Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρύο, καιρός για σόμπα

Κρύο, καιρός για σόμπα
Αγαπημένοι πολίτες της Μπανανίας.
Όπως αντιλαμβάνεστε τώρα που αρχίζουν να πιάνουν τα πραγματικα κρύα, όλοι ψάχνουμε τρόπους να ζεστάνουμε τα κοκαλάκια μας χωρίς να πληρώσουμε τα άντερα μας στην ΔΕΗ, και ακόμα χειρότερα στα κοινόχρηστα που κάθε μήνα προκαλούν....

απανωτά εγκεφαλικά ακομα και αν αποφασίσεις να ανάψεις το καλοριφέρ μια βδομάδα τον μήνα και μετά βέβαια το σκυλομετανιώνεις που το έκανες.
Το BananiaGr προπονημένο πλέον απο τις περιστάσεις, έχει εφεύρει και εφαρμόσει χίλια δυο ματζούνια για να δει τους λογαριασμούς του να κατεβαίνουν, οπότε λοιπόν τώρα καταθέτουμε την…πολύπαθη εμπειρία μας.
Για αρχή λοιπόν, ναι είναι αλήθεια, κλείστε τελείως ότι συσκευή δεν χρησιμοποιείτε εκείνη την στιγμή, και μην την αφήνετε στο stand by. (πχ τηλεόραση)
Εαν έχετε την δυνατότητα, αντικαταστήστε τις ηλεκτρικές συσκευές σας με ενεργειακής κλάσης Α. Με άφησε το καλοκαίρι το παμπάλαιο ψυγείο μου, και αναγκαστικά πήρα ένα καινούριο. Απέδωσε όντως. Και μην το βάζετε το καημένο ειδικά τον χειμώνα σε…σιβηριακές θερμοκρασίες για κατάψυξη και συντήρηση, τα νέα ψυγεία ψύχουν πολύ καλά πραγματικα. Φανταστείτε οτι έχω την κατάψυξη μόλις στο 1, και όμως τα πάντα είναι κόκκαλο μέσα. Στην συντήρηση το εχω στο 2 και επίσης όλα είναι πολύ παγωμένα. Τι θα κάνετε, πάρτι στην Ανταρκτική;
Μην ξεχνάτε τον θερμοσίφωνα αναμμένο. Αν τύχει να είστε απο αυτούς που μαζι με θέρμανση έχετε και ζεστό νερό, διαλέξτε να κάνετε το μπάνιο σας όταν θα ανάψετε και τα καλοριφέρ. Και μην ανάβετε θερμοσίφωνα για να πλύνετε πέντε πιάτα οι κυρίες, ήμαρτον δηλαδή.
Όσοι έχετε κουφώματα αλουμινίου στο σπίτι είστε τυχεροί, οι υπόλοιποι όποτε βρείτε την δυνατότητα, αντικαταστήστε τα κουφώματα. Θα βοηθήσει πολύ. Το ίδιο και για τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
Μην βάζετε πλυντήριο για πέντε ρούχα, και μην χρησιμοποιείτε τρελές θερμοκρασίες αν δεν είναι πάρα πολύ λερωμένα. Συνήθως δεν είναι , οπότε στους 40 θα κάνετε μία χαρά την δουλειά σας. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες έτσι και αλλιώς μακροπρόθεσμα θα τα…γκανιάσετε τα ρούχα σας, πιστέψτε με.
Αν νιώσετε μια ψύχρα, μην σπεύσετε αμέσως να ανάψετε ότι θερμαντικό σώμα έχετε, φορέστε μία ζακέτα, σιγά δηλαδή. Έχουμε γίνει και λίγο μαλθακοί εδώ που τα λέμε.
Αντικαταστήστε τις λάμπες πυρακτώσεως, έτσι και αλλιώς βγάζουν ένα απαίσιο φως και καίγονται κάθε λίγο και λιγάκι. Με τις λάμπες εξοικονόμησης, έχω αλλάξει τα τελευταία 7 χρόνια μόνο μία φορά λάμπες. (χωρίς πλάκα)
