Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Oι κίνδυνοι των εορτών για τα κατοικίδιά μας

.
Στολίδια, δώρα, λιχουδιές και διακοσμητικά μπορεί να μετατραπούν σε παγίδες για το κατοικίδιό μας ή να προκαλούν ατυχήματα.
Πάρτε προφυλάξεις για καλές γιορτές χωρίς απρόοπτα......

*  Διακοσμητικές γιρλάντες.
Αποτελούν πειρασμό για παιχνίδι, ιδίως για τα γατάκια. Αν όμως τις καταπιούν και παγιδευτούν στο στομάχι ή το έντερό τους, μπορεί να προκύψει σοβαρό πρόβλημα και ίσως χρειαστούν ακόμη και χειρουργείο.

*  Στολίδια του δέντρου.
Όταν είναι φτιαγμένο από γυαλί, αλουμίνιο, νήμα ή χαρτί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στα χαμηλότερα κλαδιά. Προτιμάμε άθραυστα, ξύλινα ή πλαστικά αντικείμενα για τις θέσεις αυτές.
*  Συντηρητικό υγρό.
Το υγρό που συχνά τοποθετείται κάτω από τα πραγματικά έλατα περιέχει ζάχαρη και είναι ελκυστικό για τα σκυλάκια. Περιέχει όμως και επικίνδυνες, τοξικές ουσίες.

*  Ποτπουρί.
Τα διάφορα αρωματικά χώρου συχνά περιέχουν αιχμηρά τεμάχια καθώς και τοξικές ουσίες, οπότε είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μακριά τους.
*  Φωτάκια και μπαταρίες.
Πρέπει να βγάζουμε τα φωτάκια από την πρίζα όταν φεύγουμε από το σπίτι. Αποτελούν κίνδυνο τόσο πυρκαγιάς, όσο και ηλεκτροπληξίας. Ακόμη και φωτάκια ή παιχνίδια που τροφοδοτούνται από μπαταρίες είναι επικίνδυνα - σε περίπτωση που καταπιούν τις μπαταρίες.

*  Αναμμένα κεριά.
Εκτός από πυρκαγιά, ενδέχεται να προκαλέσουν και εγκαύματα στο κατοικίδιό μας, αν το καυτό, λιωμένο κερί έρθει σε επαφή με τη γούνα του.
*  Υλικά περιτυλίγματος.
Κορδέλες, χαρτί και συσκευασίες δώρου μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, έμφραξη ή τραυματισμό του πεπτικού συστήματος να καταποθούν. Τα μικρά αφυγραντικά φακελάκια με silica gel, που συχνά τοποθετούνται σε συσκευασίες προϊόντων, είναι εξαιρετικά τοξικά για τα ζωάκια μας.
 Επίσης, αν και  μπορεί να βρίσκουμε χαριτωμένο το σκυλάκι ή το γατάκι μας με μια γιορτινή κορδέλα γύρω από το λαιμό του, τέτοια στολίδια καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί ελλοχεύει κίνδυνος πνιγμού ή τραυματισμού.

*  Λιχουδιές.
Η σοκολάτα, τα κόκαλα (ιδίως της γαλοπούλας, του κοτόπουλου και του αρνιού) τα φαγητά  με πολλά λίπη και πολλά καρυκεύματα, οι ξηροί καρποί (ιδίως τα μακαντέμια) αλλά και το αλκοόλ είναι τροφές που απαγορεύεται να καταναλώσει.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε και στους καλεσμένους μας, που μπορεί να θελήσουν να το καλοπιάσουν δίνοντάς του μια "λιχουδιά".
*  Φυτά.
Σχεδόν όλα τα καλλωπιστικά γιορτινά φυτά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση φύλλων από έλατο ή Αλεξανδρινό μπορεί να προκαλέσει στοματίτιδα, κατάπτωση και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ η κατανάλωση γκι, ου, κρίνων ή ασφόδελων μπορεί να προκαλέσει από γαστρεντερικές διαταραχές έως και θάνατο.

*  Φόβος και στρες.
Η ένταση των ημερών αυτών, με την πληθώρα των καλεσμένων - μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά - τα πυροτεχνήματα και τη φασαρία, μπορεί να στρεσάρει πολύ το σκύλο ή τη γάτα. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε να έχει ένα ήσυχο με΄ρος στο σπίτι όπου θα μπορέσει να αποσυρθεί αν αισθανθεί την ανάγκη και βέβαια να προσέχουμε μην "το σκάσει" από κάποια πόρτα που κάποιος ξέχασε ανοιχτή.
*  Καιρικές συνθήκες.
Τόσο τις ημέρες των εορτών όσο και ολόκληρο το χειμώνα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αρκετά χαμηλή. Ακόμα και οι αλπικές φυλές σκύλων κινδυνεύουν από υποθερμία αν ζουν σε απροστάτευτο χώρο έξω από το σπίτι.
Αν μένει έξω, θα πρέπει να του εξασφαλίσουμε ένα ζεστό, στεγνό και προστατευμένο από τους δυνατούς ανέμους καταφύγιο, καθώς και επαρκή, υψιθερμιδική τροφή (π.χ. όταν στη συσκευασία αναγράφονται όροι όπως 'active". "performance" ή "high energy") που θα το βοηθήσει να διατηρήσει την θερμοκρασία του.
Αν μένει μέσα, είναι καλό να θυμόμαστε ότι, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή για εμάς, το πιο πιθανό είναι να είναι πολύ χαμηλή και για εκείνο. Για τα μικρόσωμα, κοντότριχα ή κουρεμένα σκυλάκια, ένα ζεστό πανωφόρι αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο στις βόλτες.
*  Το χειμώνα, πριν βάλουμε εμπρός το αυτοκίνητό μας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει τρυπώσει στη μηχανή κάποιο γατάκι αναζητώντας τη ζέστη του κινητήρα.

*   Όταν σκεφτόμαστε να δωρίσουμε ένα ζωάκι στους αγαπημένους μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόκτηση ενός κατικιδίου είναι σοβαρή υπόθεση, που συνοδεύεται από πολλές ευθύνες.
σκύλος & γάτα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια