Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μην πετάς τις μπαταρίες

*  Γιατί ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες;
Στην ανακύκλωση των μπαταριών αφαιρούνται και αξιοποιούνται τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες.
'Ετσι, τα μέταλλα από την μπαταρία που στέλνουμε για ανακύκλωση επαναχρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων....

προϊόντων.
Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι - όπως σε όλες τις περιπτώσεις - να εξοικονομήσουμε ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά και να μειώσουμε τα σκουπίδια.
*  Γιατί να το κάνω;
Με την ανακύκλωση των μπαταριών δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον - κοινό για όλους μας. Βελτιώνεται η ζωή μας, καθώς μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, εξοικονομούνται πρώτες ύλες και ενέργεια, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η ανακύκλωση μπαταριών αποτελεί δείκτη πολιτισμού.
*  Τι μπορώ να κάνω;
Να αναζητήσεις τους κάδους ΑΦΗΣ (www.afis.gr)  απ όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν.
*  Ποιες μπαταρίες μπορώ να πετάω στην ανακύκλωση;
Όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1.500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (δηλαδή, μιας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες).
Για μεγαλύτερες μπαταρίες ή για ηλεκτρικούς συσσωρευτές, μπορείς να απευθυνθείς στο τηλέφωνο 210 34 21 951 (ΣΥΔΕΣΥΣ. Α.Ε.).
Δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχεται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) ΄Οσο για τις μπαταρίες που είναι ενσωματωμένες σε ηλεκτρικές συσκευές, μπορείς να απευθυνθείς στο 210 53 19 780 (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.)
*  Που θα βρω κάδο ανακύκλωσης μπαταριών;
Σχεδόν παντού! Σε όλη την Ελλάδα, σε δήμους, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις κ.α.
*  Που ανακυκλώνονται οι μπαταρίες;
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εργοστάσια ανακύκλωσης στη χώρα μας. Αλλά και στην Ευρώπη, μόλις 4 ή 5 εργοστάσια ανακύκλωσης δέχονται μπαταρίες.
Σε αυτά, λοιπόν, γίνεται η ανακύκλωση των μπαταριών που συλλέγονται στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη της Ευρώπης.
*  Πετώντας μια μπαταρία στα σκουπίδια χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες, ενώ κάποια στοιχεία της μπορεί να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία μας.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια