Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Bartolomeo Cristofori 1655-1731 κατασκευαστής μουσικών οργάνων

Γέννηση: 4 Μαΐου 1655, Πάντοβα, Ιταλία
Απεβίωσε: 27 Ιανουαρίου 1731, Φλωρεντία, Ιταλία
Ιταλός εφευρέτης και κατασκευαστής μουσικών οργάνων, Bartolomeo Cristofori (Μπαρτολομέο Κριστοφόρι)
Ποιος είναι όμως ο Bartolomeo Cristofori;... εύλογα θα ρωτήσουν οι περισσότεροι. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, ο Bartolomeo Cristofori είναι εφευρέτης ενός από τα πιο σπουδαία μουσικά όργανα: του πιάνου!
Γεννήθηκε από πολύ φτωχή οικογένεια και μόνη του "περιουσία" ήταν η τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων που έμαθε.
Το 1688 τον προσέλαβε ο πανίσχυρος φλωρεντινός πρίγκιπας Φερδινάνδο των Μεδίκων ως συντηρητής των πολυάριθμων μουσικών οργάνων που είχε η δυναστεία στην κατοχή της.
Μετά από 10 χρόνια πειραματισμών, το 1698, ο Cristofori, παρουσίασε ένα τσεμπαλοειδές όργανο, το οποίο δίνει στον εκτελεστή τη δυνατότητα να ελέγχει την ένταση του ήχου ανάλογα με το πόσο απαλά ή δυνατά πατάει το πλήκτρο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1709 κατασκεύασε ένα όργανο, gravicembalo col piano e forte, επιδιώκοντας να ικανοποιήσει την επιθυμία πολλών μουσικών να παίζουν με ευρεία χρωματική παλέτα, από πολύ σιγά ως δυνατά.
Δυο από τα τρία πιάνα που κατασκεύασε ο Cristofori διασώζονται μέχρι και σήμερα: το πρώτο, κατασκευασμένο το 1720, βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το δεύτερο, κατασκευασμένο το 1722, στο Εθνικό Μουσείο Μουσικών Οργάνων στη Ρώμη.
Από τους πρώτους μουσικοσυνθέτες που τίμησαν το νέο (τότε, κλασικό σήμερα) όργανο ήταν ο Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ αλλά και ο Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ. Ο δεύτερος έδωσε το 1768 στο Λονδίνο, το πρώτο δημόσιο ρεσιτάλ για το όργανο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια