Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Alice Liddell 1852-1934 η αληθινή Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Alice Liddell
Γέννηση: 4 Μαΐου 1852, Γουεστμίνστερ, Ηνωμένο Βασίλειο
Απεβίωσε: 16 Νοεμβρίου 1934, Γουέστερχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο
Πριν από 148 χρόνια κυκλοφόρησε το βιβλίο μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας, ενός άνδρα (33 χρονών τότε) που ήταν ταυτόχρονα λογοτέχνης, μαθηματικός, διάκονος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεινός φωτογράφος.
Ονομαζόταν Charles Lutwidge Dodgson αλλά όλοι εμείς τον γνωρίζουμε ως Lewis Carroll.
Το βιβλίο για το οποίο μιλάμε είχε αρχικό τίτλο «Η Αλίκη κάτω από τη γη» που αργότερα έγινε «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων», για να ακολουθήσει η συνέχειά του «Η Αλίκη πίσω απ’ τον καθρέφτη».
Edith, Lorina και Alice Liddell
Edith, Lorina και Alice Liddell
Lorina και Alice Liddell
Ο Dodgson έγραψε το βιβλίο για να διασκεδάσει τις τρεις θυγατέρες της οικογένειας Liddell: την Lorina, την Edith και, κυρίως, την Alice που ήταν η αγαπημένη του.
Είχε γνωριστεί με την οικογένεια από το 1856, όταν η Alice ήταν μόλις τεσσάρων χρονών.
Το αρχικό βιβλίο, που ήταν χειρόγραφο και έφερε εικονογράφηση από τον ίδιο τον Dodgson, χαρίστηκε στην μικρή Alice.
Όταν εκδόθηκε είχε εμπλουτιστεί με νέες περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων και η, πολύ καλή, εικονογράφηση ήταν του John Tenniel, ο οποίος έκανε 42 χαρακτικά ειδικά για το βιβλίο.
Ο Dodgson διατήρησε στενούς δεσμούς με την οικογένεια Liddell για εννέα χρόνια, μέχρι που οι σχέσεις τους διακόπηκαν απότομα το 1865, όταν η Alice ήταν περίπου 13 χρονών.  Σ’ όλο αυτό το διάστημα ο συγγραφέας είχε ανταλλάξει πλήθος επιστολών με την μικρή οι οποίες, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, καταστράφηκαν ξαφνικά ένα πρωί από την μητέρα της.
Η μόνη επιστολή του Dodgson προς την Alice που έχει διασωθεί, είναι μία με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 1883, όταν η 30χρονη, πια, Alice έχει γίνει η κυρία Alice Hargreaves.
Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Dodgson επικοινωνούσε μαζί της και της έστελνε επιστολές και βιβλία.
Alice, Lorina και Edith Liddell
Οι λόγοι της ρήξης με την οικογένεια Liddell είναι άγνωστοι και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αν και εξαιρετικά ασφαλείς.  Ο Dodgson διατηρούσε ημερολόγιο, σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, εννέα τόμοι από το οποίο έχουν διασωθεί.  Μέσα σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και το χρονικό διάστημα της γνωριμίας του με την Alice καθώς και εκείνο της διακοπής των σχέσεών τους.  Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες σελίδες έχουν αφαιρεθεί, πιθανότατα από κάποιο μέλος της οικογένειας του Dodgson, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να διαφυλάξει το καλό όνομα της οικογένειας, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται χαμηλόφωνες συζητήσεις για ενδεχόμενη παιδοφιλία του συγγραφέα.
Alice Liddell
Η αλήθεια είναι ότι ο Dodgson έδειχνε μεγάλον ενδιαφέρον για τα άγουρα κοριτσάκια, το οποίο χανόταν όταν αυτά παρουσίαζαν τα πρώτα σημάδια της ήβης.  Τα φωτογράφιζε μετά μανίας  σε διάφορες πόζες, ντυμένα με τα κανονικά τους ρούχα, μεταμφιεσμένα ή ακόμα και γυμνά.  Αυτό το τελευταίο ήταν που πυροδότησε τις υποθέσεις περί παιδοφιλίας.  Προσπαθούσε πάντα να γνωρίζει οικογένειες με μικρά κορίτσια, εκμεταλλευόμενος κάθε δυνατότητα.  Τα ταξίδια, οι περίπατοι, οι κοινωνικές συναναστροφές είχαν έναν και μόνο στόχο: την γνωριμία με νέα, μικρά κορίτσια.
Alice Liddell, μεταμφιεσμένη σε ζητιανάκι.
Αν και δεν υπάρχουν ή, τουλάχιστον δεν έχουν επίσημα καταγραφεί, καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κάποιου παιδιού, εντούτοις από τις φωτογραφίες διακρίνεται ο ερωτισμός και είναι εμφανές το πάθος του Dodgson.  Προφανώς αυτό διέκρινε και η κ. Liddell και κατέστρεψε όλες τις επιστολές που ο συγγραφέας είχε στείλει στην Alice και, στη συνέχεια, διέκοψε και τις οικογενειακές επαφές με τον Dodgson, καθώς άρχισε να βρίσκει ανάρμοστο το ενδιαφέρον του ενήλικα για το μικρό κορίτσι.  Ο κύκλος της οικογένειας άφησε να διαρρεύσει ότι ο Dodgson είχε θελήσει να παντρευτεί την ενδεκάχρονη Alice.
Lewis Carrol και Alice Liddell
Alice Liddell
Σε ηλικία 28 ετών, η Alice παντρεύτηκε τον Reginald Hargreaves, έναν επαγγελματία παίκτη του κρίκετ, με μεγάλη περιουσία.  Απόκτησαν τρεις γιους, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν σε μάχη κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.  Ο τρίτος επέζησε και της χάρισε και μιαν εγγονή.
Η τελευταία φωτογραφία της Alice από τον Lewis Carroll, όταν ήταν ήδη κ. Hargreaves.
Το ζευγάρι των Hargreaves ήταν ένα από τα εξέχοντα στην αγγλική υψηλή κοινωνία.  Μετά το θάνατο του Reginald, το 1926, η Alice –προκειμένου να ανταποκριθεί στο δυσβάσταχτο κόστος συντήρησης του επιβλητικού σπιτιού της οικογένειας, αποφάσισε να πουλήσει το χειρόγραφο του Dodgson με τις περιπέτειες της Αλίκης, το οποίο αγοράστηκε στο αστρονομικό, για την εποχή, ποσό των 15.400 λιρών.  Αγοραστής ήταν ένα αμερικανός, μετά τον θάνατο του οποίου το χειρόγραφο αγοράστηκε από μιαν ομοσπονδία αμερικανών βιβλιόφιλων και δωρήθηκε στους Βρετανούς ως αναγνώριση «του θάρρους που επέδειξαν στην αντιμετώπιση των χιτλερικών στρατευμάτων, πριν την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο».  Σήμερα βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Φωτογραφία από το χειρόγραφο βιβλίο
Φωτογραφία από το χειρόγραφο βιβλίο
Η Alice Liddell Hargreaves πέθανε το 1934, σε ηλικία 82 ετών.  Η σωρός της αποτεφρώθηκε και η στάχτη τοποθετήθηκε σε τάφο στο κοιμητήριο της εκκλησίας του St. Michael & All Angels, στο Lyndhurst.  Μια πλάκα, με την επιγραφή «Ο τάφος της κ. Reginald Hargreaves, της Αλίκης του βιβλίου  Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll» σηματοδοτεί το σημείο ταφής
Η Alice Hargreaves, λίγο πριν το θάνατό της.

*Οι φωτογραφίες των μικρών Alice, Lorina και Edith Liddell είναι του Lewis Carroll.
*Τα χαρακτικά είναι του John Tenniel

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια