Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νάρκισσοι και επαναστάτες

Η Σάντι Χότσκις είναι μία Αμερικανίδα ψυχολόγος, η οποία διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καλιφόρνιας.Εξέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τη διαταραχή της προσωπικότητας που ονομάζουμε ναρκισσισμό, σ’ ένα βιβλίο με τον τίτλο:
«Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του ναρκισσισμού».
Η συγγραφέας τα προσδιορίζει ως εξής:

1) Αναισχυντία. Η ναρκισσιστική προσωπικότητα βιώνει το αίσθημα της ντροπής τελείως διαφορετικά από τις υγιείς προσωπικότητες.
2) Μαγική σκέψη. Ο όρος αναφέρεται σ’ ένα τρόπο του σκέπτεσθαι, που βασίζεται σε στρεβλώσεις της πραγματικότητας, αυταπάτες και αυθαίρετους συσχετισμούς γεγονότων.
3) Αλαζονεία. Το ηθικό του νάρκισσου αναπτερώνεται όταν μειώνει τους άλλους.
4) Φθόνος. Ο νάρκισσος περιφρονεί εκείνους τους οποίους φθονεί, επειδή αισθάνεται ότι απειλούν την ανωτερότητά του.
5) Ιδιαίτερα δικαιώματα. Ο νάρκισσος αναγνωρίζει στον εαυτό του ξεχωριστά δικαιώματα και απαιτεί ευνοϊκότερη μεταχείριση έναντι των άλλων.
6) Εκμετάλλευση. Χρησιμοποιεί τους άλλους χωρίς ενδοιασμούς, ιδίως αν βρίσκονται σε ιεραρχικά κατώτερη θέση.
7) Ουδεμία αντίληψη των ορίων του εαυτού του. Για τον νάρκισσο, οι άλλοι είτε είναι προέκταση του εγώ του είτε απλώς δεν υπάρχουν καθόλου.
Τα διάβαζα αυτά χθες, σκεπτόμενος ότι ενδεχομένως μας βοηθούν να καταλάβουμε και τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι πιστεύουν τόσο βαθιά στην ανωτερότητα της πολιτικής σκέψης τους και των επαναστατικών πεποιθήσεών τους, ώστε αναγνωρίζουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να αφαιρούν τη ζωή των άλλων. Δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν στο βάθος κάθε Κουφοντίνα υπάρχει ένας αθεράπευτος νάρκισσος...
kathimerini
Tου Στεφανου Κασιματη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια