Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απαγορεύει η Γαλλία τους σκελετούς της πασαρέλας

Τέλος στα ανορεξικά πρότυπα μόδας ετοιμάζεται να βάλει η γαλλική κυβέρνηση μέσα από την απαγόρευση χρήσης υποσιτισμένων μοντέλων. Κι αυτό παρά την έντονη αντίδραση των πρακτορείων μοντέλων. Οι σχετικές τροπολογίες συζητούνται από το γαλλικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την υγεία και έχουν αποσπάσει ήδη τη στήριξη της ίδιας της....

υπουργού Υγείας Μαρισόλ Τουρέν.
Μέσα από αυτές προτείνεται η τροποποίηση του κώδικα εργασίας, ώστε να αναγκαστούν τα πρακτορεία να παρέχουν για κάθε μοντέλο ιατρικό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος βρίσκεται πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Επιπλέον προτείνεται απαγόρευση ιστοσελίδων που εξυμνούν την ανορεξία, μέσω της ποινικοποίησης των εγκωμιαστικών σχολίων για την υπερβολική αδυναμία.
Οι τροπολογίες, που κατατέθηκαν από τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Βεράν, έχουν προκαλέσει -όπως ήταν φυσικό- την αντίδραση των πρακτορείων. Το Εθνικό Συνδικάτο Πρακτορείων Μοντέλων (Synam), το οποίο εκπροσωπεί περίπου 40 πρακτορεία, εξέφρασε τη λύπη του για την τροπολογία αυτή τονίζοντας ότι προτείνει μια «μοναδική γαλλο-γαλλική προσέγγιση του ζητήματος». Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, τα γαλλικά πρακτορεία βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό με τα ευρωπαϊκά, γι' αυτό και αναφέρει πως θα ήταν αναγκαία μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση».
Αντιδράσεις
Ο Ζεράλντ Μαρί, πρώην διευθυντής του πρακτορείου Elite για την Ευρώπη και νυν επικεφαλής του παρισινού πρακτορείου Oui Management, μίλησε από την πλευρά του για ανάγκη σαφούς ορισμού του φαινομένου της ανορεξίας. «Υπάρχει η ανορεξία και υπάρχουν και τα κορίτσια που είναι λεπτά, πολύ λεπτά, από ταμπεραμέντο, που και να τα ταΐζεις όλη μέρα θα παραμείνουν λεπτά. Πρέπει να καταφέρουμε να ορίσουμε την ανορεξία και να δούμε ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό, ψυχιατρικό πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τάσσεται υπέρ οποιαδήποτε τροπολογίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Χιλή και το Ισραήλ, έχουν ήδη θεσπίσει νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα.
Φυλάκιση και πρόστιμο
Στην περίπτωση που ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, θα επιβάλλει στα μοντέλα να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος τουλάχιστον 18 -ισοδυναμεί με βάρος περίπου 55 κιλών για ύψος 1,75 μέτρων- πριν προσληφθούν σε μια δουλειά και για ένα διάστημα λίγων εβδομάδων μετά την πρόσληψή τους. Η παραβίαση του κανόνα αυτού θα επισείει ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ. Αντίστοιχα τσουχτερά πρόστιμα θα επιβάλλονται και στην περίπτωση που προβληθεί ή δοθεί στη δημοσιότητα υλικό που θα θεωρηθεί ότι ενθαρρύνει το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος. Στη Γαλλία εκτιμάται ότι πάσχουν από νευρική ανορεξία περίπου 30.000 έως 40.000 άνθρωποι.
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια