντικά ευρήματα: το ένα είναι οι πλάκες β-αμυλοειδούς που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και το άλλο είναι η προοδευτική απώλεια μνήμης των ασθενών. Εχουμε εφεύρει ένα είδος νανοσωματιδίων μεγέθους 120 νανομέτρων, τα λιποσώματα, τα οποία έχουν δύο λειτουργίες: η μία είναι ότι μπορούν να συνδεθούν με τις πλάκες αυτές που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και η δεύτερη λειτουργία είναι ότι μπορούν να περάσουν τον φραγμό του εγκεφάλου. Αυτά τα νανοσωματίδια τα χορηγήσαμε σε ζώα, στα οποία με μεταλλάξεις δημιουργήθηκε ένα μοντέλο Αλτσχάιμερ. Δεν είχαν μνήμη και ουσιαστικά υπήρχε μίμηση του Αλτσχάιμερ».

Μείωση
«Επειτα από τρεις εβδομάδες ενέσιμης χορήγησης των νανοσωματίδιων, παρατηρήσαμε ότι μειώθηκε σημαντικά το μέγεθος των πλακών στον εγκέφαλο και ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η μνήμη των ποντικών» ανέφερε ο Ιταλός επιστήμονας. Επισήμανε, δε, ότι υπάρχει ήδη πατέντα για τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια, ότι μέσα σε αυτό τον μήνα θα ιδρυθεί μια εταιρία spin off στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο και πως έχουν βρεθεί Ελβετοί επενδυτές ώστε να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες.

«Στοχεύουμε στη θεραπεία, και όχι απλώς στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση δεν είναι τόσο δύσκολη» είπε, επισημαίνοντας πως οι επιστήμονες έχουν ήδη στη διάθεσή τους μέσα, όπως το ΡΕΤ και η μαγνητική τομογραφία, για τη διάγνωση της ασθένειας. «Το πρόβλημα είναι η θεραπεία, και σε αυτό στοχεύουμε. Θα χρειαστεί ένας χρόνος για την αδειοδότηση από το υπουργείο Υγείας και θα χρειαστούν περίπου τέσσερα - πέντε χρόνια για κλινικές μελέτες» πρόσθεσε ο Masserini, επισημαίνοντας πως η θεραπεία με τα νανοσωματίδια θα απευθύνεται σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια