Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέα συμβουλή: Αποθηκεύστε ύπνο!

Όποιος έχει αποκοιμηθεί πάνω στο γραφείο του, το ξέρει από πρώτο χέρι: η κούραση μπορεί να «ξεσπάσει» την χειρότερη ώρα.
Μην αποθαρύνεστε όμως.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι μπορούμε να…

αποθηκεύουμε ύπνο, για να τον χρησιμοποιούμε όταν τον έχουμε ανάγκη!
Η μελέτη έγινε στο Στρατιωτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Walter Reed.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τρέισι Ραπ, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να κάνουν κάποιες προσαρμογές στον ύπνο τους, για να δουν τι θα συμβεί.
Τι είδους προσαρμογές;
Επί μία εβδομάδα, οι μισοί ακολούθησαν το κανονικό πρόγραμμα ύπνου που είχαν, και οι άλλοι μισοί είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται όσο ήθελαν – δηλαδή με τις ώρες!
Την επόμενη εβδομάδα, οι ερευνητές προσκάλεσαν όλους τους εθελοντές στο εργαστήριό τους και επί επτά ημέρες τούς επέτρεπαν να κοιμούνται μόνον τρεις ώρες ανά 24ωρο – τους προκάλεσαν δηλαδή σημαντική έλλειψη ύπνου.
Όταν πέρασαν οι επτά μέρες της ξαγρυπνίας, τους ζήτησαν να υποβληθούν σε διάφορα τεστ, τα οποία απέδειξαν πως όσοι είχαν καλοκοιμηθεί την εβδομάδα πριν από τα ξενύχτια, «ήταν πιο ανθεκτικοί στην στέρηση ύπνου».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι χρόνοι αντίδρασής τους και η πνευματική τους εγρήγορση ήταν σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι των εθελοντών οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την ρουτίνα τους και δεν είχαν αποθηκεύσει ύπνο.
Επιπλέον, μία εβδομάδα αργότερα, όσοι είχαν αποθηκεύσει εκ των προτέρων ύπνο είχαν συνέλθει πολύ περισσότερο από την στέρηση ύπνου, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. «Αυτό που ουσιαστικά βρήκαμε είναι ότι εάν κάποιος φροντίζει να γεμίζει τις ρεζέρβες του και να ξεπληρώνει εκ των προτέρων το χρέος του σε ύπνο, είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντέξει τις περιόδους που κατ’ ανάγκην θα πρέπει να κοιμάται λίγο», εξηγεί η δρ Ραπ. Δυστυχώς, οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν με αυτή την μελέτη να καθορίσουν πόσος ακριβώς ύπνος μάς χρειάζεται για να είναι γεμάτες οι ρεζέρβες μας.
«Έχω την εντύπωση ότι θα αποδειχθεί ότι είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον καθένα, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να το διερευνήσουμε για να πούμε με βεβαιότητα», είπε η δρ Ραπ.
Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση των επιστημόνων είναι να προσπαθούμε να κοιμόμαστε με τις ώρες όταν το πρόγραμμά μας έχει ξενύχτι στη δουλειά κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.
Έχουν πάντως και μια προειδοποίηση: μην το βάλετε πείσμα να αποθηκεύσετε ύπνο, διότι κινδυνεύετε να πέφτετε στο κρεβάτι και να στριφογυρίζετε, δίχως να μπορείτε να κλείσετε μάτι (όποιος έχει προσπαθήσει να κοιμηθεί στις 9 επειδή τον περιμένει «μια μεγάλη μέρα», ξέρει καλά πόσο εύκολο είναι αυτό να συμβεί).
Προτιμότερο, λένε, είναι να δούμε το θέμα πιο χαλαρά – και εν ανάγκη, να ξαναβάλουμε τον μεσημεριανό ύπνο στην ζωή μας, αντί να εστιάσουμε στον βραδινό.
Web Only

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια