Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί ζαλίζομαι, έχω ναυτία ή βουλώνουν τα αυτιά όταν ταξιδεύω

Ένας στους τρεις ανθρώπους ζαλίζεται σε κατάσταση κίνησης με κάποιο μεταφορικό μέσο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε την κίνηση με τη συνεργασία τριών συστημάτων στον οργανισμό μας και όταν δεν κινούμαστε οι ίδιοι (πχ περπατώντας) αλλά η κίνηση συμβαίνει μέσα στο μεταφορικό μέσο που βρισκόμαστε, η συνεργασία των συστημάτων αυτών μπορεί να καθίσταται προβληματική.
Όταν καθόμαστε το σώμα μας πληροφορεί ότι είμαστε ακίνητοι.
Την ίδια ώρα ο λαβύρινθος του αυτιού μας πληροφορεί για την επιτάχυνση και τις περιστροφές ή τις γραμμικές κινήσεις και από τα μάτια επιβεβαιώνεται η κίνηση ή όχι στο περιβάλλον.
Όταν οι πληροφορίες από αυτά τα συστήματα είναι αντικρουόμενες τότε προκαλείται ζάλη ή ναυτία. Για να αντιμετωπίσουμε τη ζάλη στο αυτοκίνητο μπορούμε να καθόμαστε στο μπροστινό κάθισμα και να κρατάμε το κεφάλι σταθερά.
Στο πλοίο πρέπει να στεκόμαστε στους χώρους που βρίσκονται χαμηλότερα και στη μέση ή προς τα πίσω ενώ στο αεροπλάνο πρέπει να καθόμαστε στο χώρο που είναι τα φτερά.
Από την άλλη πλευρά, το βούλωμα των αυτιών στο αεροπλάνο οφείλεται στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Αντιμετωπίζεται με το μάσημα τσίχλας, με κινήσεις χασμουρητού κατά τη διάρκεια της πτήσης, την αποφυγή του αλκοόλ και τη συχνή ενυδάτωση μας( για να αποφευχθεί η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας του αυτιού που ευθύνεται για το βούλωμα).
Επίσης, μπορούμε να κρατάμε για λίγο βουλωμένη μύτη και στόμα και να καταπίνουμε για να διοχετεύεται αέρας στα αυτιά.
Τέλος, ένα έξυπνο τρικ είναι να βάλουμε στον πάτο δυο πλαστικών ποτηριών λίγο βρεγμένο χαρτί και να καλύψουμε με αυτά τα αυτιά μας για να περιοριστεί η πίεση, ειδικά κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του αεροσκάφους.

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

  1. Κσλησπέρα! Στο αεροπλάνο εχω πρόβλημα με τα αυτιά μου! Θα δοκιμάσω τα ποτηράκια. Και αν γελάνε θα τους πώ, :Η Φωτεινή φταίει για ολα! Χαχαχαχα καλο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα
      να πεις οτι φταιει ενα παιδι της διαδρομης ο Αρουλης μας που του αρεσουν αυτα τα θεματα
      παντως εγω για να μην βουιζουν τα αυτια μου στο αεροπλανο μασαω τσιχλα με ανοιχτο στομα

      Διαγραφή