.
Αφράτο κέικ κολοκύθας με μυρωδικά κ καρύδιαVegan walnut butternut squash bread
Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθώ να φτιάχνω γλυκά vegan, δηλ. να μην χρησιμοποιώ κανένα ζωικό παράγωγο:
ούτε αυγά, ούτε βούτυρο, ούτε γιαούρτι ή αγελαδινό γάλα.
Είναι μια ωραία πρόκληση κι ένα ωραίο ταξίδι που έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ναι, μπορούν τα vegan γλυκά να είναι νοστιμότατα. Σήμερα σας παρουσιάζω ένα κέικ, για το οποίο είμαι πολύ περήφανη. Είναι αφράτο, πολύ γευστικό κ φυσικά πολύ ελαφρύ. Κέικ κολοκύθας, καρύδια κ μυρωδικά. Η υφή του, το άρωμά του, η γεύση του όλα πήραν άριστα! Φέτος για πρώτη φορά χρησιμοποίησα κολοκύθα κ έχω κατενθουσιαστεί. Η αρχή έγινε με αυτή την πράσινη σαλάτα με ψητή κολοκύθα, ρόδι κ καρύδια κ ακολούθησε αυτό το ρολό κολοκύθας με μανιτάρια κ καρύδι. Ήρθε λοιπόν κ η ώρα να μπει σε γλυκό κ να το απογειώσει χαρίζοντας του χρώμα κ αφρατοσύνη! (τι γλωσσοπλάστης που είμαι!)
Σας συμβουλεύω να πειραματιστείτε κι εσείς στην vegan ζαχαροπλαστική. Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν. Ας ξεκολλήσουμε λίγο από παλιές βλαβερές συνήθειες τύπο: ζάχαρη αβέρτα, βουτύρατα, κρέμες γάλακτος τίγκα στα λιπαρά κτλ…
Υλικά:
1 φλ.(300 γρ.) πουρές κολοκύθας
1/2 φλ. γάλα (εγώ έβαλα σόγιας)
1/4 φλ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. κοπανισμένος λιναρόσπορος+3 κ.σ. νερό
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. baking powder
2 βανίλιες
1 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. καρύδια
Εκτέλεση:
Καθαρίζω την κολοκύθα κ την κόβω σε κομμάτια.
Τη ρίχνω σε βραστό νερό κ τη βράζω ώσπου να μαλακώσει.
Την στραγγίζω κ την πολτοποιώ σε μπλέντερ.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το baking powder, τις βανίλιες κ τα μπαχαρικά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω με σύρμα όλα τα υγρά υλικά μαζί με τη ζάχαρη.
Κατόπιν ρίχνω σιγά σιγά το μείγμα με τα στέρεα υλικά σε αυτό με τα υγρά κ ανακατεύω καλά.
Τέλος βάζω κ τα καρύδια.
Αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 45 περίπου λεπτά.
Καλοφάγωτο!
theveggiesisters
4 Σχόλια
Καλησπέρα Φωτεινή μου! Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που δεν εχουν ζωικά λιπαρά!!! Ποτε δεν τα συμπάθησα! Στις νηστείες είμαι πολύ χαρούμενη!!! Μπορεί να γίνει και με γάλα αμυγδάλου!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήγαλα αμυγδαλου;;;;;;
Διαγραφήουτε οτι υπαρχει ηξερα
θα το ψαξω γιατι ερχονται νηστιες
ευχαριστω
Είναι απλό να το φτιάξεις Φωτεινή! Χρειάζεται ένα φλιτζάνι λευκά αναλατα αμύγδαλα, και τρία φλιτζάνια νερό. Θα βάλεις τα αμύγδαλα να μουλιάσουν στο ενα φλιτζάνι νερό για μια νύχτα, μετά θα τα στραγγίσεις και θα τα αλέσεις στο μούλτι με τα δυο φλιτζάνια νερό... Μετά θα τα σουρώσεις σε ενα λεπτό υφασμα η σουρωτήρι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ειναι ολο... Τη συνταγή μου την έδωσε μί. φιλη που ο γιος της δεν μπορουσε να πιει ζωικό γάλα..
τοσο απλο;
Διαγραφήευχαριστω πολυ