Όσοι δεν έχετε χαλιά στο σπίτι βάλτε. Μια βόλτα απο μεγάλα μαγαζιά με ήδη σπιτιού, και έχουν πάμφθηνα και πολύ μοντέρνα χαλιά. Δεν χρειάζεται να σκασετε 500 και χίλια ευρώ για ένα χαλί, αυτά κάτι τρελαμένες γυναίκες τα κάνουν που αν δεν βάλουν το χαλί τάδε στο σπίτι, νιώθουν κατιτίς περίεργα. Σιγά τα ωά.
Περιορίστε το κλιματιστικό για θέρμανση.
Προτιμήστε σόμπα αλογόνου. Το είχα ψάξει απο το νετ, μου το είχαν επιβεβαιώσει και όσοι είχαν πάρει ή γνώριζαν σχετικά, και το βλέπω και στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Ζεσταίνει μία χαρά, καίει ελάχιστα, είναι πάμφθηνη οπότε μπορείτε να αγοράσετε κανα δυο (απο 15-25 ευρώ κόστος) και έχει επιλογή να ανάψετε όλες τις λάμπες, ή μόνο αυτές που θέλετε εσείς, οπότε καίει ακόμα λιγότερο. Επίσης φωτίζει ωραία τον χώρο, οπότε μπορείτε να σβήσετε τα φώτα αν δεν τα χρειάζεστε σε κάτι και να αράξετε με την σόμπα να φωτίζει ωραία το δωμάτιο.
Μην μαγειρεύετε με το μάτι στο τέρμα, ούτε με τον φούρνο στους 250. Καταρχήν μαγειρεύεται πολύ γρήγορα το φαγητό και δεν προλαβαίνει να γίνει καλά, και κατα δεύτερον καίει τρελό ρεύμα. Κρατήστε για όσο χρειάζεται την υψηλή θερμοκρασία, και μετά κατεβάστε την και αφήστε το φαγητό να γίνει. Επίσης κλείστε το μάτι ή τον φούρνο 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Το φαγητό εξακολουθεί να μαγειρεύεται και αφού κλείσετε την θερμοκρασία.
Και γενικά, σταματήστε να είστε σπάταλοι και να ζείτε με πράγματα που δεν χρειάζεστε. Δεν λέω να φτάσουμε να ζούμε σαν να έχουμε κατοχή ή να ζούμε σαν να είμαστε 30 χρόνια πίσω, αλλά ο κυριότερος λόγος που σήμερα η κοινωνία μας έχει τα προβλήματα που έχει, είναι επειδή οι Έλληνες σαν λαός υποθέτω και απο τα σύνδρομα που κουβαλάμε, είμαστε υπερκαταναλωτικοί, σπάταλοι και κάνουμε την ζωή μας πιο δύσκολη. Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν δεν έχεις την τελευταία plasma τηλεόραση, ή το τελευταίο μοντέλο υπερμοντέρνου κινητού που οι περισσότεροι έτσι και αλλιώς δεν ξέρουν να χρησιμοποιήσουν και δεν χρειάζονται, ούτε αν ο γείτονας έχει καλύτερο αμάξι απο εσένα, ούτε αν θες να σκάσεις την τσέπη σου όλη για πανάκριβα έπιπλα επειδή είδατε τον νέο καναπέ στην φίλη σας την Καιτούλα. Μην σκάτε 100 και 200 ευρώ για μία φίρμα ρούχου και παπουτσιού που σας πουλάνε πανάκριβα αλλά το μόνο που κοστίζει είναι ετικέτα γιατί στην πραγματικότητα τα ράβουν και τα φτιάχνουν όλα ανήλικα σε εργοστάσια της Κίνας. Ψάξτε, ρωτάτε, κάντε έρευνα. Να συγκρίνετε τιμές και να διαπραγματεύεστε. Μην αφήνετε κανέναν να σας πασάρει ότι θέλει και αν το κάνετε αυτό θα καταλάβετε τι αισχροκέρδεια παίζει στις πλάτες σας και πόσο κορόιδα θα νιώσετε.
Αυτοί μας έχουν ανάγκη, δεν τους έχουμε εμείς. Μην τους αφήνετε να σας κάνουνε κοπάδι…

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια