Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συλλέκτης Ίων Βορρές 1924-2015

Πέθανε 27/2, πλήρης ημερών, ο συλλέκτης Ίων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στην Παιανία.
Το Μουσείο «γεννήθηκε» το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής Τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού. Χωρίζεται σε δύο τμήματα:
σε εκείνο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και στο λαογραφικό Μουσείο. Και τα δυο μουσεία καλύπτουν 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.
Το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα. Το λαογραφικό μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτιρίων, αυλών και κήπων, μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων που στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή.
Μιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα, ο ζωγράφος Γιάννης Βαμβακάς λέει: «Γεννημένος στα Φιλιατρά, ο Ιων Βορρές υπηρέτησε με ομάδα αμερικανών αξιωματικών στα βουνά της Εύβοιας στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής».
Ήταν απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και απέκτησε το δίπλωμα των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης και ανώτερο δίπλωμα στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες του Καναδά.
Το 1967 ο Βορρές διορίστηκε με βαθμό πρέσβη ως Διευθυντής του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ και ήταν ο μόνος καναδός υπήκοος διευθυντής ξένου περιπτέρου στην έκθεση.
Από το 1991 ως το 1998 διετέλεσε δήμαρχος Παιανίας.  Έχει τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αθηνών και τη Λέσχη Λάιονς και έχει παρασημοφορηθεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το 2001 έλαβε τιμητικά τον τίτλο του Δρ. Καλών Τεχνών από το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δήλωσε: «Μέσα από το σημαντικό μουσείο που ίδρυσε, ο Ίων Βορρές πρόσφερε πολλά στην ανάδειξη της συνέχειας μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Τα δύο τμήματα του Μουσείου Βορρέ, το λαογραφικό και το μουσείο σύγχρονης τέχνης διασώζουν αυθεντικές εκδοχές του ελληνικού πολιτισμού, του ίδιου πολιτισμού που ο Βορρές φρόντισε να προβάλει με πολλές εκθέσεις έργων της συλλογής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια