Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παιδιά και δώρα

Αν είστε κι εσείς από τους γονείς που τους απασχολούν ερωτήματα όπως "τι να του πάρουμε πάλι, τα έχουν όλα", ή  "ποιο είναι το σωστό δώρο για ένα παιδί", δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί.

*  Μην κάνετε υπερβολές!...
Συχνά πιστεύουμε ως γνήσιοι καταναλωτές και παιδιά της εποχής μας ότι η ευτυχία κρύβεται στην αφθονία των υλικών αγαθών. Πολλές φορές, μάλιστα, μπερδεύουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον με την αλόγιστη προσφορά πραγμάτων, ενώ επικρατεί η άστοχη ιδέα, ότι, επειδή λείπομαι αρκετά ή δεν έχουμε χρόνο και υπομονή να ασχοληθούμε πολύ μα τα παιδιά μας, εξαγοράζουμε τις τις ενοχές μας.
Τα παιδί, όμως, μπορεί να βρεθούν σε μεγάλη σύγχυση. Να καταλήξουν να πιστεύουν, δηλαδή, ότι η πιο σίγουρη απόδειξη αγάπης και αναγνώρισης από τους δικούς τους ανθρώπους είναι τα πολλά και ακριβά δώρα.
Ο καταιγισμός από δώρα, μέσα στον ψυχισμό των παιδιών, τείνει να μπερδεύει το συναίσθημα και τη χρηματική αξία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην πορεία να αντιληφθούν τη συμβολική αξία της προσφοράς.
*  Τα Χριστούγεννα δεν είναι αφορμή μόνο για υλικά δώρα.
Εν τέλει, όσα δώρα κι αν χαρίσουμε στα παιδιά, όσο ακριβά και αν είναι, όσο και αν ανταποκρίθηκαν στις μεγάλες ή μικρότερες προσδοκίες τους, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που ζητούν και επιθυμούν και που καλό είναι να διδαχτούν.
Κι αυτό γιατί, η χαρά και η ικανοποίηση από τα δώρα, τα χρήματα και γενικότερα οι υλικές απολαύσεις είναι επιφανειακές και συχνά μπορεί να αφήσουν ένα αίσθημα μελαγχολίας. Επειδή θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα, καλό είναι να τους παρουσιάζουμε πώς θα αναζητήσουν νόημα και σε άλλα πράγματα.
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν είναι το πνεύμα της κατανάλωσης, αλλά το πνεύμα της απλής προσφοράς, της αγάπης και του ενδιαφέροντος για τους άλλους. Ας μην το ξεχνάμε και ας μην παραγνωρίζουμε την αξία του.
*  Βάλτε όρια.
Άλλο ένα βασικό κεφάλαιο: Ως γονείς, πρέπει να εγκρίνετε το δώρο του παιδιού σας. Για παράδειγμα, αν θα κρατήσει στα χέρια του το αντίγραφο ενός όπλου, αν θα αποκτήσει το "τέρας" που είδε στην τηλεόραση, αν θα έχει την κούκλα με τα σύνεργα του μακιγιάζ (που έχουν όλες οι υπόλοιπες συνομήλικές τους) κλπ.
Μια εναλλακτική επιλογή είναι η διαπραγμάτευση, όπως άλλωστε και η αποφυγή - κατά το δυνατόν - της έκθεσης των μικρών στον καταιγισμό των διαφημίσεων στην τηλεόραση.
Από την άλλη, τα όρια είναι και οικονομικά. Θα πρέπει και τα πιτσιρίκια να μάθουν μερικά πράγματα για το οικονομικό κόστος των επιλογών! Αντί, λοιπόν, να πανικοβάλλεστε με τις υπέρμετρες αξιώσεις, για τις οποίες άλλωστε δεν έχουν κατανόηση, καλύτερα να οριοθετήσετε το ποσό που μπορούν να δαπανήσουν, ενώ αν επιθυμούν κάτι ακριβότερο, καλό είναι να μάθουν τα οφέλη της αποταμίευσης.
Αυτός είναι και ο τρόπος για να διδαχθούν ότι η ικανοποίηση της επιθυμίας δεν είναι "ουρανοκατέβατη", αλλά απαιτεί και προσωπική προσπάθεια.
*  Τιμωρία ή ανταμοιβή.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι αν τα δώρα πρέπει να σχετίζονται με την καλή συμπεριφορά ή τις καλές επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο. Όμως τα δώρα και η χαρά των γιορτών έχουν άλλους συμβολισμούς και γι αυτό καλύτερα να μην γίνονται υπό όρους. Υπάρχουν άλλες στιγμές και ευκαιρίες για να επιβραβεύσουμε ή να τιμωρήσουμε τα παιδιά, αν βέβαια το θεωρούμε απαραίτητο.
*  Μικρά κακομαθημένα.
Για να αποφύγετε να βρεθείτε κάποια στιγμή απέναντι σε ένα παιδί σωστό τύραννο και απολύτως κακομαθημένο, μην το ....πνίγεται με δώρα. Η αίσθηση που δημιουργεί η υπερπληθώρα στα παιδιά είναι το ανικανοποίητο. Δεν μπορεί να θεωρεί κάθε του επιθυμία διαταγή!
Τα παιδιά μπορεί να έχουν χιλιάδες  - και συχνά στιγμιαίας - επιθυμίες, που όμως δεν μπορούν να πραγματοποιούνται, πάντα, ούτε αμέσως.
* Το άνοιξε - το πέταξε.
Και ποιος μεγάλος δεν έχει βρεθεί μπροστά στην αδιαφορία του βλέμματος ενός πιτσιρικιού που, μόλις άνοιξε το πακέτο, δεν έδειξε κανέναν, μα κανέναν, ενθουσιασμό; Η λύση είναι ή να ρωτήσετε τα παιδιά τι επιθυμούν και να έχετε τη λίστα "παρά πόδα" ή, αν θέλετε να τους κάνετε έκπληξη, βεβαιωθείτε ότι δεν αγοράζετε με γνώμονα τι αρέσει σε σας! Σκεφθείτε τις προτιμήσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους, τα αγαπημένα τους χρώματα...
* Τι παιχνίδι να του πάρω;
Και εδώ ισχύει ο γνωστός κανόνας: 'Οσο πιο απλό, τόσο πιο καλό. Ένα παιχνίδι που έχει τη δύναμη να του εξάψει τη φαντασία, να το δραστηριοποιήσει και να του δώσει ερεθίσματα είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Αφού του δίνει την ευκαιρία, παίζοντας, να αναπτύξει μια "φανταστική" πραγματικότητα, απαραίτητη για την εξέλιξή του.
Αν είχατε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα παιδί την ώρα που παίζει, θα έχετε διαπιστώσει ότι ένα πολύπλοκο παιχνίδι - πιθανόν και πολύ εντυπωσιακό - που όμως είναι πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας, δεν έχει τη δύναμη να κρατήσει για πολλή ώρα την προσοχή του και τελικά δεν του χαρίζει ούτε χαρά ούτε ικανοποίηση. Πολύ απλά, μία μπάλα μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το πιο ακριβό παιχνίδι!
Μαίρα Καλοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια