Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σουφλέ

.
Κλασικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας, το σουφλέ, που μπορεί να γίνει με τυρί, με ζαμπόν αλλά και με λαχανικά όπως σπανάκι ή μπρόκολο είναι ένα πιάτο αιθέριο, σαν τυρένιο σύννεφο, που εξατμίζεται, θαρρείς, στον ουρανίσκο αφήνοντας τη γλυκιά γεύση ενός τυριού που λιώνει μαστιχωτά, σαν το έμενταλ, τη γκούντα ή το....

havarti! Οι γάλλοι το σερβίρουν σαν πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, παρέα με μια πράσινη σαλάτα. Στην πατρίδα μας έγινε μόδα τη δεκαετία του ΄60, τότε που κάθε υποψιασμένη, πρωτοπόρα οικοδέσποινα το υιοθέτησε σε κάθε γιορτινό της τραπέζι. Έλα όμως, που για λόγους ανεξιχνίαστους, στα χέρια της, το τόσο φινετσάτο αυτό πιάτο, κακοποιήθηκε όσο κανένα άλλο, έτσι που από την αρχική συνταγή έμεινε μόνον ο τίτλος! Η ελληνίδα μάνα του πρόσθεσε ψωμιά, κρέμες γάλακτος, αλλαντικά παντός τύπου και άπειρα αβγά, σε ένα δικό της κατασκεύασμα, που περισσότερο συγγενεύει με την αγγλική πουτίγκα. Πανεύκολο στην παρασκευή του, σου ζητά μόνο μια χάρη: να το γευτείς τη στιγμή ακριβώς που βγαίνει από το φούρνο, αφού μόλις κρυώσει "κάθεται" και από σύννεφο μεταμορφώνεται σε στόκο.

Τα μυστικά για να το πετύχεις αψεγάδιαστο:

*Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι τόσο φρέσκα, γιατί ως γνωστόν, τα ελαφρώς μπαγιάτικα αβγά φτιάχνουν την πιο σφιχτή μαρέγκα.

*Το βούτυρο και το άρωμά του εδώ παίζουν το ρόλο του πρωταγωνιστή: θέλουμε ένα αληθινό, αγνό αγελαδινό βούτυρο, όπως το Lurpak.

*Το σουφλέ ψήνεται μόνο σε ειδικό σκεύος, στενό και ψηλό τουλάχιστον 4-5 εκατοστά, για να φουσκώσει σωστά. Ένα μπολ πιρέξ που κάνει και για σαλάτα είναι το ιδανικό.

*Το σκεύος που θα ψηθεί πρέπει να το βουτυρώσουμε γενναιόδωρα και να το αλευρώσουμε αλλιώς το σουφλέ θα "κάτσει" στον πάτο.

*Μόλις μπει στον φούρνο το αφήνουμε να ψηθεί προν τον ανοίξουμε, διαφορετικά, όπως το κέικ, μπορεί να "πέσει" αν ανοίξει πρόωρα η πόρτα του φούρνου.

Υλικά για 5-6 άτομα
4 αβγά (ξεχωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
250 γρ. τριμμένο τυρί έμενταλ ή γκούντα
60 γρ. βούτυρο Lurpak
60 γρ. αλεύρι
400 cl γάλα
στη μύτη του κουταλιού μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς γίνεται
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο για να κάνουμε τη μπεσαμέλ, σε μέτρια φωτιά. Το Lurpak soft είναι ιδανικό γι'αυτή τη δουλιά, γιατί λιώνει αμέσως χωρίς να καίγεται.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη για μισό λεπτό περίπου.

Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη, για να μην σβολιάσει η σάλτσα.

Μόλις δέσει (σε 1-2 λεπτά), την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχώς το τυρί, το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους των αβγών. Κρατάμε λίγο τυρί για την κρούστα.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις από τον πάτο προς τα πάνω, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα.

Μεταφέρουμε στο πιρέξ, πασπαλίζουμε με το τυράκι που αφήσαμε και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 35 λεπτά.

Το τρώμε πάραυτα, παρέα με μια πράσινη σαλάτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Ψιχούλη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια