Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Ο νέος υπουργός Υγείας

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΕΝΑΣ ''ΤΥΦΛΟΣ'' ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΟΣΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που....

έχει ασχοληθεί ενεργά εδώ και χρόνια για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία αφού και ο ίδιος είναι τυφλός. Είναι ο δεύτερος υπουργός στην Ευρώπη που είναι τυφλός. Πρίν από μερικά χρόνια ο David Blunkett τυφλός εκ γενετής είχε αναλάβει υπουργός Παιδείας της Βρετανίας.

Ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει προηγούμενη θητεία στο Υπουργείο Υγείας αφού την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και κατά γενική ομολογία είχε επιτελέσει ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία.

Ο νέος Υπουργός Υγείας γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι δικηγόρος και Δρ. κοινωνικών επιστημών. Εκλέχτηκε τρεις φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Από τον Ιούνιο του 2011, οπότε και καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο, μέχρι τον Απρίλιο του 2012 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Το 2012 και το 2105 εξελέγη βουλευτής Β΄Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ο πρώτος Έλληνας τυφλός που εκλέχθηκε βουλευτής και ένας εκ των δύο στην ΕΕ.

Το 1961, σε ηλικία 10 ετών έχασε το φως του από έκρηξη εγκαταλελειμμένης γερμανικής χειροβομβίδας. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, στην αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους αντιδραστικούς κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας. Το 1978 διώχθηκε με το Νόμο 4000.

Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.α.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε ως αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κωτσοπούλου με την οποία έχουν δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Λευτέρη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια