Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με την κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη.
Μελέτες επιστημόνων έδειξαν ότι τα καταθλιπτικά άτομα κατανάλωναν κατά μέσον όρο 8,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα.....

σε σύγκριση με 5,4 μερίδες που κατανάλωνε η άλλη ομάδα. Και εκείνοι που έπασχαν από βαριάς μορφής κατάθλιψη κατανάλωναν 11,8 μερίδες το μήνα. Σημειώνεται ότι ως μερίδα σοκολάτας θεωρείται μία μικρή μπάρα ή αλλιώς 28 γραμμάρια.
"Η κακή διάθεση σχετιζόταν σημαντικά με την υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας", έγραψαν η δρ Νάταλι Ρόουζ και οι συνεργάτες της, των πανεπιστημίων Ντέιβις και Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.
Πολλοί μελετητές  θεωρούν ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, αλλά λίγες μελέτες έχουν ουσιαστικά επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στο γλύκισμα και τη διάθεση. Και οι περισσότερες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε δείγμα γυναικών.
Η Ρόουζ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη σοκολάτα και τη διάθεση σε δείγμα 931 γυναικών και ανδρών που δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά. Όσοι μετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν πόση σοκολάτα κατανάλωναν και οι περισσότεροι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με λεπτομέρειες για τις διατροφικές τους συνήθειες. Η διάθεσή τους, στη συνέχεια, αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μία κλίμακα για την κατάθλιψη. Αυτή την φορά ωστόσο, διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στη διάθεση και την κατανάλωση σοκολάτας και στους άνδρες. Αυτό που η έρευνα δεν απάντησε είναι το γιατί οι πάσχοντες από κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα.
Θα μπορούσε να είναι επειδή η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα, κάτι που θα επιβεβαίωνε άλλες μελέτες σε ποντίκια που έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης. Επίσης θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα για κάποιον άλλο λόγο χωρίς δηλαδή να έχει κάποια ευεργετική επίδραση στη διάθεση. Επιπλέον ενδέχεται να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως στην παρουσία αντιοξειδωτικών. Ίσως το αίσθημα αυτό να είναι παροδικό, όπως η προσωρινή ευφορία από την κατανάλωση αλκοόλ που στη συνέχεια "ρίχνει" ακόμα περισσότερο τη διάθεση. Για τους παραπάνω λόγους οι επιστήμονες πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες έρευνες  για να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση σοκολάτας από καταθλιπτικούς είναι τυχαία ή όντως αντιμετωπίζει την κατάθλιψη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια