Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μονεμβασιά

Οι συστάσεις για την εκπληκτική αυτή γωνιά του Μοριά είναι μάλλον περιττές.
Όμως, όπως και να το κάνουμε, αυτή η πέτρινη εισβολή του τεράστιου βράχου, που παρεμβάλλεται για μερικές εκατοντάδες μέτρα στο ομοιόμορφο γαλάζιο του Μητρώου πελάγους, ποτέ δεν σε αφήνει ασυγκίνητο.
Η Μονεμβάσια είναι μία από τις λιγοστές καστροπολιτείες της Ευρώπης που.....

παραμένει ζωντανή και κατοικείται, ενώ προσφέρει συγχρόνως πλήρη τουριστική υποδομή.
Επιπλέον, είναι η κατάλληλη αφετηρία για αρκετές, σύντομες και πολύ ενδιαφέρουσες εκδρομές.

* Ματιές στην ιστορία:
"Μόνη έμβασις" από τη μητρική γη του Μοριά προς τον τεράστιο βράχο μία στενή , μήκους μόλις 163 μ. πέτρινη λωρίδα γης. Το οχυρωματικό έργο ήταν έτοιμο από τη φύση. Το 550 μ.Χ χτίστηκαν τα πρώτα τείχη από τους Βυζαντινούς με σκοπό να προφυλαχθούν οι αγρότες από τις επιδρομές. Με την πάροδο του χρόνου, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς έγινε ένα από τα ισχυρότερα φρούρια της Ελλάδας και μαζί με τον Μυστρά, ένα από τα στρατηγικότερα σημεία ολόκληρου του Μοριά. Την ευημερεύουσα πόλη κατέλαβαν το 1249 μ.Χ οι Φράγκοι με τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο.Αργότερα η Μονεμβασιά μαζί με τον Μυστρά πέρασαν στα χέρια των Παλαιολόγων. Μετά ήρθαν οι Ενετοί και οι Τούρκοι. 'Ολοι αναγνώρισαν τη στρατηγική σημασία του απόκρημνου βράχου και όλοι άφησαν τα σημάδια τους με έργα οχυρώσεων, επεκτάσεις, δημόσια κτίρια και εκκλησίες. Η Μονεμβασιά ήταν ενδιάμεσος σταθμός ελλιμενισμού των πλοίων που κατευθύνονταν από τη Βενετία προς τα λιμάνια του Ανατολικού Αιγαίου. Διάσημο ήταν το τοπικό κρασί Μαλβάζια, που εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες στην Ιταλία και από εκεί τραβούσε για όλες τις πολιτείες της Δυτικής Ευρώπης.
*  Τι θα δείτε
Ο καινούργιος οικισμός, που έχει αναπτυχθεί έξω από την παλιά πόλη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διεκδικήσει εύσημα καλαισθησίας. Εδώ πάντως θα βρείτε την αγορά, τις τράπεζες και όλες τις σύγχρονες εξυπηρετήσεις. Διασχίζοντας, όμως, την επιβλητική καστρόπορτα, όλα μοιάζουν να αλλάζουν. Προπύργια, τείχη, πολεμίστρες, λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρες σημαδεμένες από τη δύναμη του χρόνου και των ανθρώπων σε υποδέχονται σιωπηλά. Κάθε σπίτι, κάθε αρχοντικό, κάθε εκκλησία και κάθε γωνιά της μεσαιωνικής πολιτείας έχει τη δική της ιστορία. Βυζαντινά σύμβολα, ενετικά οικόσημα, ξεθωριασμένες εικόνες.. Όλα συνυπάρχουν ταιριαστά, συνδέοντας ιστορίες ευημερίας και περιπέτειες πολέμων και πολιορκών.
Ανηφορίζεις τον κεντρικό καλντερίμι, δηλαδή την οδό Γιάννη Ρίτσου, και μένεις έκθαμβος. Τα τουριστικά μαγαζάκια με την πολύχρωμη πραμάτεια τους έρχονται να δώσουν μιαν ανάλαφρη νότα στη σιωπηλή, αυστηρή κυριαρχία της μεσαιωνικής λιθοδομής. Αξίζει να αναζητήσετε τη βυζαντινή τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, τον οκταγωνικό ναό της Αγίας Σοφίας, τον πεντάτρουλο της Παντάνασσας, και δεν είναι μόνο αυτές. Περισσότερες από 40 εκκλησίες και ξωκλήσια κοσμούν τον απόκρημνο βράχο.
*  Κοντινές εκδρομές
Ένας στενός ασφαλτοστρωμένος δρόμος φεύγει νότια σε πορεία παράλληλη με την ακτογραμμή τερματίζει στον Άγιο Φωκά καταλήγοντας στα απόμακρα χωριά του Κάβο Μαλιά.
Η πορεία μας αναγκαστικά θα διασταυρωθεί με την αμμουδιά Πορί. Στη συνέχεια τραβάμε προς βορρά μέχρι να φτάσουμε στον παραθαλάσσιο οικισμό της παλιά Μονεμβασιάς με τα λιγοστά σπίτια και το μικρό λιμάνι. Λίγο βορειότερα, τα απόκρημνα βράχια της ακτής παραμερίζουν πρόσκαιρα για να αποκαλύψουν μια μικρή βοτσαλιά που ξανοίγεται αντίκρυ στη βραχονησίδα Δασκαλειό. Κοντά στον οικισμό Αριάνα, βρίσκεται η "Σπηλιά του Κύκλωπα", όπου βρέθηκε ένα υπερφυσικού μεγέθους ανθρώπινο κρανίο (εκτίθεται σε μουσείο της Νέας Υόρκης). Στη συνέχεια το λιμάνι του Γέρακα ξεπροβάλλει μέσα από τα γερασμένα λιόδεντρα. Η μικρή λιμνοθάλασσα υπάγεται στο δίκτυο "Natura 2000" και πιθανόν αυτή την εποχή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η μετανάστευση των πουλιών, να συναντήσετε ερωδιούς και άλλα είδη της φτερωτής πανίδας.
Με κατεύθυνση τον Άγιο Φωκά και λίγο πριν από τον νεόδμητο οικισμό Καστέλλα θα δούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που δρασκελίζει το βουνό. Η διαδρομή αυτή, πριν γυρίσει προς την πλευρά του Λακωνικού κόλπου, προσφέρει εξαιρετική θέα στο Μυρτώο πέλαγος. Θα κατηφορίσουμε προς Ελληνικό, Κρυόβρυση, Παντάνασσα και θα πέσουμε στον οδικό άξονα Σπάρτης-Νεάπολης που οδηγεί στον Αρχάγγελο, στο Ελαφονήσι και από εκεί στα απόκρημνα τοπία του Κάβο Μαλιά.
vita

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια