Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κνωσός: Τραυματισμός 19 τουριστών από κεραυνό

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο η τουρίστρια που ανάνηψε ύστερα από ανακοπή που υπέστη το πρωί, μετά από πτώση κεραυνού στην Κνωσό, πτώση κατά την οποία τραυματίσθηκαν ελαφρά περίπου 19 άτομα, από τα οποία τα 16 μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο για....

προληπτικούς λόγους.
Οι περισσότεροι έχουν υποστεί ισχυρό σοκ από τον κεραυνό, αλλά δεν κινδυνεύει η υγεία τους, ενώ σε τέσσερις εξ αυτών έγινε εισαγωγή για προληπτικούς κυρίως λόγους και ένας θα νοσηλευθεί προληπτικά στη ΜΕΘ λόγω εγκαυμάτων και ισχαιμίας άκρων.
Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν μικρά διάσπαρτα εγκαύματα, όλα ελαφράς μορφής.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου Νοσοκομείου Χαράλαμπο Λυδάκη,όταν ήρθε η γυναίκα στο νοσοκομείο βρισκόταν σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και της έγινε διαδικασία αναζωογόνησης, η οποία κράτησε γύρω στη μισή ώρα με τρία τέταρτα και ήταν επιτυχής.
Μία ακόμη γυναίκα που εργάζεται στην Κνωσό ως φύλακας και είναι έγκυος πήγε στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί ψυχολογικό σοκ και της έγινε καρδιογράφημα για προληπτικούς λόγους.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ αναφέρεται στο περιστατικό, τονίζοντας ότι αντεπεξήλθε με αμεσότητα στο συμβάν του τραυματισμού τουριστών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 09:55 το πρωί και αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του ΕΚΑΒ, στις 10:04 αφίχθη στο σημείο του συμβάντος, όχημα μικρού όγκου με γιατρό, ο οποίος, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης των τραυματιών, προέβη με επιτυχία στη διαδικασία ανάνηψης μίας γυναίκας η οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς».
Παράλληλα, προσθέτει το ΕΚΑΒ, το πρώτο ασθενοφόρο αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στις 10:05 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές.
Σε πρώτο στάδιο, η τουρίστρια (στην οποία είχε πραγματοποιηθεί επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από τον γιατρό του ΕΚΑΒ) διεκομίσθη με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο - Πανάνειο» όπου και διασωληνώθηκε (το Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» δεν εφημέρευε, αλλά άνοιξε το Τ.Ε.Π., κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού) ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίες διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ακόμη το ΕΚΑΒ αναφέρει ότι σε δεύτερο στάδιο
και καθαρά για προληπτικούς λόγους, διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η). ακόμη 12 άτομα σύνολο 17 διακομιδών.
Σύμφωνα με αρχαιοφύλακα της Κνωσού παρόμοιο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ποτέ στον χώρο της Κνωσού, στον οποίο υπάρχουν περίπου 20 αλεξικέραυνα.
Οι ρώσοι τουρίστες, κατά τη διάρκεια ξενάγησης, υπό βροχή, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, βρίσκονταν κάτω από δένδρο με ομπρέλες όταν έπεσε ένας κεραυνός και από τον εκκωφαντικό θόρυβο κάποιοι έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ενώ άλλοι εικάζεται ότι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ηλεκτρική εκκένωση του κεραυνού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια