Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ψυχοσάββατο - κόλλυβα

Συνταγή  κόλλυβα  Ψυχοσάββατο koliva
Ψυχοσάββατο αύριο και φτιάχνουμε κόλλυβα
Η ημέρα απαιτεί προσφορά στα νεκροταφεία γλυκισμάτων για συχώρεση των ψυχών, όπως κόλλυβα, χαλβά, κουλουράκια σουσαμένια λαδιού, καθώς και ένα πηχτό χυλό με βάση το σιτάρι και το ψημένο και κονιορτοποιημένο ρεβίθι.

Συνταγή γιά κόλλυβα:
Συστατικά:
σιτάρι
γαρίφαλο
καρύδια
φουντούκια
αμύγδαλα
ρόδι
μαϊντανό
κύμινο
σουσάμι
αλεύρι
ζάχαρη
μπισκότα πτι μπερ
Οδηγίες :
1. Κατ' αρχάς βράζουμε το σιτάρι έως να βράσει καλά και να σκάσει (διογκωθεί).
Το βγάζουμε, το ξεπλένουμε για να φύγει η γλίτσα, το βάζουμε σε ένα τρυπητό για περίπου καμία ώρα (αν είναι καλοκαίρι στο ψυγείο), μετά παίρνουμε καθαρό λευκό σεντόνι ή τραπεζομάντιλο και το απλώνουμε επάνω. Είναι έτοιμα όταν ξεκολλάνε πλέον απ το πανί, περίπου 4ωρες.

2. Περνάμε απ το τηγάνι μας τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το σουσάμι για να πάρουν χρώμα, όπως επίσης και το αλεύρι έως ότου γίνει μπεζ.

3. Όταν κάνουμε όλα αυτά παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το σιτάρι, τους ξηρούς καρπούς και τα μπισκότα (τα οποία έχουμε θρυμματίσει) καθώς και τα αρωματικά.

4. Όταν ανακατευτούν όλα παίρνουμε το δίσκο και τα τοποθετούμε μέσα. Ρίχνουμε από πάνω χωρίς να το ανακατέψουμε το αλεύρι το ψημένο και πάλι από πάνω τη ζάχαρη (προσοχή ποτέ τη ζάχαρη μέσα στα κόλλυβα, ζαχαρώνει)

5. Παίρνουμε μια χαρτοπετσέτα, την ανοίγουμε και πατάμε την ζάχαρη για να κάτσει ομοιόμορφα παντού.
κόλλυβα
Λίγα μυστικά ακόμα
Κάνουμε το  σχέδιο έναν σταυρό και δεξιά αριστερά τα αρχικά του νεκρού. Το στόλισμα γίνεται ή με κουφέτα ή σοκολατένιες ελιτσες ή ξηρούς καρπούς.
Φαιη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια