Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χαλβάς: Παραδοσιακ​ό έδεσμα για νηστείες κι όχι μόνο!

HALVAS
Ένα παραδοσιακό έδεσμα ιδιαίτερα γευστικό και θρεπτικό κυριαρχεί στις προτιμήσεις των Ελλήνων πολύ περισσότερο τις ημέρες της νηστείας.
Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους χαλβά.
Με ρίζες στη Μικρά Ασία ο χαλβάς έγινε γνωστός στους ΄Ελληνες μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, με τον ερχομό δηλαδή των προσφύγων στη χώρα.
Από τότε και μέχρι σήμερα αποτελεί αγαπημένο έδεσμα για δύο λόγους, για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά και για την υψηλή διατροφική του αξία.
Παρασκευάζεται κυρίως από ταχίνι, ζάχαρη και φυτικά έλαια.
Ο χαλβάς για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να παρασκευαστεί το ταχίνι.
Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα.
Γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξίας, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή.
Καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο με κανέλα ή λεμόνι.
Το γλυκό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.
Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κα΄τα 60% από ταχίνι έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.
Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου.
Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη.
Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.
΄'Ετσι, όταν το σουσάμι και κατ επέκταση ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών.
Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.
'Ένα ακόμη προϊόν, επίσης νηστίσιμο με βάση το ταχίνι είναι και το καρυδόπαστο.
Ένα γλυκό που θα μπορούσε άνετα να αντικαταστήσει τη σοκολάτα, θρεπτικό και κυρίως χωρίς συντηρητικά.
'Ολα προϊόντα ελληνικά, αγνά και παραδοσιακά.
Εάν είστε λάτρης του σπιτικού χαλβά, του λεγόμενου σιμιγδαλένιου, υπάρχουν πολλές εύκολες συνταγές για να τον φτιάξετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
Για να δώσετε ξεχωριστή γεύση στο χαλβά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μέλι, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και καρύδια εκτός από τα συνηθισμένα κουκουνάρια και τις γνωστές σταφίδες.
Για όσους νηστεύουν αλλά και για εκείνους που απλώς προσέχουν τη διατροφή τους ο χαλβάς, όπως όλα δείχνουν, είναι μια πολύ καλή λύση.
Ευεργετικός στον οργανισμό και εύγευστος, πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται με μέτρο!
Χαλβάς συνταγές

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια