Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ζωάκι δεν είναι παιχνίδι!

Οι γιορτές πλησιάζουν και, έστω και κάπως πιο φτωχικά φέτος, κάποια δωράκια θα κάνουμε στα πρόσωπα που αγαπάμε.
Θέλω λοιπόν να σας υπενθυμίσω - και να σας εξορκίσω! - να μην κάνετε το λάθος να κάνετε δώρα ζωντανά ζωάκια.
Διότι το ζωάκι....

- δεν θα βαρεθώ να σας το λέω - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που πραγματικά θέλουν ένα ζωάκι για τα παιδιά τους, που τα παιδιά το 'χουν ζητήσει και οι γονείς τούς το 'χουν υποσχεθεί.
Ε, στις περιπτώσεις αυτές το ζωάκι μπορεί να 'ρθει στο σπίτι, εφόσον, όμως, υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Οι γονείς -κυρίως η μαμά- γνωρίζει τι σημαίνει «ένα κουτάβι στο σπίτι».

Ότι, δηλαδή, πρόκειται ουσιαστικά για... άλλο ένα παιδί. Διότι και το κουτάβι, ως παιδί που είναι, θα κάνει σκανταλιές και πονηριές, θα λερώσει στον καναπέ και στο καλό χαλί, θα αρρωστήσει και θα θέλει γιατρό, θα βάλει τα κλάματα μες στα άγρια μεσάνυχτα κ.τ.λ. Ξέρουν οι γονείς -και είναι έτοιμοι;- να τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά;

2. Το ζωάκι θέλει το δικό του χώρο στο σπίτι. Και καλά η γάτα που βολεύεται. Αλλά ο σκύλος, όταν μεγαλώσει, είναι ανοικονόμητος. Και η λύση «βάζω ένα σπιτάκι στη βεράντα» είναι λύση παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους και παράπονα απ' τους γείτονες.

Ο σκύλος πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι. Υπάρχει, λοιπόν, χώρος; Αν κρίνω απ' τα «ντουλάπια βεράντας» που βλέπω στις πιο πολλές πολυκατοικίες, μάλλον δεν υπάρχει. Σκεφτείτε το καλά.

3. Τα παιδιά συνήθως βαριούνται γρήγορα τα παιχνίδια τους και θέλουν καινούργια. Αν του φέρετε ένα ζωάκι ως δώρο, τι θα γίνει όταν το βαρεθεί; Είναι διατεθειμένοι οι γονείς να το αναλάβουν -και αυτό- και να του αφιερώσουν πολύ απ' τον ελεύθερο χρόνο τους; Έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν τα χρήματα που θα χρειαστούν για το φαΐ του, τα αξεσουάρ του, το γιατρό του;

Κακά τα ψέματα: το σκυλί θα το μεγαλώσετε εσείς -το παιδί, το πολύ πολύ, θα παίζει κάποιες φορές μ' αυτό. Λοιπόν;

Σκεφτείτε ξανά και ξανά και όταν το αποφασίσετε να κάνετε δώρο στο παιδί ένα κουτάβι ή ένα γατί, η απόφαση να είναι κοινή και χωρίς... αστερίσκους. Τα γνωστά «ας το πάρουμε και βλέπουμε» σημαίνουν ότι πολύ γρήγορα το ζωάκι θα καταλήξει στους πέντε δρόμους. Κι εσείς θα λέτε στο παιδάκι σας ότι... «το δώσαμε σ' έναν κύριο που έχει μεγάλο κτήμα στο χωριό»...

* Η Αλλοπάρ είναι σκύλα, αλλοπαρμένη, σωστό τρεχαντήρι, πανέμορφη και, στα θέματα υιοθεσίας σκύλων, πολύ αυστηρή. Αν όμως ντε και καλά θέλετε ζωάκι, σας συνιστά να το διαλέξετε ανάμεσα σ' αυτά που διατίθενται για υιοθεσία.
Επίσης, σας προτείνει να κάνετε μια βόλτα απ' τα «καταφύγια» των ζωοφιλικών σωματείων ή τα κυνοκομεία των δήμων (όπου υπάρχουν). Εκατοντάδες ψυχούλες και φατσούλες σάς περιμένουν με λαχτάρα να τις αγκαλιάσετε, να βρουν κι αυτές ένα σπίτι και μια οικογένεια!
Παναγιώτης Διαμαντής/pdiam@enet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια