Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πραστός


Ο Πραστός είναι ένα μικρο χωριό στα βόρειο δυτικά του Λεωνιδίου. Αποτελούσε τον προηγούμενο αιώνα το κεφαλοχώρι της Τσακωνιάς.
Ένα χωριό που ως κεφαλοχώρι έσφυζε από ζωή.
Σήμερα οι κάτοικοί του είναι ελάχιστοι και κυρίως μεγάλοι σε ηλικία.
Η πρόσβαση στον Πραστό από το Λεωνίδιο γίνεται με δυο τρόπους.
Ο πρώτος είναι ο εξής:

Από Λεωνίδιο οι ενδιαφερόμενοι οδηγούν μέχρι τον Άγιο Ανδρέα από την κεντρική επαρχιακή οδό και στη συνεχεία μέσα από ένα δρόμο του χωριού οδηγούνται στον Πραστό.
Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου μια μισή ώρα.
Ο επόμενος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος είναι από το Λεωνίδιο προς την Βάσκηνα, διαρκεί μια ώρα, όμως είναι χωματόδρομος και η πρόσβαση στον Πραστό είναι δυσκολότερη.
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία πού συνδέει το Λεωνίδιο με τον Πραστό είναι αυτή του τέμπλου που σήμερα βρίσκεται στον μητροπολιτικό ναό της Πανάγιας στο Λεωνίδιο.
Οι Πραστιότες όταν ενημερώθηκαν πως ο Ιμπραήμ πασάς καίει ολόκληρη την Πελοπόννησο, θορυβήθηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να σώσουν τουλάχιστον τα θρησκευτικά τους κειμήλια.
Έτσι χώρισαν σε κομμάτια το τέμπλο της κεντρικής τους εκκλησιάς που έφερε το όνομα της Παναγίας και το φόρτωσαν κομμάτι, κομμάτι στα ζώα τους.
Στην προσπάθεια τους να το φυγαδέψουν προκειμένου να γλυτώσει από το μένος των Τούρκων κατακτητών, αποφάσισαν να το στείλουν στο Λεωνίδιο.
Έτσι αυτό το ιστορικής σημασίας τέμπλο κοσμεί μέχρι σήμερα τον ιερό ναό της Παναγίας στο Λεωνίδιο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια