Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Καταδρομική επιχείρηση του 1919 στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ήταν πρωί της 19ης Ιανουαρίου 1919.
Τότε για πρώτη φορά από τις 29 Μαΐου 1453, ακούστηκαν και πάλι (για τελευταία φορά) στην Αγία Σοφία που ήταν τζαμί, το "Πάτερ Ημών", το "Πιστεύω", το "Αξιών Εστί"...
Τη λειτουργία τέλεσε ο 47χρονος τότε πάπα- Λευτέρης Νουφράκης από τις Αλώνες Ρεθύμνου. Υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας στη Β΄ελληνική Μεραρχία, μια από τις δύο που συμμετείχαν στο συμμαχικό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία.
Στις 19 Ιανουαρίου 1919 το πλοίο που μετέφερε τη Μεραρχία, ρίχνει άγκυρα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης και αποβιβάζει τον ταξίαρχο Φραντζή, τον ταγματάρχη Λιαρομάτη, το λοχαγό Σταματίου και τον υπολοχαγό Νικολάου, με επικεφαλής τον πατέρα Λευτέρη Νουφράκη.
Η ομάδα των Ελλήνων αξιωματικών είναι αποφασισμένη: Θα βγουν στην Πόλη και θα λειτουργήσουν στην Αγία Σοφία.
Με τη βοήθεια ενός ντόπιου βαρκάρη αποβιβάζονται στην προκυμαία. Οι πέντε άντρες φθάνουν με τα πόδια στο ναό, προσπερνούν το φύλακα και μπαίνουν κάνοντας το σταυρό τους.

Όλα γίνονται αστραπιαία.
Ο παπα - Λευτέρης τοποθετεί ένα τραπεζάκι στο χώρο που βρισκόταν το Ιερό και η Αγία Τράπεζα, βάζει το πετραχήλι του και τελεί τη Θεία Λειτουργία μπροστά σε μουσουλμάνους που προσέρχονταν στο ναό για να προσευχηθούν.
Κάποιοι κινήθηκαν εναντίον των Ελλήνων και κάποιοι άλλοι παρακολουθούσαν αμήχανοι.
Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε κανονικά και οι Έλληνες κατάφεραν να επιβιβαστούν ξανά στο πλοίο τους σώοι και αβλαβείς.
veto

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια